Ökad sjukfrånvaro

Det verkar vara stress som är den största bidragande orsaken till den ökning som skett inom sjukfrånvaron som ”skenat” sedan 2010. Och mest drabbade verkar kvinnor vara. Jag skulle vilja veta vem som är arbetsgivare. Kan det vara Landstingen och kommunerna? Vilka till övervägande del är S-styrda! Om vi ser till Västerbotten så ser det ut enligt nedan. Ökningen avser 2010 – 2014 om jag förstått saken rätt och visas i procent:

Bjurholm 30
Dorotea 125
Lycksele 79

Malå 113
Nordmaling 32
Norsjö 80

Robertsfors 87
Skellefteå 56
Sorsele 93

Storuman 20
Umeå 62
Vindeln 60

Vilhelmina 29
Vännäs 93
Åsele 22

Är det en slump att där VLL tvingat fram samarbete med kommunerna är ökningen störst? Varför Vännäs ligger på samma nivå som Sorsele har jag dock ingen aning om. Den kommun i länet som verkar ha de ”friskaste” arbetarna är Storuman – Alliansstyrd!

Nu ska ingen dra för stor växlar på detta för det är bara mina personliga funderingar. Men det vore oerhört intressant om till exempel SKL kollade upp hur det ser ut med kommuner och Landsting som arbetsgivare kontra sjukfrånvaro! Vår lokala media skulle mycket väl kunna kolla upp hur det ser ut i Västerbotten.

Jag är dock övertygad om att Landstinget har stor skuld i att sjukskrivningarna – antalet dagar – dramatiskt ökat i Västerbotten sedan 2010. Det är inte bara ”Projekt Balans” och att man är urusel som arbetsgivare utan sjukskrivna som väntar på operation får vänta längre nu än före 2010 som jag förstått det.

OM någon verkligen kollade upp detta och kom fram till att så är fallet finns väl bara ett för Olofsson och Winroth – att ”krypa till korset” och erkänna att man inte är kapabel att styra konglomeratorganisation Landstinget. Och naturligtvis ställa sina platser till förfogande till andra som får göra ett försök. Om det blir bättre vet vi inte men det kan knappast bli sämre!!!

 

 

 

3 kommentarer

 1. Mr Cool

  Precis som när det gäller att styra vår alkoholkonsumtion med ”prisvapnet” så styrs även sjukfrånvaron med ekonomiska styrmedel. Att idag kunna ligga på stranden i främmande land och med mobiltelefonen i hand sjukanmäla sig i ett högtrycksläge och förlänga semestern torde vara ganska unikt. Vänstern hävdar att det inte fuskas eller endast utgör någon procent men jag tror nog vi alla känner sig träffade eller känner ”någon” som fifflat med våra socialförsäkringar. Men precis som när man samåker med bil till jobbet och var och en redovisar det som egen resa så anses detta inte av gemene man såsom ett lagbrott likväl som att man inte bor på den adress som man uppgivit. Men så här ser historien ut….

  Tiden 1955 – . Tre karensdagar då ligger sjuktalen runt 11-15%. Jämt fördelade mellan kvinnor och män.
  1967 – 1973 införs en karensdag, sjuktalen stiger till 16 – 20% jämt fördelade.
  1974 – 1986. En karensdag med 90% ersättningsnivå. Sjuktalen ligger mellan 18 – 23%.
  1987 – 1991. Ingen karensdag, möjlighet till ¼ eller ¾ sjukpenning. Sjuktalet mellan 22-25%.
  1992 – 1997. Sjuklön från arbetsgivare. Helt plötsligt sjunker talen till 11 – 15%. Nästan en halvering av alla sjuka som över en natt blev friska.
  1998 – 2006. Inträder en ny definition av statistiken. Sjuktalen varierar från 11 – 20% med en puckel runt 2002 – 03, utbrändhet som då ersatte ryggont som populäraste symptom.

  Ser vi till Västerbotten så är talen inte smickrande. Statistik finns från 1985 och framåt.
  1985 – 1991. Sjuktal 21 – 30%
  1992 – 97. 21 – 16%
  1998 – 2006 16 – 29% med 2002 & 2003 som puckel. Kvinnor står för de höga topparna. (Kommuner och Landsting är sjukdomsalstrande?).

  Som du ser så styr den ekonomiska ersättningen hur sjuka vi är.

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Mr Cool:) Är vi nu två som tror att kommuner och Landsting är sjukdomsalstrande? Det är ju en bra början:)
  Intressant statistik du presenterar. Men du har inte hänvisat till någon källa. Självklart blir man ”friskare” ju mer det kostar en själv att vara sjuk. Och det här är lite lurigt tycker jag. Fuskare finns alltid – sådana som utnyttjar systemet. Men sedan finns det de som inte har råd eller anser sig inte ha råd att vara sjuk som går till jobbet och smittar andra på grund av att det kostar att vara sjuk. Ska det vara så?

  Det här vansinnet med utförsäkringen misstänker jag är en mycket bidragande orsak till Alliansens ”fall” i valet. Och det med alla rätt tycker jag! Skall verkligt sjuka personer betala ett högt pris – kanske till och med sitt liv – för att det finns de som utnyttjar systemet? Det tycker inte jag!

  • Mr Cool

   Jo, vi är helt överens om att kommuner och landsting är sjukdomsalstrande och när det var som värst kom inte en tredjedel av de anställda till jobbet av en eller annan orsak. Jag tror också att vi är helt överens om att sjukförsäkringssystemet skall ha värdiga skyddsnät så att alla har råd att vara hemma då sjukdomen faller på. Men försäkringssystemen får heller inte vara så generösa att man kan gå på bidrag i sin stora villa medans den som aldrig har haft råd att skaffa sig ett eget boende får finansiera kalaset medelst skattehöjningar. Alliansen har ju medelst ivrig propaganda anklagats för att tvinga dödssjuka till arbete och den retoriken har varit framgångsrik. Men än en gång vill jag peka bakåt i tiden och menar med denna artikel som grund att även det röda laget inte kan svära sig fria från ansvar. Notera också att ju rödare kommun desto sjukare är människorna. Se bifogad artikel.

   Avslag på sjukskrivning har fördubblats

   Publicerad i DN 2006-02-11 16:00

   Förra året fick nästan 20.000 personer avslag från Försäkringskassan på sin sjukskrivning. Det är läkaren som gör bedömningen men Försäkringskassan som bestämmer. Antalet avslag mer än fördubblades förra året och hos länsrätterna skjuter antalet överklagade ärenden i höjden.

   Större delen av de 18.898 fall det är frågan om miste sin sjukskrivning vid omprövning av en pågående sjukpenning. De som fick avslag på en ny sjukskrivning var 5.950 personer.

   M.a.o. det var inte bättre förr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.