Vad gör revisorerna och SKL?

Läs DETTA ifall ni inte gjort det tidigare. Observera att det är skrivet av Göran Westman, distriktsläkare och professor emeritus. Till detta skall läggas vad ordförandena i de fem nordligaste läkarförbunden nyss skrivit om stafettläkare och miljön inom Landstingen.

Personligen anser jag att dessa offentliga påpekanden från initierade, högt uppsatta och mycket insatta personer, bekräftar min teori om Landstingsledningens inkompetens! Inte nog med det – läs HÄR angående Länstrafikens realtidssystem inköpt 2008 vilket inte fungerar ännu! Dessutom börjar det väl vara inaktuellt nu – utvecklingen går ju snabbt framåt – så det skall väl köpas in något nytt snart. Landstinget är ÄVEN huvudman för Länstrafiken så man ska kanske inte förvånas! 7,5 miljoner är förmodligen småpengar i sammanhanget och inget som ledningen i Landstinget lyfter ögonbrynen för. Om det inte är en besparing som kan göras inom sjukvården förstås. Och helst i glesbygden!

Det börjar vara på tok för mycket som inte fungerar under nuvarande Landstingsledning!!! Det enda som verkar fungera är Region Västerbotten! Kan det ha att göra med att de varken behöver/kan redovisa mål eller resultat? RV är tydligen mer eller mindre bara ett ”flum” i sammanhanget vilket VLL ömt vårdar och satsar många av våra skattepengar i! Som skattebetalare till VLL – via Landstingsskatt, statlig skatt och numera även kommunal skatt – så skulle jag önska att revisorerna började vakna och verkligen går in och granskar vad Landstinget håller på med! Revisorerna och SKL är väl skattebetalarnas ”garant” för att våra pengar används på ett så effektivt, rättvist och arbetsmiljömässigt korrekt sätt som möjligt utifrån Landstingets uppdrag av staten? Där måste det brista jättemycket eftersom det nu från höga initierade källor kommer fram vilka oerhörda brister som finns.

Hur länge ska vi väljare, skattebetalare, bara sitta tysta och acceptera hur illa de styrande i Landstinget/Landstingen använder våra skattemedel? Varför reagerar inte revisorerna och SKL på detta elände!? Varför reagerar inte våra kommunpolitiker? Ska vi måsta ta saken i egna händer?

Vad tycker du Thomas Hartman? Vad skall till för att vi skall få en fungerande sjukvård i länet? Vad skall till för att våra skattepengar till VLL och alla deras verksamheter – skattepengar vilka numera kommer från Landstings- statliga- och kommunala pengar, skall användas så effektivt som möjligt. Hur försvarar du dig/er mot det Göran Westman och ordförandena i Läkarförbunden för de fem nordligaste länen beskriver? Skulle vara intressant att veta:)

12 kommentarer

 1. Per-Axel Persson

  Jag blir lite imponerad. Du är vass!
  Landstinget har ansvar för sjukvård, kultur, kommunikationer och utveckling inom sitt område. Det finns all anledning att granska dessa ansvarsområden. Om man slösar bort 7,5 Mkr på ett ickefungerande datorprogram, så är det ganska precis vad man sparat på sjukvården i Dorotea.
  /PAP

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej PA. Precis som du skriver så behövs en objektiv granskning av Landstinget/Landstingen. Men vem granskar åt oss finansiärer?

  Angående Länstrafikens datorprogram så fungerar vissa delar (förmodligen det mesta) UTOM just realtidsfunktionen. Till dessa 7,5 miljoner skall väl även läggas att man behövde byta trafikdatabas och betalsystem anpassat för detta datorprogram. Så förstod jag iaf Harriet Söder (VD Länstrafiken) i en intervju i radion den 30/12. Det är åtminstone sex år sedan allt detta införskaffades och det funkar inte ännu. Visst är det lite fascinerande!? Och vem har det yttersta ansvaret?

  Du nämner sjukvården i Dorotea – varifrån har du fått siffran 7,5 miljoner i besparing för VLL i Dorotea? Finns det någon fungerande SJUK-vård i Dorotea i dag? Med läkare, sjuksköterskor, fungerande lokal och så vidare?

