Ska man acceptera detta?

Jag ställde ju några frågor till Åke Nilsson på hans blogg angående samarbetet VLL/Vilhelmina kommun. Frågorna löd enligt följande:

”- varför minska antalet platser för palliativ vård när enligt statistik antalet behövande ökar?

– du anser att ni (kommunen) har full bemanning. Har Landstinget det?

– Landstinget är ju en inkompetent arbetsgivare som inte kan behålla stora delar av sin personal. Påverkar det på något sätt kommunens personalresurser i detta samarbetsavtal?

– det ekonomiska förstod jag inget av men så mycket förstår jag att Landstinget vill spara pengar på glesbygdsbefolkningen. Anser du att Landstinget, utan att tära på kommunens vård- och omsorgspersonal, försörjer Vilhelmina med en adekvat akutsjukvård?

– i fall att du svarar ja på den frågan så undrar jag varför sjukstugan i Vilhelmina var stängd periodvis under julhelgen? Om jag nu är rätt informerad”.

 

Detta är hans svar:

”Frågor om landstingets mottagning och akutsjukvård får du ställa till landstinget.Vi har en gemensam vårdavdelning och familjecentral som vi bemannar tillsammans.

Du får leva med att det är många som gillar mina inlägg. Frågan är betydligt mindre kontroversiell i Vilhelmina är vad du vill få den till.Varför ska det inte funka i Vilhelmina då det fungerat i 10 år i Storuman”?

 

Gunilla Billman, f.d. nattsköterska, hade ställt följande frågor:

”Vilka speciella behov menar du att medborgarna har som som inte kunde tillgodoses i den gamla organisationen när landstinget skötte akutsjukvård o kommunen åldringsvård med sina respektive specialiteter?
Vem initierade detta samarbete o på vilken grund?
Har kommunen en budget för denna verksamhet som går att följa upp?
Anser Du att det går att bedriva akutsjukvård på Gläntan med samma kvalitet som den tidigare AVA?
Du nämner palliativ vård som att det tidigare skulle varit ett problem utveckla gärna vad du menar med det, jag förstår inte vad du syftar på”.

Åke Nilssons svar lyder enligt följande:

”Det är en gemensam avdelning där kommunen och landstinget samordnar sina resurser.
Sjukstugans mottagning och akutsjukvårdsavdelning sköts fortfarande av landstinget.
Det är vårdavdelningen och familjecentralen vi har gemensamt.

Frågan har initierats av Vilhelmina kommun och landstiget gemensamt. Vi hade ett möte i Storuman i slutet av 2012 där vi fick information om hur det fungerade där.
Vi tog då beslut om att göra likadant i Vilhelmina.
Fungerar det i Storuman borde det fungera här också”.

 

Det är ju rent utav bedrövligt!!! Om jag frågar Åke Nilsson vilka ingredienser man har i pannkaka så kan han (eller nästan vilken politiker som helst) svara att ”min moster heter Agda”! Då anser man att man har stått till svars för sina väljare! Men ska man verkligen nöja sig med det svaret? Vad anser ni som läser detta?

Jag fattar inte vilka som sätter likes (tumme upp) till en sådan kommunpolitiker. Jag har mina aningar men behåller dem för mig själv. Men att frågan skulle vara betydligt mindre kontroversiell i Vilhelmina än vad den är för mig och Gunilla Billman synar jag. Vilken information har Vilhelminaborna fått? Oppositionen i Vilhelmina borde väl kunna gå ut och antingen bejaka Åkes positiva syn på samarbetet eller så dementera den. Det är relevant information som krävs nu så att man får fram fakta. Åke Nilssons undvikande svar förstärker i alla fall min tes att akutsjukvården i Vilhelmina avsevärt försämrats i och med detta avtal.

Han lutar sig mot att en liknande lösning fungerat i Storuman i 10 års tid och varför skulle det inte fungera i Vilhelmina. Hur kan han hoppas på det? Det finns några väsentliga skillnader mellan Vilhelmina och Storuman:

1. Storuman är INTE (S)-styrt. Det är INTE heller Dorotea, Åsele och Sorsele denna mandatperiod. Jag hoppas innerligt att kommunalråden där tar en dag och pratar ihop sig:)

2. Storuman är en ”centralort” i västra delen av länet. En knutpunkt året om.

3. Storuman satsar VLL på – inte minst genom telemedicin. Vilhelmina är inte lika angeläget kan jag tänka mig!

Jag förstår inte likheterna Åke Nilsson drar mellan Storuman och Vilhelmina. Men han får väl sitta och glädjas åt att han nu framarbetat ett avtal för palliativ vård på våning två och mer eller mindre avskaffat akutvården. Akututrustningen finns en våning under tillsammans med administrationen om jag inte förstått det helt fel. Förutom det kan han ju fortsättningsvis glädjas åt alla sina likes på sin blogg.

Jag reagerade lite på hans senaste blogg. Både positivt och negativt. Det är jättebra – ett måste – att ledande glesbygdspolitiker (oavsett parti) reagerar mot statens medvetna avfolkning av glesbygden. Han reagerar mot förflyttningen av Skatteverket från Lycksele till Umeå. BRA! Men det behövs mera för att påverka än att tycka något på sin blogg och få massvis med likes av sina bundsförvanter. Man måste AGERA – och det gemensamt! Jag hoppas innerligt att det blir en gemensam aktion från ALLA kommuner i länet (ja Umeåregionen får vi nog räkna bort) mot generaldirektören i Skatteverket. Och mot våra riksdagspolitiker. Det kanske är den viktigaste och mest avgörande uppgiften rent generellt de i dag har.

Samtidigt tycker jag det är konstigt att Åke Nilsson nu efter att ha skrivit avtal med VLL om en, om jag förstått saken rätt försämrad sjukvård, tar upp vikten av fungerande samhällsfunktioner för att behålla en levande landsbygd/glesbygd.

 

4 kommentarer

 1. Gunilla Billman

  Hej,
  Jag visste att Åke inte skulle kunna svara på någon fråga överhuvudtaget men blev ändå positivt förvånad att ha la ut dem. För som du skriver, svaren visar ju för var o en hur pass insatt han är i det avtal han slutit med Peter Olofsson. Jag får väl bara hoppas att det inte blir personalen som får stå vid skampålen o försvara sej när den verkliga kritiken kommer från de som söker vård.

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Gunilla. Nä han är ju politiker och de brukar ju inte svara på frågor de har problem med. Vad jag tyckte var intressant var hans påstående att ”detta är ingen kontroversiell fråga i Vilhelmina”. Ja men då så…eller?

 3. Olle

  Nu är det bara hoppas på invandrarna.

  Åke Nilsson sade vid en intervju hos Västerbottensnytt för några veckor sedan.
  ”I vilhelmina skall vi vara glada åt invandrarna, dom höjer kompetensen i kommunen”
  Nu hoppas jag på många invandrare till kommunen, så vi får lite ökad kompetens på kommunalkontoret.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.