Vad är det för fel på folk?

Ursäkta rubriken men jag börjar vara uppgiven inför människors insikt i vad som händer nu inom den sjukvård som raseras i glesbygden. Varför bryr sig inte folk? Förstår man inte vad som händer, bryr man sig inte eller har man sådant förtroende till de kommunvalda politikerna att man litar blint på dem!?

Jag syftar nu på att Vilhelmina i princip har förlorat sin akutsjukvård. Åke Nilsson (S) (kommunalråd) har offentligt gått ut och informerat om just detta. Hans fokus ligger inte på akutsjukvården utan på den palliativa. Han anser att ”det är nya tider” och verkar jättenöjd med avtalet med Landstinget. Varför reagerar inte folk? Rimligtvis borde det vara en jätteprotest i Vilhelmina nu! Alle man ut ur husen och demonstrera med paroller som till exempel ”Vi kräver även akutvård”. Så trodde jag. Men ingen verkar bry sig!?

På Tyck till, Vilhelmina, trodde jag det skulle bli en anstormning i dag. Så var inte fallet. Det var två personer, en uska och Gunilla Billman, f.d. nattsköterska på VLL-sidan som reagerade på detta och båda reagerade emot. Billman och en nattsköterska till sade upp sig när de fått insikt i det nya avtalet. Nämnde Billman  har skrivit en kommentar på mitt förra inlägg vilken jag lyfter över hit:

”God kväll,
Visst är det märkligt att inte en enda reaktion kommer på en sådan stor förändring i en kommun. Den nya Vård o Omsorgsavdelningen kunde aldrig öppna efter sommaren pga sjuksköterskebrist och som du skriver fick den stänga över julhelgen av samma anledning. Massor med övertid och extrautgifter för bemanningssjuksköterskor pågår fortfarande. Jag vet inte hur Åke räknar men nog har personalkostnaderna rakat i höjden för att bemanna avdelningen som tappade 4 vårdplatser. Hans skrivning om palliativ vård = vård i livets slut låter som att det skulle vara något nytt. Människor dör i både kommunala o landstingssängar o den vården har alltid fungerat så länge jag minns o säkert före det. Jag vet inte vad han tror att sammanslagningen tillför i den typen av vård. Kanske blir behovet större nu när han avvecklat akutvårdsavdelningen där lokalerna var anpassade för att kunna rädda liv. Att Vilhelminaborna förlorat sin akutvårdsavdelning verkar ingen bekymra sej om för jag har inte fått en enda fråga av ”utomstående”om varför jag fortfarande ifrågasätter sammanslagningen. De som jobbar kvar har resignerat o slutat bry sej, -de löns int förklar för dom som int begrip, var det en som sa idag..
Jag ser fortfarande fram emot att se om kommentarer o frågor blir framsläppta i både Åkes o Maria K blogg. Hon skriver att Landstinget är i ”framkant” utan att beskriva i vilken form, det skulle jag också vilja veta några exempel på. Kanske är det Region Västerbottem med ändå fler politiker och tjänstemän som ska avlönas för att ytterligare försämra vår sjukvård som hon menar.”

Den kommentaren är skriven av en person insatt i verksamheten/verkligheten och den talar för sig själv:)

Jag börjar undrar om det är en medveten vilseledning Åke Nilsson vill ge sina kommuninvånare eller har han skrivit på ett avtal som han själv inte förstår innebörden av? Eller hade han inget val av sina partikamrater i VLL? Eller finns det något annat som gör att man som kommunpolitiker INTE står upp för de som röstat på en och som förutsätter sin lagliga rätt till akut/sjukhusvård via den landstingsskatt man betalar? Dorotea är ju också utan adekvat akutsjukvård. Vilken kommun står näst på tur?