  • PA Persson

   Som det har utvecklats så är 7,5 Mkr bara en teoretisk siffra. Allt är nu en enda röra. Det enda som verkar fungera oklanderligt är vårdcentralsfunktionen på dagarna.¨
   /PAP

   • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

    Precis PA! En enda röra (bra uttryckt:) är precis vad det blivit iom Landstingets påtvingade ”samarbeten” med våra stackars kommunpolitiker i glesbygden vilka bara stod med mössan i hand och bockade.

 3. Thomas Hartman

  Jag är inte i detalj uppdaterad på landstingets IT-miljö. Men den bild jag har stämmer rätt väl överens med den artikel du refererar till.

  Detta visar precis det jag menar. Landstinget behöver utvecklas med verksamhetsstöd som underlättar verksamheten. Upplägget med olika system som dessutom inte talar samma språk är inte varken effektivt eller väl använda resurser.

  Men sjukvårdens utveckling handlar inte enbart om behov av pengar utan om många fler faktorer. Inte minst är det viktigt med smarta system och bra ledarskap. Att påstå detta är en grov förenkling.

  Att som du Carl Axel generalisera i svepande formuleringar om en icke fungerande sjukvård är inte hederligt varken mot de som är verksamma i landstinget eller dig själv.

  Jag har själv nyttjat sjukvården under 2014 och är väldigt nöjd i stora delar. Ditt prat om inkompetens stämmer inte som jag ser det.

  Vad gäller Region Västerbottens måluppfyllelse så redovisar vi självfallet vårt arbete. För alla verksamheter som jobbar med samhället så är det inte alltid helt lätt att veta vem som orsakar vad. Exempelvis när väl norrbotniabanan är på plats är det inte helt lätt att peka på vilket möte och exakt vilken insats som var avgörande. Det där vet du säkert också. Någon kritik mot detta har vi inte fått i år och vi blir bättre och bättre på att följa vår måluppfyllelse i vår verksamhetsplan regionplanen. Så ditt påstående stämmer inte.

  Vad gäller kostnaden för sjukvård så skiljer det sig från näringslivet genom att sjukvård fördelas efter behov och inte efter efterfrågan vilket gör att vi idag kan mer i sjukvården, bota fler och allt högre upp i åldrarna. Sjukvården blir alltså bättre och bättre även om det alltid finns saker att förbättra.

  Ha en skön helg

  Thomas

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Thomas och god fortsättning.

   ”Detta visar precis det jag menar. Landstinget behöver utvecklas med verksamhetsstöd som underlättar verksamheten. Upplägget med olika system som dessutom inte talar samma språk är inte varken effektivt eller väl använda resurser”.

   Här anser jag det handla om inkompetens. Att på 6-7 år inte ha fått ett dataprogram att fungera fullt ut kan bara ske i en enda värld – i den offentliga sektorns värld där man har ”obegränsat” med pengar (andras pengar) och ingen behöver stå till svars för sådant! Du har väl läst vad distriktsläkare Göran Westman skrivit i sin debattartikel!?

   ”Men sjukvårdens utveckling handlar inte enbart om behov av pengar utan om många fler faktorer. Inte minst är det viktigt med smarta system och bra ledarskap. Att påstå detta är en grov förenkling

   Jag håller fullständigt med dig. Hur är det med ledarskapet inom VLL? Läkarförbundet och distriktsläkare Göran Westman verkar inte heller vara speciellt imponerade!

   Att som du Carl Axel generalisera i svepande formuleringar om en icke fungerande sjukvård är inte hederligt varken mot de som är verksamma i landstinget eller dig själv.

   Jag har själv nyttjat sjukvården under 2014 och är väldigt nöjd i stora delar. Ditt prat om inkompetens stämmer inte som jag ser det”.

   Men snälla Thomas bara för att DU och många fler med dig har fått hjälp av sjukvården betyder väl inte att den fungerar bra!
   Återigen hänvisar jag till de fem Läkarförbunden i norra Sverige samt till Göran Westmans debattartikel. Två olika infallsvinklar där man i egenskap av proffs menar att det fungerar inte i ledningen! Men du menar att det fungerar för att du fått hjälp av sjukvården. Ledningen ska vara oerhört tacksamma för det jobb som uträttas ”på golvet” av den personal som fortfarande finns kvar. Hur länge den nu orkar?

