Sverige…vi har ett resultat!

Ja ingen har väl missat att det blir ett extra val den 22 mars. Och alltihopa är Alliansens fel! Enligt Löfven i alla fall. Samtidigt påstår han att han tar ansvar för Sverige!? Jag fattar ingenting. S valde Mp som samarbetspartner och blev överkörda av Mp direkt. Jag kan inte tänka mig att S-väljarna är speciellt stolta över den politik och budget dessa två gemensamt presenterat. Löfven har ju inte ens klarat av ansvaret gentemot sina egna väljare. Och nu skyller han på Alliansen att de inte tar ansvar genom att inte acceptera den Mp-baserade budget som presenterats. Varför skulle Alliansen överhuvudtaget göra det? En budget som snabbt skulle köra Sverige i fördärvet! Jag tycker att deras beslut var reko mot deras väljare. SD har en ambition med sin politik och här fick man verkligen möjlighet att ”sätta nageln i ögat” på etablissemanget. Men nu har de tydligt visat sitt syfte med sin ”politik”. Under valrörelsen så tonades det ner men nu har det verkligen kommit upp till ytan vad deras ”politik” går ut på. De förhandlar inte med något parti om inte flykting/invandrarpolitiken ändras. Kanske något för de andra partierna och många SD röstare att grunna över.

Jag stängde ner presskonferensen ett tag efter att Löfven lämnade över ordet till Fridolin. Jag klarar bara inte av att höra hur Fridolin pratar om att Mp satsar miljarder hit och dit. Vem ska betala? Ja någon tillväxt vill han och Mp inte ha utan bara höja skatter. Vilka ska betala dessa skatter för att finansiera deras miljardutskänkningarna? Jo alla svenskar – privatpersoner, företag och kommuner – får avsevärt högre kostnader och mindre pengar att röra sig med. Man behöver inte vara speciellt begåvad för att förstå hur det påverkar landets ekonomi. Fattar man inte det så är man förmodligen miljöpartist. Fridolin hann nämna nåt om gröna jobb innan jag släckte ner. När jag växte upp pratades det om gröna människor – men de kom från Mars har jag för mig. Det känns som att någonstans i den fantasin lever Fridolin, Romson och alla andra miljöpartister! ”Gröna jobb av gröna människor”! Grunna på den:)

Men vad händer nu? Ja det ser ju inte bra ut att Sverige inte har en fungerande regering. Det kanske inte blir någon katastrof under de månader det handlar om fram till extravalet. Men Löfven ska regera Sverige med Alliansens budget under tiden. Nu tror jag personligen att han (S) står närmare den än vad han gör ”de gröna människornas” budget. Vad händer med ringleden runt Stockholm nu? Återupptas byggandet?

Hur kommer valalternativen att se ut inför den 22 mars? Nu gissar jag såklart men om det är identiskt med hur det såg ut inför valet i september så kommer SD att öka rejält är jag rädd för. Politikerföraktet har ju inte minskat utifrån den situation som nu skapats/uppstått! Men nu finns inte Reinfeldt eller Borg med så det kan mycket väl tänkas att M försvagas. Tänk om Fp, C, Kd och S satte sig ner och hittade en samarbetslösning. Det tror jag vore en bra politisk lösning för Sverige i dag. Och att man satte upp en definitiv gräns för hur många flyktingar Sverige årligen kan ta emot. Och den ska vara rimlig utifrån kommunernas möjligheter. Och inte utifrån Bert Karlsson till exempel

Jag är övertygad om att något påtagligt måste hända inför extravalet i mars. Ifall det ser likadant ut som inför valet i september tror jag att många kommer att strunta i att rösta. Förlorare skulle förmodligen de redan etablerade partierna bli. Och vinnare FI och SD. Miljöpartiet tror jag kommer att minska rejält efter denna korta sejour i riksdagen. I Västerbotten är nog risken stor att det bara blir fyra kvar. De finns i Umeå men jag ska inte namnge dem:)

Ja det ska bli intressant att se vad som händer.

