Finns det något samband mellan…

…till exempel Region Västerbottens/Västerbottens Landsting ”glada dagar” på Grand Hotell i Stockholm och de nedskärningar som sker inom sjukvården i länet?

Min fundering är varför det alltid finns pengar till Region Västerbotten, vilket INTE är Landstingets prio ett, varför det finns pengar till den hysteriska administration och byråkrati som är uppbyggd runt Landstinget, att det finns pengar till Norrtågs minst sagt suspekta uppstart, pengar till Kulturumeå  (OBS! nu menar jag inte endast 2014) och så vidare. När det gäller Landstinget så verkar det finnas pengar till det mesta. Dock inte till sjukvård – vilket är Landstingets prio ett!!! Hur har det kunnat bli så här?

Javisst får man vissa riktade statliga skattemedel som skall gå till kultur, infrastruktur, utveckling och så vidare. Men hur redovisas detta? Hur vet vi länsbor och skattebetalare, både landstings- och kommunala skattebetalare numera efter de ”samarbeten” som upprättats, att våra pengar går till sjukvård och inte nyttjas till annan verksamhet inom Landstinget/Region Västerbotten? Har revisorerna koll på detta? Och hur redovisas vilka personer som nu skall delta under Västerbottensdagarna och deras respektive uppgifter. Och framför allt vad genererar deras representation oss Västerbottningar – inte bara Umeå. Om jag vore revisor skulle jag gräva djupt där:)

Hur uppfattar de som förlorat rehabiliteringen på NUS VLL:s satsningar på Västerbottensdagarna? Hur reagerar de som väntar på operationer att det hela tiden skjuts fram i tid på grund av personalbrist? Hur reagerar vi skattebetalare på att vi har sådan inkompetent ledning inom VLL att de inte lyckats få del av kömiljarden? För 2014 har 988 miljoner avsatts till de landsting/regioner som når de uppsatta målen. Dit hör inte VLL! Vår (i mina ögon inkompetenta) Landstingsledning misslyckades ÄVEN där!!!  Hur reagerar Doroteaborna som nu är utan sjuksköterskor och ockupanterna på VLL:s utsvävningar?

Angående Doroteaockupationen av sjukstugan så tror jag personligen att verkan av den tog slut efter folkomröstningen. Överheten – Landstinget – körde över oss alla eftersom de egenmäktigt formulerade en icke besvarbar fråga vilken vi skulle rösta om. Om man finge önska så skulle ockupationen efter folkomröstningen förflyttats till Landstingshuset i Umeå. Men det är inte för sent nu i och med att VLL efter närmare tre år förklarar ockupationen av sjukstugan i Dorotea som olaglig. Men jag förstår den praktiska omöjligheten i detta:) Det visar också hur snabbtänkta våra ledande Landstingspolitiker är!!! Någon annan än jag som inte förstår? Det är väl först nu det egentligen blir ockupation!? Oavsett utgång nu så tror jag att vi har mycket att tacka Doroteaupproret för.

 

 

 

 

 

 

7 kommentarer

 1. Lilian Holloway

  Är det inte så att vi har och har haft lokala politiker i Landstingsfullmäktige? Vad har de jobbat för? Den enda rösten som hördes under förra mandatperioden var Hegardt (V) . Nu har hon flyttat från kommunen, så vi får väl förlita oss på S-märkta företrädare. Det känns inte trovärdigt med tanke på den energi och kraft som genomfördes under förra mandatperioden från S sida. Var finns kraften idag?

  Dorotea har nog en del krut kvar, men det är ledsamt att se denna uppgivenhet i resten av vårt län.. Du har tagit på dig en tuff uppgift, men jag önskar att din blogg om VLL fanns på riksnivå. Det du skriver om, och de svar du fått från företrädare i region AC och VLL, är faktiskt mer än en länsfråga. DET ÄR EN RIKETS ANGELÄGENHET. Korruption? Jag vet inte, men funderingen finns. Åratal av ”kompisgäng” kan ställa till det i den enskilda människans förstånd.