   Vet du Thomas…jag blir allvarligt bekymrad (än mera alltså) över hur du försvarar en verksamhet som inte ens verkar ta åt sig av det nu Läkarförbunden och Göran Westman lagt upp som debattartiklar. Jag undrar varför de går ut offentligt? Är det för att ni inte lyssnar, inte bryr er eller inte förstår vad de pratar om. En sådan ledning är definitivt inte en kompetent ledning – tvärtom!!!

   Ha en trevlig helg:)

   • Thomas Hartman

    Jag uppfattar landstingsdirektören som mycket kompetent, lyssnande och analytisk. Jag är övertygad om att han kommer att bidra till en förbättring.

    Vad gäller IT system finns det få saker man kan reta sig på så mycket som landstingens oförmåga att ställa vettiga journalsystem till personalens förfogande (journalsystem som pratar samma språk över hela landet.) Det påminner om IT stödet i skolan som även det har uppenbara brister. Samtidigt som systemskaparna tjänar enorma pengar på systemintegration etc.

    Vi får verkligen hoppas på bättring.

    Vad gäller sjukvården så har den aldrig varit så bra som idag. Mer teknik, bättre läkemedel, nya diagnosmetoder ger helt nya möjligheter. Men så efterfrågar vi ständigt mer sjukvård också.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

     Jag beundrar och högaktar dig Thomas:) Och det är helt seriöst! Jag är mycket tacksam för att du ger dig tid att besvara mina funderingar. Även en lördag:)

     Angående Landstingsdirektören så tror jag dig. Jag har personligen ingen uppfattning där. Men är det inte så att beslut (de större) tas i Landstingsfullmäktige och det är Landstingsdirektören som ska se till att de genomförs? Rätt eller fel?

     Bra att du erkänner problemen inom it-tekniken. Det går bara som inte att försvara:) Är det rätt personer som skriver kravspecarna? Och hur kommer man till rätta med detta problem?

     ”Det innebär att 25 procent av konsultationstiden för hemsjukvård (där kommunen får betala till landstinget för konsultinsatsen) går åt till att titta på en monitor som håller på att koppla upp sig och koppla ned sig. Den uppskattade totaltiden för datorarbete utgör 20-35 procent av arbetstiden (lågt räknat) för sjuksköterskor och läkare. Läkare ligger i överkant i detta intervall”. (Citat Göran Westman). Stämmer det så är det skrämmande!

     Angående sjukvården tror jag vi fokuserar på olika plan – du på teknik och utveckling och jag på personal – läkare och sjuksköterskor. Personalpolitiken/arbetsmiljön är långt ifrån tillfredsställande! Ingen annan än Landstingen själva har skapat stafettläkarsystemet och ingen annan kan ses som ansvarig till att så många sjuksköterskor lämnar Landstinget. Eller….?

     • Thomas Hartman

      Tackar. Det var roligt att höra. Och för min del uppskattar jag verkligen att du engagerar dig och reflekterar och ställer frågor. En av förutsättningarna för utveckling är att ha förmågan att ifrågasätta det befintliga.

      Ja jag håller absolut med dig om att landstingen måste vara bäst som arbetsgivare. Ska man lyckas rekrytera folk är det strategiskt viktigt att ha en bra personalpolitik.

      Nej jag fokuserar inte på annat än du. Jag konstaterar bara att det inte var bättre förr. Utan att sjukvården idag totalt sett ger mer för våra skattepengar men att efterfrågan samtidigt ökar.

      Stafettläkarna är inte uppfunna för att ställa till det ytterligare utan för att lösa ett problem. Men problemet är nationellt och kräver bland annat utökad läkarutbildning i norra Sverige.

      Med fler läkare kan du sänka lönen från dagens astronomiska stafettläkarnivåer. Men det handlar också om andra saker exempelvis höja statusen på glesbygdsmedicin på det sätt som Vösterbotten jobbar med.

