Sorsele – Kjell Öjeryd, kommunalråd – se upp nu!

Nu har ju Landstinget (S) tillsammans med Vilhelmina kommun (S) skapat ett ”glesbygdssjukhus”. Ordet glesbygdssjukhus är hämtat från Nicklas Sandströms blogg Oavsett vad man kallar det så handlar det om ett ”samarbete” mellan Västerbottens Läns Landsting och glesbygdskommuner.

Om jag förstått saken rätt vad gäller Vilhelmina så har överenskommelsen skett över huvudet på de anställda. Och man förstår ju varför. Läs Gunilla Billmans, f.d. nattsjuksköterska, kommentar till artikeln i vk.se. Hon och en till i personalen sade upp sig när de fick information om att det från Landstingets sida (Peter Olofsson) inte fanns några förhandlingsalternativ om man i Vilhelmina överhuvudtaget skulle ha kvar några ”akutvårdsplatser”. Nedan kan ni läsa hennes kommentar ni som inte har plustjänsten.

”Samma felaktiga uppgift som P4Västerbotten rapporterade om i förrgår! Detta är inga nya vårdplatser utan en flytt av landstingets akutvårdsplatser upp till Kommunens korttidsboende! Detta har lett till minskat antal vårdplatser för kommunens äldre och att man inte längre kan bedriva samma akutvård som förut pga av undermåliga lokaler. Detta är ett politiskt beslut med hotet från Peter O om att landstingets vårdplatser läggs ner om inte flytten till äldreboendet genomförs. Politikerna knyter band o personalen som kan välja flyr…”

Nu står Sorsele på tur: ”Vad som ligger närmast till hands är en samverkan i Sorsele. Där har vi kommit ganska långt. Om vårdplatser ska finnas kvar som i dag måste vi hitta samarbetsformer ute i kommunerna, säger Peter Olofsson”.

Min vädjan till ALLA GLESBYGDSPOLITIKER – oavsett partifärg – ni är valda av kommunens invånare för att värna kommunen och kommunens angelägenheter och statliga pålagor såsom vård, omsorg och skola. Tyvärr har vi en annan aktör – Landstinget – som i kraft av sin partifärg kör över våra kommunpolitiker och med mer eller mindre tvång (hot) tvingar till sig en del av den kommunalskatt som skall användas just till kommunala angelägenheter. Vad är det som händer egentligen? LANDSTINGET SKALL TILLHANDAHÅLLA EN FUNGERANDE PRIMÄR/AKUTVÅRD. Så har jag förstått det. Och kommunerna skall inte blandas in där!!! Varken ansvarsmässigt eller ekonomiskt i alla fall. Men finns det naturliga möjligheter till samverkan så är det ju positivt om rätt part tar ansvaret och kostnaden!

Mitt förslag är att ni i 8-kommungruppen pratar ihop er – för ni står alla ensamma rätt svaga mot Landstinget men gemensamt kan ni skapa ett övertag – och försvara er mot Landstingets utsugning av våra kommunala skattemedel. Se till att ni särskiljer på primär/akutvård och omsorg och vårdnad. Samt ansvaret och ekonomi däremellan. Vad händer i Norsjö nu? Jag fick någon information om att de är på väg att dra sig ur den älskvärda ”samverkan” som Landstinget vill ha. Det kan ni väl kolla upp!

Nu kan jag tänka mig att Åke Nilsson (S) i Vilhelmina vill försvara ännu ett av sina misstag och Storuman satsar ju Landstinget på via telemedicin (vad det nu egentligen är) så ni är väl kanske sex kommuner från 8-kommungruppen som kan gå ihop mot Landstinget. Men jag kan tänka mig att tittar ni över länsgränserna (om det behövs) så kan ni gemensamt gå en avsats ovanför Landstinget och på regeringsnivå framföra kritik mot hur de missbrukar sin makt och stjäl kommunal trygghet och pengar via utpressning och hot. Jag tror att vi är där nu! ”Pappa” (s)taten måste nu rycka in!

Man har ju nu bland annat fördömt Saudiarabien utifrån mänskliga rättigheter. Det kanske är dags att börja se till sitt eget land!!!

 

 

 

 

En kommentar

  1. Bojas

    Bloggen ute nu i 2 dar, Ingen kommentar, framförallt inte av någon som har nåt med sjukvård eller kommunalpolitik att göra. Kanske dom inte läser vad vanligt folk gör, eller leker dom strutsar..Man undrar vad man har valt att styra samhället.Det skulle räcka med att säga, jag har läst och ska återkomma senare när jag har frågat ”chefen”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.