LIS = ingen skillnad mot förr!

Det blåser absolut motvind mot oss glesbygdsbor nu! Rikspolitikerna skiter fullständigt i oss. Region Västerbotten är endast intresserade av våra skattemedel. Länsstyrelsen, museet och samerna sätter med sina ”veton” stopp för många utvecklingsmöjligheter i glesbygden. Jag börjar nästan bli förbannad! Ursäkta uttrycket ifall någon är finkänslig. Men vad håller dessa ”överheter” på med?

LIS skapades ju för att det skulle bli enklare att få bygga strandnära i obygden. Kommunerna har inventerat och kommit överens med ortsbefolkningen hur det lokalt bör se ut. Så långt är ju allt väl. Här i Sorsele var det en väldigt bra information från kommunen och möjligheter till tyckande som gavs. Utifrån detta så lades det dessutom på en massa olika ställen ut en sammanställning om hur ett förslag från Sorsele kommun skulle se ut innan Länsstyrelsens veto skulle läggas. Detta för att så många kommuninvånare som möjligt skulle kunna ta del av förslaget och få möjlighet att påverka. Mycket bra gjort från Sorsele kommun/tjänstemännen.

Själv bläddrade jag igenom häftet på ICA i Gargnäs. Och där var Råstrand med omnejd med precis som vi föreslagit.

Döm om min förvåning när jag i går kväll fick ett  mail av en bekant från Umeå som önskar att bygga här i anslutning till byn och som inte kan göra det. Råstrand hör inte till LIS-området har Länsstyrelsen, Museet och samerna bestämt. Någon som vet vad hjärtsnörpf är? Jag börjar i alla fall att ana. Jag kollar på kommunens hemsida och helt riktigt finns inte Råstrand med som LIS-område.

Nu är det två personer som stoppats från att bygga i Råstrand på grund av några förbaskade fångstgropar från forntiden och att samerna anser att deras numera fåtaliga renhjordar måste passera just där de åtskilda byggena önskades. JAG SYNAR DETTA!!

Fångstgropar finns det väl hur många som helst av här uppe. Är det någon speciell grop man från museets och Länsstyrelsens sida värnar om är det väl bara att inhägna dem. Nu är det ju så att ingen undersöker dem utan så fort det finns en grop i marken så utgör det ett hinder för exploatering. Man generaliserar och lägger ”död mans hand” över alla områden där det finns gropar. Men det är väl vad man från Länsstyrelsens håll helst vill göra med hela arean väster om Vindeln!? Bara man själva får tillgång att fiska och jaga med samerna i fjällvärlden? Det är i alla fall så det resoneras runt omkring. Många i min omgivning ”tror, tycker,vet”. Personligen har jag ingen uppfattning om just det.

Och så är det ju det här med samerna. Jag vet att det är ett känsligt område för de har lika mycket makt över oss andra i glesbygden som Länsstyrelsen har. Men jag försöker att vara objektiv i det jag kommer att skriva och jag vill framför allt inte ha någon debatt om samer och rennäringen här i min blogg. Personligen är jag mycket positiv till näringen och blev faktiskt bekymrad när jag pratade med en mamma till en son i samefamilj vilken av sin far (same) blivit avrådd att fortsätta med renskötsel. Det kändes illavarslande.

Jag minns den fantastiska upplevelsen med hur renhjordarna framfördes för 20-30 år sedan – ja det kan vara ännu längre sedan. Innan lastbilstransporterna började användas. Selet i Råstrand var smockat med renar när de tidig vinter var på väg österut och på våren kom åter. Det handlade om tusentals renar – säkert tiotusentals.Samerna åkte skidor! I dag ser det helt annorlunda ut. Det är inte många renar i dag som kommer som ”renhjord” längs dalgången. Att dessa hundratals renar – fler handlar det inte om – ska kunna stoppa nybyggnationer och utveckling fattar jag bara inte!

Jag kommer att söka ett gemensamt samtal med Länsstyrelsen, Museet, samerna och Sorsele kommun! Är det fler som vill vara med? Sorsele kommun bör blir sammankallande! Jag kommer att kolla det med Caisa, vårt kommunalråd.

 

 

 

2 kommentarer

  1. Idag blev det vitare ;)

    Samtidigt grävs de första bronsåldersboplatserna som någonsin hittats i norra Sverige bort, i Umeå!
    För att bygga ytterligare en väg…
    Frågan: Varför är man från statligt håll så rädd för utveckling i inlandsområden och varför nedgraderar sig vissa till att vara de simpla verktygen.
    Är det helt enkelt SK. mutor som måste till ?
    Det positiva är, vi har ringa bostadsbubblor ”ännu” i denna kommun att oroa oss för, tack vare Länsstyrelsen och co.
    Till och med tiggarna i ett regnruskigt Umeå verkar vid mentalt godare mod än den generelle ”kanske” lånetyngda Umebon, ty de flesta verkade buttra och tärda inför framtiden när jag nyss gjorde ett besök.
    Funderade faktiskt ett tag på att ställa mig hos tiggarna och börja ge en tjuga till var och en av passerande Umebor så kanske de skulle blivit lite muntrare.
    Nu ska jag bygga en snögubbe.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej du. Jag tycks ha läst något förslag om att oktober skulle vara en ”vit månad”. Eller var det november? Undrar om det kan vara Region Västerbotten och Länsstyrelsen som lägger detta täcke över oss för att svalka våra känslor?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.