Lite nyfiken/fundersam är jag på alla likes (tummar upp) samt alla rekommendationer Nilsson fått i sitt inlägg. Eftersom jag hade skrivit en kommentar (mitt förra inlägg) så var jag ju nyfiken om han skulle publicera den. Så jag höll lite koll på hans blogg. Kommentaren är ännu inte publicerad – ingen kommentar är det. Men oj vad många likes han fick. Jag fick en känsla av att det var många personer som höll med honom. Men… när jag började reflektera över det så insåg jag att han mellan 07.30-12.00 måste ha fått omkring 25 likes. Jag lämnade mitt hus vid 07.30 och då var det bara ett par stycken. När jag återkom vid 12.00 var det 29 stycken! Om jag jämför med min egen blogg så kommer flertalet likes på morgonen eller på kvällen. Framför allt någon då och då och absolut inte stötvis som i Åkes fall.

Och kan ni tänka…i dag vid 13-tiden hade han 30 likes. Vid 14-tiden hade han 35 likes. Varför kommer hans likes stötvis under arbetstid? Utanför arbetstid händer inget på den fronten! Hmm…. Och en annan sak jag reagerar på är antalet rekommendationer. Minns ni Lennart Holmlunds blogg angående Whitney Houston och hans åsikter om henne efter hennes död, som narkoman och dålig förälder. Han var jagad av media från hela landet och hans blogginlägg läst av otroligt många. Det bör handla om massvis med tusen läsare. Missade ni så finns bloggen här.

Nu tror jag inte att Åke Nilsson på långa vägar är på den besöksnivån med sitt inlägg där han förklarar det positiva med Vilhelmina kommuns samarbete med VLL. Eller om det är tvärtom. Men vad som också är väldigt konstigt är att han har 17 rekommendationer. Lennart Holmlund hade 8. Jag fattar ingenting!

Men hörrni vad gör vi? Vi betalar landstingsskatt, förlorar sjukvård och Region Västerbotten frodas. Eftersom det är så tyst från folket så verkar det som att man accepterar det. Är det så illa? Doroteaupproret accepterar det inte, Gunilla Billman accepterar det inte och jag accepterar det inte. Hur är det med alla övriga glesbygdsbor? Läs det här och grubbla lite.

 

 

10 kommentarer

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Precis. Någon borde väl visa något positivt kan man tycka. Men noterbart är att Åke har inte fått en enda tumme upp från i går eftermiddag (efter arbetstid) fram till nu. Skulle vara mycket intressant att veta vilka som står bakom dessa likes.

 1. Karlevert

  Man börjar ju undra vad vi i Västerbotten gör. Sover vi? Någon sorts vinterdvala? Nu senast i Vilhelmina. Kommun och landsting gör en överenskommelse om att stänga akutavdelningen, ta bort 4 platser på äldreboendet och vad gör kommunens invånare? Sitter snällt, rullar tummarna och låter det ske? Det dröjer nog i så fall inte länge innan V.mina sjukstuga är öppen endast kontorstid även där. Så här kommer det att fortsätta i alla kommuner om ingenting görs med det snaraste. Inser inte folk vad som håller på att ske? Hoppas att alla, främst i inlandskommunerna, nu vaknar till och ser vart det bär åt för håll. Är det E4,n rakt mot Grand hotell i Sthlm, för ännu några veckor, på sjukvården och skattebetalarnas bekostnad? Nä nu måste det snart vara dags att sätta stopp för herrarna i VLL. Tänka om och GÖRA RÄTT eller lämna plats för mer, för sjukvården, kompetenta förmågor. Jag är ganska säker på att det finns sådana personer även inom (S) partiet och i VLL.

 2. Bojas

  Och den undersökande och kritiska pressen, verkar ha fullt upp med Ingemar och dans, eller nåt annat som händer närmare Umeå. Blir förmodligen inte tillräckligt stora löpsedlar av inlandets kamp för samma rättigheter som andra. Men det är kanske bättre låta båten sjunka, istället för laga och reparera hålen innan det händer. Då kommer säkert rubrikerna…

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Bojas. Jag tror inte någon skulle märka nåt om ”båten skulle sjunka”. Man har fullt upp med Ingemar som du skriver, med Saudiarabien, hur man ska hjälpa de romska tiggarna och så vidare. Vem fasiken bryr sig om den svenska minoriteten = glesbygdsborna. Dom får väl klara sig själva.