11 kommentarer

  1. Lilian Holloway

    Ja, du. Det är mer än intressant. Jag kan inte låta bli att tänka på de förvånansvärt många gånger som S skyller på andra. Det genomsyrar hela deras synsätt, och idag blir det en tydlig belastning .

    Varför? Jo, man inleder sitt regeringsskap med att först putta ut V, som sedan får komma tillbaka med en sorts överenskommelse som accepteras. (I min värld är det att först bli åthutad, och sedan komma tillbaka på knäna för att få vara med.)

    Därefter går man till MP och ger de mandat att bli med i en ny regering som ska ta Sverige in i framtiden. På S villkor, var tanken, men slutsatsen är att S fick sätta sig i knät på ett parti som inte har vare sig det ena eller det andra som har att göra med Sveriges verklighet. För att inte tala om S syn på verkligheten. I och med dessa uppgörelser har man redan målat in sig i en omöjlig situation.

    Vad händer då, när budget faller pga SD?
    Jo, man börjar med att skylla på alliansen, som inte vill förhandla och stötta deras budget. Har man ingen strategisk expertis i partiet, som kan klargöra att om man gör avtal med V och därefter går i regering med MP, så är det en stängd dörr. Jag kan omöjligt förstå att man då, som grädde på moset går till presskonferens för att meddela:
    Nuvarande regering och budget står fast, och nu ska svenska folket rösta den 22 mars 2015 på de förutsättningarna. Alliansens budget är idag den som gäller efter omröstningen i riksdagen, och jag kan inte förstå varför herr Löfven inte
    tog chansen att istället avgå och därmed bli av med belastningen.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Men hej Lilian. Men om han avgår förlorar han ju makten (vilken Mp i realiteten verkar ha), prestigen och lönen!!! Nu kan han i alla fall leva på en hyfsad inkomst i några månader till utifrån sitt misslyckande. Tur för honom att han finns i Sveriges mest skyddade ”verkstad” – politiken! Där kan tydligen inget bli fel eller att man överhuvudtaget behöver ta ansvar för sitt handlande.Ja om det inte är ekonomisk brottslighet eller sexualbrott man sysslar med förstås. I övrigt kan man göra hur mycket fel som helst och vara oantastbar. Det är väl bara att titta på de som styr vårt landsting.

  2. Stefan Spets Arleij, Arkeolog & Konstvetare

    Det har under de senaste åren talats mycket om utanförskap bland de politiska partierna. Jag hävdar med bestämdhet att det största utanförskapet står att finna just bland de etablerade partierna i Sveriges riksdag; de har för det mesta inte en susning om hur vanligt folk har det. Fyrtio år av oseriös invandrings- och flyktingpolitik, förd över våra huvuden, har nästan raserat det land mina mor- och farföräldrar byggde upp och vägrar man, som Lövén med flera, att inse detta så har man allvarliga problem. SD fördubblade sina röster senast, tack vare de andras barnsliga försök att ignorera dem, och jag hoppas och tror att de kommer göra det igen och täppa till käften på sina belackare.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej. Personligen har jag viss förståelse för folks inställning till Sveriges flyktingpolitik. Tyvärr är det bara SD som driver den frågan – och väl i stort sett bara den. Det stora problemet med SD tror jag är HUR de bedriver sin politik. Kolla detta

    • Lilian Holloway

      Hoppsan! Här dyker de upp, från tomma intet. Ska vi vara på riktigt, så tror jag att den typ av diskussion du vill dra igång i den här bloggen kan bli väldigt ensidig. Jag är tillräckligt gammal och erfaren för att snyta näsan och byta blöjor på dig. Vill du ”sjunka” till vår eländiga glesbygdsnivå och vårt sätt att tänka och göra, så är du välkommen med kommentarer som anknyter till nuvarande verklighet.Kom inte tramsande med förfäderna. Svarar vi inte, så har du förmodligen passerat ”skämsstolpen”; dvs ovett göre sig icke besvär på Carl-Axels blogg.

