Grattis Vilhelmina!?

Jag måste nog ge mig nu:) Det verkar ju jättebra Åke! Tänk att ingen överhuvudtaget verkar ha kommentarer till det samarbete du beskriver på din blogg. Allt verkar ju vara frid och fröjd med Landstingets sjukvård och den kommunala vården/omsorgen i Vilhelmina. Grattis!

Jag blev också imponerad av antalet ”likes” (tumme upp) på ditt inlägg. Minst 95% kom dit under arbetstid före lunch i skrivandes stund. Min erfarenhet är att sådant brukar komma före eller efter arbetstid. Men jag ska inte spekulera. Jag är även imponerad av att det är 12 stycken som har rekommenderat ditt inlägg. Det är inte många bloggare i din position som kan visa upp sådana siffror. Möjligtvis Lennart Holmlund vid några enstaka tillfällen. Bara att gratulera!

Tyvärr kan jag inte ifrågasätta så mycket av det du beskriver eftersom jag inte har den lokala insikten för att göra det. Men det finns personer som har insikt och har kommenterat ditt inlägg. Varför publicerar du inte deras funderingar och besvarar dem?

Citat från Vilhelmina kommuns hemsida: ”Dina möjligheter att påverka finns genom insyn och kunskap, direktkontakt och naturligtvis deltagande i val.

Kontakta kommunens politiker eller tjänstemän och gör dina åsikter hörda. Besök öppna sammanträden, utnyttja allmänhetens frågestund, möjligheterna att påverka är flera”. (Fetstilen har jag gjort)

Det finns dock ett par saker som jag generellt reagerar på i ditt inlägg:

– varför minska antalet platser för palliativ vård när enligt statistik antalet behövande ökar?

– du anser att ni (kommunen) har full bemanning. Har Landstinget det?

– Landstinget är ju en värdelös arbetsgivare som inte kan behålla stora delar av sin personal. Påverkar det på något sätt kommunens personalresurser i detta samarbetsavtal?

– det ekonomiska förstod jag inget av men så mycket förstår jag att Landstinget vill spara pengar på glesbygdsbefolkningen. Anser du att Landstinget, utan att tära på kommunens vård- och omsorgspersonal, försörjer Vilhelmina med en adekvat akutsjukvård?

– i fall att du svarar ja på den frågan så undrar jag varför sjukstugan i Vilhelmina var stängd periodvis under julhelgen? Om jag nu är rätt informerad.

Detta är en kommentar till din blogg men tydligen publicerar du inte sådana så därför lägger jag ut densamma på min egen blogg så blir i alla fall den offentlig. 

4 kommentarer

 1. Martin

  Man blir inte så lite beklämd när en lokalpolitiker skriver under på att vi ska avveckla glesbygden. För det måste väl vara det ÅN menar med nya tider? Vad är det som är nytt för den delen?
  Det senaste i den frågan är ju skatteverkets utspel där man påstår att myndigheter ska vara där folket är.
  Inget kan väl vara mer felaktigt i dagens IT-samhälle!!!
  Så vill ju också regeringen bestraffa kommuner som inte klarar av att ta ansvar i diverse frågor.
  När i hela friden ska statsmakten ta ansvar för att hela Sverige ska leva?

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Martin. Bra fråga. Min teori är att glesbygden är helt ointressant för rikspolitiker – oavsett partifärg. Man fokuserar på regioner där väljarna finns. Det enda man är intresserad av är våra råvaror och att ställa upp vindkraftsparker här. När och hur ska vi sätta ner foten?
   Det här med Skatteverket är rent tragiskt. Precis som du skriver så ska man väl idag inte behöva sitta i samma lokaler eller i detta fall ha närhet till företagen. Det finns fantastiska kommunikationsmöjligheter! Rent generellt används dessa möjligheter allt för lite i dag. Men jag kan tänka mig att stora flertalet kör 20-25 mil enkel väg för en timmes konferens. Man kan helt inte med verktygen!

 2. Gunilla Billman

  God kväll,
  Visst är det märkligt att inte en enda reaktion kommer på en sådan stor förändring i en kommun. Den nya Vård o Omsorgsavdelningen kunde aldrig öppna efter sommaren pga sjuksköterskebrist och som du skriver fick den stänga över julhelgen av samma anledning. Massor med övertid och extrautgifter för bemanningssjuksköterskor pågår fortfarande. Jag vet inte hur Åke räknar men nog har personalkostnaderna rakat i höjden för att bemanna avdelningen som tappade 4 vårdplatser. Hans skrivning om palliativ vård = vård i livets slut låter som att det skulle vara något nytt. Människor dör i både kommunala o landstingssängar o den vården har alltid fungerat så länge jag minns o säkert före det. Jag vet inte vad han tror att sammanslagningen tillför i den typen av vård. Kanske blir behovet större nu när han avvecklat akutvårdsavdelningen där lokalerna var anpassade för att kunna rädda liv. Att Vilhelminaborna förlorat sin akutvårdsavdelning verkar ingen bekymra sej om för jag har inte fått en enda fråga av ”utomstående”om varför jag fortfarande ifrågasätter sammanslagningen. De som jobbar kvar har resignerat o slutat bry sej, -de löns int förklar för dom som int begrip, var det en som sa idag..
  Jag ser fortfarande fram emot att se om kommentarer o frågor blir framsläppta i både Åkes o Maria K blogg. Hon skriver att Landstinget är i ”framkant” utan att beskriva i vilken form, det skulle jag också vilja veta några exempel på. Kanske är det Region Västerbottem med ändå fler politiker och tjänstemän som ska avlönas för att ytterligare försämra vår sjukvård som hon menar…

 3. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  God kväll själv. Jättebra kommentar som jag vill lyfta över till mitt nästa inlägg som kommer någon gång under kvällen/natten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.