 3. Gunilla Bllman

  Hej igen,
  Varit borta hela dagen och hade stora förväntningar på att ha svar på mina frågor o kommentarer i Åke N o Maria K bloggar i kväll. Tyvärr så bryr sej inte heller landstingspolitikern Maria K (C) att bemöta mig i sin blogg, där hon skriver att vårt landsting befinner sej i framkant. Jag skulle så gärna vilja veta vad hon menar, men hon har struntat i mina frågor även hon.
  Hur tänker man som politiker när man överhuvudtaget inte bryr sej om att bemöta de reaktioner som ens offentliga bloggande får? Ett utmärkt sätt att få fram sitt budskap o kunna påverka presumtiva väljare om intresset och modet fanns, istället väljer man att nonchalera de som vill veta mer… Dåligt är bara förnamnet.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Gunilla. Jag delar din uppfattning till fullo. Bloggmöjligheten ger ju politiker ett fantastiskt redskap att dels informera, reflektera och besvara invånarnas funderingar. Ambitionen till kommunikation finns ju på Vilhelmina kommuns hemsida. Men retorik och verklighet är ofta två skilda saker. Speciellt inom politiken som jag uppfattar det.

   Om vi tar Åke Nilssons inlägg som exempel så är ju det en ren katastrof att han inte offentligt står upp för det han informerar om och det avtal han undertecknat. Varför utnyttjar han inte den möjligheten?

 4. Martin

  Hej CA!
  Anledningen till att så få reagerar kan ju vara att man inser att det inte lönar sig. Om alla som skrev på inför folkomröstningen gör gemensam sak så räcker det knappast. Det var ju fler som röstade och det tar man heller ingen hänsyn till.
  Politikerna lyssnar på folket vart fjärde år och då är man ute med håven. Här i länet framstår V som de största skojarna då de utnyttjade Doroteaupproret för att komma i maktposition.
  Det enda raka är nog att slå in en kil och bilda ett nytt parti, precis som det står i länken du hade tidigare. Något liknande på riksplanet vore också att föredra.

 5. Evy

  Vad det gäller Maria´s blogg,den plats hon är intresserad av har fyra ben,nämligen hennes stol i landstinget.Man sågar inte av den kvist man själv sitter på!

 6. Britt-Marie

  Jag hade min pappa på v-mina sjukstuga från februari 2014 till oktober då han avled. Han åkte upp och ner mellan akuten och Gläntan under alla dessa månader. Den sammanslagning som nu är gjord är det bästa som kunde hända. Så fort pappa hamnade i kommunens vård så fick jag dagligen kolla och se till att prover blev tagna ,han blev alltid sämre när han skickades upp till Gläntan fick t.o.m. ringa Lycksele för att få provsvar det gick fortare eftersom de inte hade tillgång till Landstingets journaler. När han låg på Akuten så kollades allt hela tiden, kan bara nämna ett prov som inte blev åtgärdat. det togs prov på Gläntan på hans hjärtsvikt i juni i början av augusti krävde jag att få prata med en läkare då gick vi igenom hans journal den visade då att hjärtsvikten hans hade blivit försämrad ingen hade reagerat på detta så det tog 6 veckor innan han fick någon medicin mot det ( skulle aldrig ha hänt om han varit på Akuten ).Som anhörig så kan jag bara säga att om dessa avdelningar skulle ha jobbat tillsammans för ett år sedan så tror jag fullt och fast på att jag skulle ha haft pappa kvar i livet. Den personal som vi har på akuten är guld värda, även den personal som jobbade på Gläntan när pappa låg där. Jag skulle nog kunna skriva en hel bok om allt som hände när han fick åka mellan dessa avdelningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.