Möten med minnen

Jag har blivit involverad i ett för mig mycket intressant projekt – ”Möten med minnen” – ett samarbete mellan Alzheimersfonden, Nationalmuseum, Demensförbundet och Svensk demenscentrum. Sorsele kommun har anammat detta projekt vilket kommer att fortsätta januari ut. Visar det sig då att det finns intresse för boende inom Sorsele kommun att nyttja denna möjlighet så kommer man att jobba för en fortsättning.

Jag tror att de flesta av oss – ung som gammal – har nära, kära eller bekanta som befinner sig i den situationen vilka fortfarande klarar av att bo hemma. ”Varje år insjuknar uppemot  25 000 personer i en demenssjukdom. De allra flesta är äldre, demens är sällsynt före medelåldern. Efter 65 års ålder ökar risken betydligt – var femte person över 80 år är drabbad. Det totala antalet demenssjuka i Sverige beräknas till närmare 160 000 personer, en siffra som kommer att stiga i takt med att den äldre befolkningen ökar i antal.

År 2025 beräknas 180 000 personer ha en demenssjukdom, 2050 kan så många som 240 000 vara drabbade – om dagens befolkningsprognoser slår in och inget botemedel utvecklats till dess”. (Källa demenscentrum.se)

Målgruppen är alltså i första hand de som fortfarande klarar av att bo hemma men har diagnosen. För att få igång projektet ligger dock stor vikt på i första hand alla ni nära, kära och bekanta som har någon dement i er närhet. Det är ni som kan påverka, föreslå samt erbjuda er att följa med personen på någon/några av våra träffar. En medföljare skall finnas med.

Vad gör vi på våra träffar då? Jo vi fokuserar på några olika saker varje träff. Det kan vara reella saker, tidiga radio/TV-program samt att vi även gemensamt kan sjunga någon känd 40-60 talslåt. Vi träffas en gång per vecka och växlar mellan Biblioteket och Inlandsbanemuseet (Järnvägsstationen).

Jag hoppas innerligt att vi får uppslutning på våra träffar. Mitt mål är att göra dessa träffar intressanta, upplevelsefyllda, stimulerande och gärna lite roliga för målgruppen. Information finns i bland annat SorseleAktuellt vecka 47 (den förra alltså) men om någon missat den så får ni datum för december här:

onsdag 3 december 13.00-14.00 Biblioteket

onsdag 10 december 13.00-14.00 Inlandsbanemuseet

onsdag 17 december 13.00-14.00 Biblioteket

Det finns platser kvar till alla tre träffarna så det är bara att föranmäla sig till mig – Carl-Axel Otterhall – 070-322 77 05 eller [email protected]. OBSERVERA att det är inte ”dropin” utan föranmälan gäller. Detta för att man måste begränsa deltagarantalet.

Är ni bara nyfikna och vill veta mera så tveka inte för att höra av er.

 

 

 

 

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.