      Byter man inställning till att det är svårt och utmanande att jobba som flying doctor så är det en mer attraktiv situation än att beskriva det som en krissituation där ingen vill jobba. Jämför Norge eller Australien där man lyckats med detta.

      Så sammantaget finns mycket att göra för att utveckla landstingen men jag tror knappast lösningen ligger i att förstatliga sjukvården. Lika lite som det handlar om att bryta ner den.

      Så jag ser inte sjukvårdspolitikerna som inkompetenta utan tvärtom har jag respekt för att uppdraget är svårt och utmanande och att de brottas med svåra frågor som är viktiga för vårt län och för tryggheten i hela norra Sverige.

      Att det blir minus i ekonomin hänger samman med att efterfrågan på sjukvård styr. Det är bara för skattebetalarna att betala när fler patenter knackar på dörren. Därför tycker jag nog att landstinget i Västerbotten varit strategiskt kloka nör de satt målet att jobba för bästa hälsan och friskaste befolkningen. Kan man jobba förebyggande och ändra människors livsmönster så skulle hela samhället tjäna på det – även den enskilde.

      Dock är det enormt starka krafter man utmanar. Många incitament pekar åt fel håll. Varför är det så att den manliga professor som opererar snarkning har mer status och lön än den kvinnliga friskvårdskonsulent som får oss att röra på oss så att snarkning aldrig uppstår. Bara för att ta ett exempel.

      Ja det är mycket att fundera över. Men fundera inte för länge. Varje dag uppstår nya fall för sjukvården att hantera. En utmaning till för sjukvården är att inte bara se den individuella sjukdomen utan att klara av att se hela människan. Här krävs en förmåga att inte jobba så mycket i organisatoriska stuprör som sjukvården kanske av gammal vana rätt ofta gör.

 4. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  ”I Västerbotten är fortfarande 40 procent av tjänsterna inom landstingsdriven primärvård vakanta medan de privata hälsocentralerna (sex stycken) har full bemanning”. Och det anses tydligen som en relativt bra situation nationellt. Detta enligt Läkarförbunden som (enligt mig) gjort en kraftfull skrivelse till Landstinget/Landstingen. Den måste väl betyda något?

  Vi tar ”skräckexemplet” Dorotea där det bor utbilda läkare men VLL kör racet med stafettläkare. Hur kommer det sig? En annan sak vi här i obygden inte förstår är varför VLL absolut vill tränga in sig i Bergvattengården (”ålderdomshemmet”) där mycket av viktig utrustning saknas när det finns en nyrenoverad fräsch sjukstuga på orten? Vi fattar det bara inte och ingen verkar vilja förklara det heller.

  Likaså verkar ingen, varken kommuner eller VLL,vilja förklara för oss vilka vinster man nu gör iom ”samarbetena”. Alltså hur mycket (i pengar) tjänar kommuner respektive VLL på detta?

  Hur stor är besparingen med den där akutbilen contra en ambulans?

  Olofsson och Winroth nämner ofta att samarbetet i Sorsele och Malå fungerar så bra. Men ingen har uttryckt VAD som är så bra. Av det jag hört från ”golvet” är att det inte är så bra.

  Vad ska man tro när man inte får relevant info. Du/ni kommunikatörer har kanske en hel del att göra här!

 5. Per-Axel Persson

  Thomas Hartman verkar välja noga vilka ämnen han vill kommentera. Sjukvården i Dorotea har INTE blivit bättre. De senaste tre åren har varit ett moras och jag har inte hört om någon ljusning. Tillgängligheten är mycket sämre än tidigare. Antalet läkare som blixtrar förbi per tidsenhet har ökat. Vårdplatser värda namnet saknas i stort sett. I allt detta talar jag av egen erfarenhet. Efter 45 år i Umeå och tre år i Dorotea kan jag hålla med om att sjukvården har blivit bättre, i Umeå.
  /PAP

 6. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej igen. Ja det är inte bara du och jag som väntar på svar på mina senaste frågor. Vi får ge Thomas nån dag till … annars måste vi få svar på de frågorna på annat sätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.