Vad är politik?

Mitt svar är att det är ett spel om makt för vissa människor/personer. Där vi väljare bara är en bricka i spelet. Valet 2014 visar verkligen detta!

Nu ska vi skilja på politik i glesbygd contra stads- regions och rikspolitik. Att man i glesbygden måste pussla mellan partier för att ”få ihop” det har jag viss förståelse för. Där handlar det mera om personer än partier. Och det finns inte så många personer att välja mellan. Men nog händer det en massa konstigheter även inom den kommunala politiken efter valet. Och det inom många kommuner. Inte minst i Sorsele. V tar makten tillsammans med Alliansen!? V gjorde ett jättebra val i vår kommun – 26%. S gjorde, trots en tappning, ett ännu bättre val – 36% (avrundade siffror). Alliansen (C, M och Kd) fick tillsammans ihop 20%. Om man ska pussla ihop detta till en majoritet utifrån samarbetsvilja (eller vad det kan vara) så vad blir det?

Nu lägger jag inga personliga värderingar i detta pusslande. Jag grubblar mera på det här med demokrati och hur den fungerar. Betänk att 36% av Sorseles väljare – det största partiet – blir en minoritet i kommunpolitiken men de 6% som röstade på Kd finns med i majoriteten. Detta tack vare att man ingår i Alliansen (blockpolitik) och tillsammans med V så blir detta konglomerat större än S. Dock en minoritetsallians.Men med hjälp av SD:s dryga 6% är man i majoritet. Dock har vi ingen aning om hur röstning i de enskilda frågorna kommer att avgöras. Undrar om man fortfarande är ”en enda stor familj”?

Det naturliga rent ideologiskt vore väl att S och V slog sig ihop tillsammans och fick en majoritet i kommunen. Men någonting hände under innestående mandatperiod. V och S drog inte riktigt sams! Var det Landstingets (S) Projekt Balans och ”samarbeten” med kommunerna man reagerade emot? Eller var det i någon/några andra frågor det sket sig? Det får vi kanske inte svar på förrän Kjell Öjerud ger ut sin självbiografi:)

Blir denna lösning bra eller mindre bra för kommunen? Ja det får framtiden utvisa.

 

MEN VAD HÄNDER PÅ RIKSPLANET!?

”Som man bäddar får man ligga” heter det ju. Att S överhuvudtaget söker samarbete med det mest tillväxtnegativa parti som finns är för mig en gåta. Den ekonomiska ideologin måste bara vara ljusår mellan dessa två partier! Varför väljer då S samarbete med någonting sådant? Ja vad har de för alternativ för att komma till makten? Det är precis det som allt inom politik handlar om – ATT KOMMA TILL MAKTEN! Från S sida flirtade man med Fp och C men dessa är låsta i ett annat block – Alliansen. Fi och SD är inget alternativ så då tar man till det som finns längst ner på önskelistan. Dessutom behöver man stöd från V men de får inte vara med ”på riktigt”.

Hade jag varit Löfven och fått i uppdrag att bilda regering utifrån valresultatet och vilka alternativ som fanns – vilka han visste – skulle jag självklart tackat nej. Men jag kanske inte är lika maktsugen som våra politiker:)

Nu har SD flaggat för att man kommer att rösta mot regeringens budget och med Alliansen. Detta är inte SD:s fel anser jag. Det är helt och hållet S eget fel. Att man överhuvudtaget bjöd in detta – i mina ögon stadspopulistiska och tillväxtnegativa Miljöpartiet – i regeringen får man nog betala för nu.

Hur upplösningen av denna soppa kommer att bli får vi avvakta och se. Jag hoppas innerligt att Mp på sikt kommer att få betala ett högt pris nu. Jag hoppas att det via media analyseras vad som hänt och hur fel det var att bilda regering med dessa ”drömmare” och maktsträvare i Mp.

Apropå Miljöpartiet och maktsträvare – hur går det för ”de fyra” i Umeå? Hur många har nu lämnat partiet på grund av dessa? En av dessa fyra sitter som Landstingsråd tillsammans med Peter Olofsson (S). Jo det var han som uttryckte att det vore ekonomi i att sjukstugan i Dorotea skulle rivas! Ekonomi på vilket sätt kan man undra? Jag vet inte men detta kanske är symptomatiskt för miljöpartister? Som miljöpartist ser man inte / förstår inte helheten av ett levande helt Sverige! Jag dömer ingen – jag beklagar bara bristen av insikt och egoistiskt tänkande!!!

Är det blockpolitiken som skapat de generella politiska problem som finns på alla nivåer i vårt land? Njaa…ser jag det nog mera som. Det blir som lite både ock. Fördelen med blockpolitiken är att då vet man vad man röstar på. Som det var inför valet 2014 så visste man som S-röstare inte vad man skulle få. Det enda man visste var att man INTE skulle få egen majoritet och var därför tvungen att ta hjälp från något håll för att komma över Alliansens siffror. Men inga Allianspartier var intresserade vilket tydligt framgick innan valet. Så vilka fanns kvar att ”samarbeta” med? Jo det där förbaskade Sverige- och tillväxtfientliga miljöpartiet!!! Vilka nu med sin maktposition tvingat fram en usel nationell budget, ett otroligt dyrbart stopp i utbyggnaden av ringleden runt Stockholm, ödelägga glesbygd med straffskatter utifrån avstånd till Sthlm, förslag till nedläggning av Bromma flygplats. Ja detta är säkert bara en bråkdel av hur de önskar förgöra Sverige. Jag fattar bara inte deras huvudlösa antinationalistiska ideologi!

Deras politiska motpol – nationalisterna i SD – ser värdet av Sverige som helhet och man pratar om att värna HELA Sverige – till och med pensionärerna. Men då är det ju det där med flyktingar/invandring, jämställdhet, könsdiskriminering och så vidare som SD i min värld faller på.

Så om ett – som jag ser det – ”skitparti” ser till/försöker att få bort ett annat ”skitparti” från makten är det bara bra. Jag hoppas bara att effekten blir att båda ”skitpartierna” förlorar i slutändan. Det skulle tjäna Sverige. Men nu är det bara att avvakta och se vad som händer och hur allt utvecklar sig. Då tänker jag på alla tre planen, kommuner- landsting och riksdag.

 

2 kommentarer

  1. Stefan Spets Arleij

    Partier utvecklas/förändras, precis som landet i övrigt på gott och ont. Hade sossarna hållit fast vid folkhemstanken hade de i alla fall fått min röst. Det gamla bondeförbundet var brunt så det förslår en gång i världen och den gamla högern motsatte sig såväl allmän rösträtt som åttatimmarsdag vad jag vet. Den handfull skinnskallar i f.d. SD:s periferi har vuxit upp och fått egna barn och ungsocialisterna som skrek ”USA mördare” och slogs med polisen påtar i trädgården och kanske har något uppdrag i hemmakommunen, vad vet jag…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.