Hade tänkt ta ”semester” här men…

…läste en kommentar angående Region Västerbotten som bara var så bra att jag kan inte släppa den ur huvudet. Kommer förmodligen bli anledning att återkomma till den. Men jag var bara tvungen att kopiera den för att ha den aktuell. Lägger ut den här i fall att någon inte läst den:

”Detta kostar 223 miljoner per år, tänk om pengarna lades på konkreta turistmål istället. År 1 hade vi kunnat bygga en gigantiskt nöjepark i Umeå för pengarna. År 2 hade vi kunna bygga en av världens modernaste skidsportanläggningar i Tärnaby/Hemavan, byggt rodelbana och arrangerat världskupptävlingar. År 3 hade vi kunnat bygga ett toppmodernt forskningscentra i Lycksele som skulle locka forskare från hela världen. OCH så vidare……….. På bara några år hade man kunnat bygga en infrastruktur kring turism och forskning som var konkret och genererade intäkter. Vi marknadsför oss hela tiden men vi bygger inga turistmål! Vi utbildar en massa forskare på universitetet men vi ordnar inga jobb åt dom när de är klara”.

Tack för den kommentaren ”Peter”. Den var verkligen tänkvärd:)

Någon som vet hur man avskaffar Region Västerbotten och frigör miljontals med skattepengar vilka kan användas till konkret utveckling för länet?

 

3 kommentarer

  1. Bnp konstigt

    Nordenstam stod och för en tid sedan och gapa, naturreservat i kommunen n1 ger åtminstone 100 jobb, kanske det gjorde, vindkraften på en enda knobbe gav kanske det 10x det i arbetstillfällen när byråkratin malt färdigt, Sorseleborna fick kanske sälja korvringar och solstickan.
    Region västerbotten åt därtill kanske särskilt gott och som resultat av det goda släppte ytterligare vind som det minsta, samebyn fick en godtagbar slant och närsamhället fick backa ytterligare några steg, fångstgropar eller ej.
    Dessutom så har vår närtida historia skapat massor av arbetstilfällen , foton ,dialekter, fiskeri, jakt, par odling, flottning, etc.. Vi är nationellt produktiva!

  2. Katarina

    Region västebotten arbetar bl.a. med att analysera regionens utmaningar och formulera strategier och program som genererar stora resurser till länet. Det nya struktutfondsprogrammet för övre Norrland tex, är snart färdigförhandlat med, först staten och nu sedast denna vecka med eu -kommissionen, och det ser ut att bli 1,7 miljarder till Västerbotten och Norrbotten för utvecklingsprojekt fram till 2020. Ett forskningscenter i Lycksele skulle mycket väl kunna passa i detta progam. Trist att man inte förstår region västebottens betydelse, och vad vi åstadkommer tillsammans med våra medlemmar.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Men hej Katarina. Skoj med någon kommunikatör från RV som hittar igen mina funderingar. Jag har saknat Thomas Hartman:)

      Men som vanligt fattar jag inget av det här med Region Västerbotten. Du menar att RV tillsammans med någon motsvarighet i Norrbotten kanske förhandlat fram 1,7 miljarder till de två länen fram till 2020? Från 2016? Och till vadå? Som jag förstår det så har ni inte preciserat vad ni sökt pengarna till eftersom du skriver att pengarna i detta program mycket väl skulle passa in i ett forskningscenter i Lycksele. Men det är inte sökt pengar till det antar jag!? Eller hanterar ni sådana pengar fritt?

      Jag misstänker att pengar för Västerbottens del är sökta för något inom Umeåregionen. Kvarkentrafiken? Eller till Norrbottniabanan till Dåvamyran? Eller någon ringled? Eller något annat i Umeåregionen. Norrtåg? Det där med forskningscentrum i Lycksele tror jag är bullshit. Något sådant kommer aldrig till så länge Umeåpolitikerna regerar över länet!

      Är det från 2015 eller 2016? Jag utgår från 2016 så ser det bättre ut för er:) 1,7 miljarder på fyra år. Hmm….Region Västerbotten kostar tydligen oss skattebetalare cirka 223 miljoner årligen. 223 miljoner x 4 år = 892 miljoner. Om man lägger till samma summa på Region Norrbotten så kostar ni tillsammans under en fyraårsperiod närmare 1,8 miljarder. Och nu har ni tillsammans analyserat regionens utmaningar och formulerat strategier och program som genererar stora resurser till länet vilket kanske blir en summa något mindre än vad era två organisationer kostar oss skattebetalare. Katarina…jag varken hoppar jämfota och klappar händer eller jublar!!!

      Repliken är din nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.