Vi struntar i kommunpolitikerna…

…för de struntar ju i oss!

I dag började förtidsröstningen. Enligt Annevi Linder är det för närvarande blanka valsedlar förutom hos V. Det finns alltså ingen person att lägga sin röst på hos de andra partierna. Dessutom har inget av de ”aktiva” partierna i vår kommun ännu gått ut med sina visioner för Sorseles framtid. Hur tänker de??? Det är ju snart den 14 september. Och nu börjar älgjakten!!!

Jag får alltid ”på skallen” av en mycket erfaren och av många respekterad f.d. politiker så fort jag nämner att ”jag röstar blankt”:) Som valberättigad är det min ”plikt” att rösta menar personen!!! Jo det är helt rätt – problemet är bara att det finns inget att välja på!!! Men jag har tänkt tillmötesgå personen – det blir ”Ole, dole, doff”!

Det har (tror i alla fall jag) ingen som helst betydelse vilket parti man röstar på i vår kommun. Vi har med en ”familj” att göra och det finns ingen opposition så allt inom politiken verkar ske i samklang. Jag håller med Roland Wermelin att de 20% av kommunalrådstjänsten som inte innehas av kommunalrådet ska gå till oppositionen. Det tycker jag rent utav var dåligt av S och V att i innevarande mandatperiod ta upp hela kommunalrådstjänsten 80/20% . Övergick sedermera till 100% för kommunalrådet. MEN JAG TYCKER ÄNDÅ ATT DET BORDE FINNAS EN OPPOSITION SOM GÖR SIN RÖST HÖRD TILL OSS SOM DET GÄLLER!!! Jag skulle bland annat vilja veta hur lyckat samarbetet med Landstinget blev. Ekonomiskt, för patienterna och för personalen.

Personligen kom jag in i den offentliga debatten inför förra valet när detta media var relativt nytt. Då var det bra aktivitet här på vk.se och många som hade åsikter. Nu är det helt tyst. Hur tolkar man det?

Jag har en teori men om någon är av annan åsikt så kom med den.

Jag vill ge en eloge till ”familjen” i kommunhuset för en del nyanställningar. Vi har en kommunchef som kommer UTIFRÅN. Vi har en tillväxtchef och en fritids/kulturchef som också kommer UTIFRÅN. Jag tror det är jätteviktig med kompetens och med ”nya ögon och visioner” just på dessa poster. Det känns som att vi i Sorsele nu genomgående på tjänstemannasidan har en stark och positiv organisation.

Det är dessa som förbereder många av de beslut som ska tas i ”familjen”. Och som fritidspolitiker är det ju omöjligt att vara insatt i allt. Det inser även jag:) Så då får man (förmodar jag) lita på den information man får från tjänstemannahåll. Vilket innebär att det blir ett ”tjänstemannastyre” i kommunen! Men så bra som det nu känns med tjänstemännen – utåt sett i alla fall – så blir politikernas roll enbart att se till att man fullgör vad man skall gentemot staten.

Personligen är jag inne i en ”positiv fas” och ser stora möjligheter för utveckling i vår kommun tack vare de tjänstemän vi i dagsläget har.

För mig har nu pågående val blivit helt ointressant på kommunal nivå eftersom att det inte finns något att välja emellan!!!

På landstingsnivå är valet jättelätt:) Ett byte MÅSTE bara till nu!!!

På riksdagsnivå är det jättesvårt! Hittar inget parti som gynnar glesbygden förutom de som vill förstatliga skola och järnväg. Fast då är det ju olika partier. Personligen har jag lätt för att välja bort främlingsfientliga- och antiglesbygdspartier (Mp). Och då återstår ju bara Alliansen och S. Hur ska S få igenom sin politik tillsammans med V och Mp?

Kanske Sorseles politiker är föregångare till ett nytt sätt att bedriva politik på: berätta inte dina visioner och ge inga namn att rösta på. Utifrån det får vi väljare använda oss av ”Ole,dole,doff” i alla val!!!

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer

 1. Annevi Linder

  28 augusti, 2014 kl 11:41
  Hej Carl-Axel! Fick ett PINGBACK (vad nu det skall betyda det vet inte jag) av dig på min mail som en kommentar. Din nyligen skrivna blogg hamnade på min sida i kommentarerna alltså så jag har svarat dig och det finnes att läsa på min blogg. Men skickar mitt svar här till dig på din blogg. Det blev tjorvigt det här 🙁 Så här blev mitt svar på din kommentar till mig.

  Det var igår Carl-Axel den 27/8 som jag var till vallokalen på folketshus. Det var igår som jag blev så upprörd när jag inte fann några som helst valsedlar med namn på, förutom då (V). Nu idag har jag varit dit och nu finns det blanketter på de flesta enligt vad jag såg. Så det var ju bra. Jag hörde igår på radion och i morse på tv:n att det var tydligen inte bara i vår lilla kommun som det saknades valblanketter.

  Om inte nu de olika organisationerna kan i tid skicka ut valblanketter till oss och skyller på att det är svårt att få ut dom, så kan åtminstone jag undra om de alls vill ha röster från oss i Norrland, om de bara vill jämna marken och enbart ta värdet i skogar malm våra älvar o.s.v. Vi existerar alltså inte då i Norrland, vi verkar bara vara några få utspridda själar som vandra på den vackraste platsen och som vill tillgodose den enkelhet som finnes i naturen och markerna.

  Jag tycker också att även om det nu inte är specifikt Kommunens skyldighet att lägga ut röstsedlarna (fick en snabbkurs i går om detta, och det var bara bra tycker jag, det tackar jag för). Citatet lyder ungefär så här! Det är varje enskilt parti som skall se till att valsedlarna med namn på finns i vallokalerna. Kommun/Kommunerna får bara distribuera valsedlar utan namn citat slut. Men jag tycker ändå, även om det var bra att få veta så borde de små kommuner som vår och andras kunna åtminstone påminna om att det är viktigt att få ut alla blanketterna i tid vare sig vi inte har samma politiska ideologier. En påminnelse kan väl inte vara utanför lagarna, det handlar ju om omtanken och respekten att ALLA valsedlarna skall finnas när vi kommer för att rösta. Har röstat i så många år men aldrig att detta har hänt, när jag har kommit till vallokalerna så har allt varit uppdukat i minsta detalj då känner man också att de olika partierna är rädda om varje liten röst, vare sig vi finnes i en liten kommun eller stor. Ja nu har jag pladdrat på så nu får det var stopp för denna gång. Ha det så gott Carl-Axel. // Annevi

  PS. Som olika partimedlemmar och kandidater i de små kommunerna, så tycker jag att de skulle ifrågasätta sina respektive organisation varför de inte skickar valsedlar till kommunerna i tid, så de i sin tur kan lämna ut till vallokalerna i tid, det är väl ändock viktigt. Om inte så skulle jag gå ut ur organisationen för i sådana fall blir kandidaterna enbart utnyttjad och inte respekterad. Det är då mina åsikter. DS

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej på dig:) Äsch då. Jag tänkte nog inte på att klockan passerat 00.00:)

   Men det var ett jättebra inlägg som du skrev. Och min känsla är precis den du tar upp att med oss i glesbygden är det väl inte så noga. Har våra lokala politiker något ansvar där också kan man undra?

   Sköt om er båda som är så lyckligt lottade att ni får bo längs Vindelälven – och så nära. Våra rikspolitiker förstår nog inte denna typ av boende. De värderar nog hellre ett boende utifrån marknadsvärdet på villan!!!

   Vi hörs och syns för snart kanske det blir ny kyl och frys här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.