Intressant läsning på FB – Vad händer i Sorsele

Vilket fantastiskt initiativ av Emanuel och Emelie Linder vilka tog kontakt med de två tiggarna i Sorsele. Jag är ingen facebookare så det var i dag när jag av en slump hamnade just på denna sida som jag uppmärksammade detta och var ju tvungen att gå igenom hela konversationen.

Emanuel och Emelie har tydligen försökt att få kontakt med dessa två rumäner. Hur många skulle göra det? De fick en inblick i dessa två personers situation – sann eller falsk kan ingen av oss avgöra. Hur de konverserade vet jag inte heller. Engelska? Detta unga Sorselepar gjorde dock en bedömning att de ville hjälpa det rumänska paret med en insamling. HÖGAKTNINGSVÄRT är min åsikt!

Vad som är mindre högaktningsvärt är de som skriver vad de ”sett” eller ”hört”!!! Jag har ännu inte läst att en enda som påstår sig ha ”sett” eller ”hört” något i andra, tredje eller fjärde hand, kunnat vidimera att det på något sätt är kriminell verksamhet som pågår! Och då följde jag även debatten här på vk.se i våras/somras angående tiggarna i Umeå väldigt ingående. VK gjorde ju en djupdykning och hittade inget. Nationellt sett är det också, som jag förstått det, väldigt ovanligt med kriminell verksamhet vad gäller tiggeriet

Dock finns kriminella insinuationer från vissa under ”Vad händer i Sorsele” angående det rumänska paret som suttit i Sorsele som tiggare. I vilket syfte vill man få ut sådan ”information” undrar jag!? Polisen verkar vara inkopplad vilket i så fall bör innebära att någon har anmält något misstänkt. Nu verkar det rumänska paret i princip vara hemma och jag tvivlar på att de skulle kunna resa hem ifall att polisen hittat några tvivelaktigheter i deras tiggeri.

Är det brottslig verksamhet som bedrivs? Vilka bevis finns? Emanuel ställde ungefär samma fråga men har ännu inte fått svar! Ett konkret bevis för brottslighet förändrar självklart situationen. Men i Sverige är ingen skyldig förrän man är dömd. Och kan man inte påvisa tydliga bevis för sina påståenden så bör man vara lite försiktig i sina negativa antaganden i sociala media. Ifall man inte har specifika syften med sina anklagelser förstås. Av någon anledning går mina personliga tankar direkt till SD!!!

Jag påstår inte att det kan finnas brottslighet kopplat till visst tiggeri. Men tänk logiskt ni i Sorsele som nu tror att någon ”hallick” placerat dessa två personer utanför COOP och ICA i Sorsele för att sedan ta de pengar de lyckas tigga ihop under en dag. Hur många kronor kan dessa två dra in till ”hallickarna” under en dag i Sorsele!? 30 – 300 hundra kronor per dag om jag minns rätt från den information Emanuel fått. Om det var per person eller tillsammans vet jag inte om det framgick, men det kvittar. TÄNK SJÄLVA!!! Och dra för allt i världen inga slutsatser av det ni ”hör”! OCH FRAMFÖR ALLT PUBLICERA INTE DET NEGATIVA NI TROR UTAN ATT HA BEVIS!!! Man undrar verkligen vilket syfte ni har med det!

En helt annan diskussion är om det är rätt eller fel att privat hjälpa tiggare som kommer till Sverige eller andra länder. Om man som tiggare ”lyckas” bra i ett land, på en ort så kan kanske risken finnas att fler söker sig dit. Men det anser jag INTE i detta fallet vara Emanuel och Emelies fel. De har följt sitt hjärta/sitt inre – vilka många fler av oss borde göra – och utifrån det gjort en otrolig insats för dessa två rumäner. Jag är full av beundran:) Att de dessutom verkar vara beredda att besöka dem inom en relativt snar framtid som jag förstod det, gör deras insats än större.

En mycket bra idé i konversationen under ”Vad händer i Sorsele”, vilken jag också tänkte efter att jag passerat kvinnan som satt utanför ICA, var bärplockning. Varför inte utrusta dem med bärplockare, hinkar och en karta och förklara möjligheterna med bärplockning. Det borde på alla sätt vara det absolut bästa alternativet för dem att få in pengar tycker jag.

Avslutningsvis vill jag ge en jätteeloge till Emelie och Emanuel för vad de har gjort. De har AGERAT, följt sitt hjärta/sitt inre och skapat förändring. Låt detta bli starten till ”den nya Sorseleandan”. Personligen upplever jag så otroligt mycket positivt och nya möjligheter för Sorsele nu! Och med vad Emelie och Emanuel gjort så förstärks min positivism än mera!

Bifogar en länk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.