Vart tog du vägen Thomas Hartman?

Jag hade några enkla frågor kvar från vår förra intressanta diskussion men du ”försvann” så det blev inga svar. Försöker så här nu. Skriver både Landstinget och Region Västerbotten för då brukar du kolla min blogg:)

”I Västerbotten är fortfarande 40 procent av tjänsterna inom landstingsdriven primärvård vakanta medan de privata hälsocentralerna (sex stycken) har full bemanning”. Och det anses tydligen som en relativt bra situation nationellt. Detta enligt Läkarförbunden som (enligt mig) gjort en kraftfull skrivelse till Landstinget/Landstingen.

1. Varför flyr läkare och sjukvårdspersonal Landstingen för andra arbetsgivare och inte minst för att jobba i Norge?

2. Vi tar ”skräckexemplet” Dorotea där det bor utbildade läkare men VLL kör racet med stafettläkare. Hur kommer det sig?

3. En annan sak vi här i obygden inte förstår är varför VLL absolut vill tränga in sig i Bergvattengården, Dorotea, (”ålderdomshemmet”) där mycket av viktig sjukvårdsutrustning saknas när det finns en nyrenoverad fräsch sjukstuga på orten? Vi fattar det bara inte och ingen verkar vilja förklara det heller. Kan du ge ett relevant svar?

4. Likaså verkar ingen, varken kommuner eller VLL,vilja förklara för oss vilka vinster man nu gör iom ”samarbetena” i respektive kommuner. Alltså hur mycket (i pengar) tjänar VLL på detta ”samarbete”?

5. Hur stor är besparingen med den där akutbilen contra en ambulans? Och då tänker jag inklusive personal.

6. Olofsson och Winroth nämner ofta att samarbetet i Sorsele och Malå fungerar så bra. Inte minst inför valet 2014 lyfte man detta. Men ingen har uttryckt VAD som är så bra. Av det jag hört från ”golvet” är att det inte är så bra. VAD är bra?

7. Har en bekant som jobbar som usk på NUS som nu måste se sig om efter annat jobb/annan arbetsgivare p.g.a. att det saknas sjuksköterskor på NUS och det blir då överbemanning med uskor. Vad är problemet på NUS?

Det här är jätteviktiga frågor för oss icke initierade väljare att få svar på så jag hoppas att du ger oss dem:)

5 kommentarer

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej på dig. Nä det tror jag inte. Eftersom han anser att vi har bättre sjukvård i dag än tidigare så förstår han bara inte frågorna:) Och då är det svårt att svara. Alternativt är han redan på Grand Hotel i Sthlm:)

   • Thomas Hartman

    Ja. Generellt är sjukvården idag bättre än den varit tidigare. Vi kan diagnostisera fler sjukdomar och bota allt fler allt högre upp i åldrarna. Så att säga att det var bättre för är inte korrekt.

  • Thomas Hartman

   Nej det har jag inte gjort. Däremot förstår jag inte varför frågor om landstinget riktas till mig. Jag lever själv som jag lär. Vårt första barn födde vi på Lycksele lasarett just för att det är lika långt för oss att öka från Umeå till Lycksele som tvärtom. Och kan vi bidra så ska man göra det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.