  Är jag vald till ett politiskt uppdrag, så är jag väljarnas förlängda arm i maktens korridorer. Inget annat. Se bara på det senaste utspelet från S sida när det handlar om att nu bilda en storregion i norra Sverige. Trovärdigt? Inte ett dugg i mina ögon, utan istället är det ett försök att hitta ett maktforum förutom Region AC Och VLL.
  Jag tycker synd om dumheten.
  Hälsar Lilian

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Lilian. Jo absolut är det här med Landstingen och regionerna en riksangelägenhet. Det är ju inte bara här i Västerbotten det inte fungerar. Hela denna maktkonstellation måste bara bort och ersättas med något annat! För att komma dit så måste vi som drabbas agera!.Politikerföraktet ute bland folket växer (se bara på hur SD växer) och det börjar bli en fara för demokratin. Nu har jag fått signaler att det finns krafter som i det tysta håller på att syna vad som händer inom Landstnget/RV. Men det måste även till en opinion från oss skattebetalare och där känner man sig rätt ensam måste jag påstå.
   Hur funkar samarbetet mellan VLL och Sorsele kommun? Är det ett vinna/vinna resultat där?

   • Lilian Holloway

    Jag hoppas och tror att den nya konstellation som tar över efter nyår, kan ge oss insyn i och information om kommunens ”förhållande” med VLL. Det har varit 4 år av effektiv tystnad och förmodligen munkavle på en eller annan inblandad. Det är förödande för inlandskommuner att ha ett politiskt styre som ”råkar” sammanfalla med maktapparaterna på länsnivå. Hur gör vi?

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

     Hur gör VI? Jag är mycket intresserad av vad NI i den nya konstellationen kommer att göra. Kommer ni att ge oss info t.ex.? Dessutom skall väl avtalet som var skrivet på 4 år utvärderas och omförhandlas av er. Det skall bli intressant att följa det:)

 2. Lilian Holloway

  Jag förstod att du skulle skicka ansvar till politikerna. Det är ingen konst att ha åsikter, men jag förväntade mig att du skulle våga ta ett närmare steg till oss som sitter i den gråa politiska vardagen för en fingervisning om ”vad gör vi?” Jag är också en medborgare i Sverige, och det som sker och har skett med vårt län, tycker jag personligen är en akut fråga. Än en gång: Hur gör vi? Jag önskar dig och familjen en härlig jul. Här i Ammarnäs är det riktigt kallt. I byn är det -33 och vi har -22. GOD JUL!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Lilian. Och God Jul på dig själv:)

   Angående vad ”vi” kan göra. Jag gör vad jag kan att via min blogg beskriva hur jag ser på saker och ting. Och vad gäller VLL och RV så vill jag skapa opinion MOT detta vansinne som bara får rulla på! Jag sitter inte i den ställningen att jag är med i förhandlingar för kommunen MOT VLL. Det är er uppgift! Och jag hoppas innerligt att vi nu får information från er politiker HUR samarbetet fungerar/fungerat. Och att den kommande utvärderingen och omförhandlingen med VLL innebär att det blir en bra arbetssituation på sjukan/inom omsorgen så att inte även vi skall drabbas av personalbrist p.g.a. arbetsmiljön.
   Vi har nu -29,1. Tur att det är utomhus:) Sköt om dig och dina nu. Vi hörs.

   • Lilian Holloway

    Jag kan bara göra så gott jag kan. Som ersättare i kommunstyrelsen har jag inte full överblick eller full insyn, men jag ska göra mitt bästa för att vidarebefordra beslut och annat som händer i den kommunala världen. Det är min förbannade uppgift, så min blogg blir avdammad efter årsskiftet.
    Fortsätt med julfirandet! Vi eldar i kaminen, och kurar framför brasan. Ha en skön helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.