Gulan i går kväll = mångfald på riktigt

Tyvärr går det inte i ord att beskriva vad som hände i det Gula huset på skolan i går kväll. De som var där fick uppleva något som Sorsele förmodligen tidigare inte upplevt.

Det var en invigning av ett samarbete mellan Sorsele kommun och studieförbundet Sensus. Sensus representerades av personer från Skellefteå och Umeå och de hade med sig en färgstark och fantastisk kvinna, Jasmine Ravagi, som tolkade mycket av det som framfördes på svenska. Dessutom hade hon ett eget litet rum där hon berättade och mycket mera. Jag hann inte dit själv så jag vet inte allt.

Inledningsvis började Emanuel Linder med lite trubadurande. Vilken sångare och musiker:)

Två breakdansare fanns också med från Umeå vilka både hade uppvisning och en workshop. Ni skulle ha sett alla dessa unga som deltog i workshopen. Det var underbart! Ja det fanns några vuxna med också.

En utställning fanns på plats från sex världsreligioner.

Ett komplett musikrum finns nu i huset där Sensus gått in med sådant som tidigare saknats eller varit mindre bra. Ett fantastiskt rum vilket skolan (musiken) använder dagtid och Sensus har tillgång till på kvällstid. Här var det mycket aktiviteter bland de yngre vill jag lova.

Själv förevisade jag hur instrumentalundervisning över internet fungerar. Dels en kort infofilm och sedan en liveuppkoppling mot Umeå. Blev dock lite problem genom att ljudet inte gick att överföra från min dator till den TV-skärm jag skulle visa livevarianten på. Så nödlösningen blev att man fick lyssna i lurar från min dator. Men att själva ”verktyget” fungerar förstod man.

Så här fungerar instrumentalundervisningen via internet LÄNK

Jätteskoj att det fanns ett par politiker där. Jag fick en känsla av att denna invigning blev någon sorts ”aha-upplevelse” för dem. Och för många andra också så klart – inte minst för mig själv. Trodde nog aldrig att jag själv skulle få uppleva något liknande i Sorsele.

Per Röckner, fritid, nämnde ordet kulturhus i sitt tal. Det är precis vad detta kan bli beroende på vad Sorseleborna själva vill och vilka idéer man själv har. Vad som nu är helt klart är att replokal med handledare lokalt finns. Och det hoppas jag innerligt tas till vara på av både barn/föräldrar och andra.

Med det här upplägget så har Sorsele tillgång till en musikskola i ny tappning – gruppundervisning sker lokalt med handledare och instrumentalundervisning via internet. Detta skapat utifrån ett samarbete mellan kommunen och ett studieförbund med tillgång till kompetens över hela landet vilket nu finns möjlighet att använda sig av i Sorsele! Det skapar otroliga möjligheter! Nya möjligheter!

Vad som konkret kom ut av denna invigning är att några studiecirklar blev önskade och omgående fullt genomförbara. Det handlar bland annat om integration. Breakdancekillarna vill jättegärna komma och göra workshops i Sorsele – responsen var ju jättestor redan i går kväll. Kommunen och Sensus hann prata lite om det redan i går kväll så det ser jättepositivt ut.

Fritidsgården med Emil i spetsen kommer också att ha en stor roll i möjligheter för att utvecklas och ha meningsfull fritid i Sorsele. Filmen skulle kunna placeras där till exempel.

Kontentan av det samarbete som nu skapats mellan Sorsele Kommun och studieförbundet Sensus är att många nya ”dörrar” till utveckling i Sorsele helt plötsligt har öppnats.

Är ni intresserade av att utvecklas inom musik, teater, dans, film, foto, skriva text, matlagning, målning, ja vad som helst…hör av er så får vi se om vi kan hjälpa till.

Men som sagt var replokal och handledare är klart så det är bara att höra av sig till Emanuel Linder 0730-940471 eller [email protected] om intresse finns.

Gäller det instrumentalundervisning eller något annat så går det jättebra att höra av sig till mig 070-322 77 05 eller [email protected].

OBSERVERA! Detta är inget ”säljbrev” där jag själv har någon som helst ekonomisk vinning vare sig från Sensus eller Sorsele Kommun. Jag ”brinner” för detta och ser bara stora möjligheter för oss som redan bor här, växer upp här och för eventuella inflyttare, att vi nu har tillgång till ett jättestort och brett utbud. Hoppas innerligt att ni som läser detta också förstår möjligheterna och tar vara på dem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

  1. Per-Axel Persson

    Hej C-A O
    Din beskrivning gör att jag blir imponerad av er Sorselebor (och lite avundsjuk). Jag hoppas att vi kan skapa något liknande i Dorotea. Jag tror att bra tillgång till kulturaktiviteter för såväl ung som gammal kan vara en viktig faktor för att det ska vara bra att leva och bo i våra trakter.

  2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

    Hej PA.
    Ja det här är jätteintressant för oss som bor och lever i glesbygd. Det som nu är gjort i Sorsele är direkt överförbart även till er. Instrumentalundervisningen har ni redan tillgång till för det kommer att gås ut med nationellt.

    Vill du veta hur så hör av dig:) Du har mina kontaktuppgifter i inlägget så behöver vi inte ta det den här vägen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.