      Beträffande SDs syn på människor som av något skäl flyr sina hemländer, önskar jag verkligen att ni från SDs ledning och väljare någon gång försökte byta tunnelseendet till ett empatiskt seende. Då kan kanske debatten bli möjlig, men så länge ni kör med en retorik som hör hemma i Nazitysklands dagar gentemot judar och andra ”ick önskvärda element i samhället” , så betackar jag mig för det. Lycka till!

      Hälsar Lilian

      • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

        Men hallå där Lilian. Det är lugnt;) Jag tar personligt ansvar för min blogg och välkomnar innerligt ALLA kommentarer – så länge det inte är någon form av hot. (Har inte fått något än). Jag tycker att Stefan Spets Arleij kommer med en mycket bra kommentar. Han uttrycker vad HAN tycker och tänker. Kanonbra! Han lägger ner både tid och energi för att på min blogg sakligt förklara sin ståndpunkt i samhällsdebatten. Det kan väl inte bli bättre!? Jag tar jättegärna diskussionen med en som uttrycker sig som Stefan Spets Arlei gör. Vi kanske inte har helt sammanfallande åsikter men vad som är bra med den typ av kommentar han kommer med är att JAG får i alla fall försöka sätta mig in i hur han tänker. Och det är utvecklande! Och utifrån det han skriver i sin kommentar tror jag att jag fattar vad han menar. Vilket jag även respekterar. Och delvis håller jag med honom! Till exempel det där med utanförskapet inom politiken. Jag skulle kanske uttrycka mig annorlunda men konsensus blir nog densamma.

        Det är betydligt mindre utvecklande det du skriver i din kommentar till honom! Du i egenskap av första namn på (M) listan i Sorsele förstärker väl bara hans argument med din kommentar!? Jag förväntar mig lite mera av våra lokala politiker än det du visar i din kommentar. Men en eloge ska du ha för du är den enda Sorselepolitiker som ibland ger sig till känna i detta media.

        • Lilian Holloway

          Jag välkomnar också en möjlighet att få ”prata” med företrädare för SD. Min åsikt må vara fel i dina ögon(det är helt ok), men med livserfarenhet känner jag omedelbart när en människa går till angrepp mot andra utan att ha fakta på fötterna. Sakligheten var inte där.Det upplevde jag i den här kommentaren. Nog om det.

          Vad som behövs och krävs nu, i den situation fosterlandet befinner sig i, är att etablerade partier tar dialogen med SD. Vi kan inte fortsätta att utesluta 800 000 väljares åsikter i en så viktig fråga som flyktingmottagande. Den här situationen river bara sönder relationer mellan människor, och den förstärker fördomar. I vår kommun har SD ett mandat, och jag hoppas att hon inte blir utmobbad av de etablerade partierna. För mig är det lika illa som det som försiggår på riksplanet. Med andra ord: vi behöver prata med varandra!
          Tack för att du tycker som du tycker!

      • Stefan Spets Arleij, Arkeolog & Konstvetare

        Efter att ha sett ett fotografi av dig kan jag konstatera att jag är minst lika gammal som du, och för övrigt brukar väl moderater låta andra snyta och byta på sina ungar, för att inte tala om städa sina egna hus (!). Den enda anledningen till att moderaterna vill ta in mängder av outbildade människor utifrån är – som jag ser det – att konkurrensutsätta sin egna befolkning och skapa en permanent underklass, med minimilöner som i pseudodemokratin USA.

        Jag kan tyvärr inte ta ära av att sitta i SD:s ledning; jag är inte ens medlem, och det är synd att de ska behöva finnas, men det är något som det politiska etablissemanget banat vägen för i årtionden. Samhället får de barn det förtjänar, som man säger.

        Att jag skulle ha något emot glesbygden/landsbygden är totalt fel. Tvärtom avskyr jag det urbana ”moderna” samhället, och jag talar av egen erfarenhet, eftersom jag är född och uppvuxen i Stockholm. (Min mormorsmormorsmormorsmormorsmorfarsfarfarsfar var för övrigt kammarskrivare i Stockholm…)

        Skulle inte rötterna vara viktiga? Utan rötter blåser trädet ner vid första bästa storm och utan historia har man ingen framtid.

        Självklart ska man ta emot och hjälpa människor EFTER FÖRMÅGA, men att ge permanenta uppehållstillstånd och på det sättet smyga in folk bakvägen, även om flyktingskälen sedan länge upphört är cyniskt och orättfärdigt, med tanke på alla de från nyuppkomna kriser med större flyktingskäl som då blir utestängda. Så mycket bättre då att lägga mer pengar på att hjälpa dessa i sina närområden, med liknande kulturella och demografiska förutsättningar.

        Jag är inte helt och hållet på någons sida, eftersom ingen helt och hållet är på min sida och jag gillar inte att SD faktiskt är det mest Israelvänliga partiet i riksdagen. Därför är din association till nazityskland också väldigt märklig och något jag ställer mig helt oförstående till. I min värld är det M och FP som är högerextremisterna och SD rör sig egentligen inte på den skalan överhuvudtaget. Jag är fördelningspolitiskt röd och brukar säga att det enda som sitter till vänster på borgarna är plånboken….. Gul Jod & Grått Nytt Hår!

        • Lilian Holloway

          Det var sorgligt att läsa ditt inlägg. Du behöver inte slänga kommentarer som bara förstärker din syn på människor. Istället skulle det vara smakfullt om du tog en riktig diskussion om flyktingar. Som ”röd” (din beteckning), förstår jag att det kan vara besvärligt att upprätthålla värderingar som är helt falska i den röda världen. Det är bättre att vara ärlig mot sig själv. Prova!
          I övrigt förbehåller jag mig rätten att ha en åsikt och stå för den. Du väljer istället att raljera och fördumma. Det får stå för dig, så jag uppskattar om vi avslutar den här konversationen här och nu.Den leder ingenstans, som jag ser det. Lycka till!

          • Stefan Spets Arleij

            Goddag! Yxskaft….. ”Man kan uppenbara de mest fantastiska sanningar för folk, men det spelar ingen roll om de inte befinner sig på rätt energiplan.” (Carlos Castaneda)

  3. Lilian Holloway

    MEN så dum jag är! Det glömde jag totalt. Makten. Jag trodde det handlade om Sveriges bästa. Eftersom hela 2 procent av socialdemokratiska väljare tycker att MP är en bra regeringskamrat, så skulle S-strategen ha visat en smartare väg. Så icke, så nu blir det förmodligen en mer eller mindre favorit i repris.
    Det här med lön och avgångspensioner verkar vara en viktig faktor. Visst är det bra med visst skydd när du blir pensionär, men i den politiska världen är det hutlöst oförskämt med förmåner som ramlar ut i ett visst läge. Det föder bara politikerförakt. Självrannsakan kanske är på sin plats; alltifrån regering till kommunpolitiker. Upplever väljare att man skor sig ekonomiskt, så tycker jag det är märkligt att man inte öppet redovisar till sina väljare hur den faktiska ekonomin ser ut för olika politiska befattningar inom t ex vår egen kommun. Jag återkommer efter nyår i den frågan.

    Landstinget. Må någon bevara oss från det vansinnet. Lägg ner.

    Region Västerbotten. Idag går S och potentaterna i ledningen med ”en utsträckt hand” till de andra 3 i ursprungstanken om storregion, för att bilda storregionen i norr. Må någon bevara oss från detta vansinne också. Lägg ner.
    Hälsar Lilian

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.