Mail till Erna Solberg, Norges statsminister

Hej Erna. Du är ju statsminister i Norge vad jag har förstått och jag kommer med ett förslag till dig. Vi är några län/landskap i Sverige som våra svenska politiker helst inte vill veta av. Det handlar om Lappland, Jämtland, Härjedalen, Dalarna och Värmland. Alla dessa gränsar mot Norge. Skulle ni kunna ta över dem till er?

Vi kan erbjuda en otroligt trevlig och arbetsvillig befolkning. Vi är inte så många och de flesta av oss har kanske inte akademisk examen, är politiker eller forskare. Men vi har något annat som kan vara mycket mera värt – vi besitter en otrolig förmåga i sunt förnuft! Till på köpet får ni en hel del naturtillgångar såsom skog, malm och vattenkraft.

Nu ser jag inte att det kommer att behövas några militära aktioner för detta. Det räcker nog med ett mail till Stefan Löfven (S) statsminister, Margot Wallström (S) utrikesminister, Åsa Romson (Mp) miljöaktivist, Gustav Fridolin (Mp) miljöaktivist samt Jonas Sjöstedt (V) svikare.

Mp och V kommer förmodligen gladeligen att släppa dessa delar av Sverige till Norge. I ert mail behöver ni inte nämna det där med naturtillgångarna. Varför väcka den björn som sover? Men även om ni skulle ta upp det i diskussionen så tror jag inte de skulle reagera eftersom de inte förstår hur ett samhälle finansieras. De tror att bara man höjer skatterna så blir miljön och allt annat bra. Låt dem fortsätta att tro det!

Problemet kan bli vår statsminister och utrikesminister. Fast egentligen så borde det inte bli det eftersom de bara har blivit någon form av frontfigurer för Mp och V. Så det bör bli en ganska odramatisk övergång till er.

Varför jag skriver detta brev och vill bli norrman? Jo så här är det i Sverige i dag. Man vill skapa storregioner för att konkurrera med varandra – alltså en massa ”smånationer” i hela nationen. Jag vet inte om det är delstaterna i USA som inspirerat men vi är totalt endast ungefär 9 miljoner invånare i Sverige! Om man ser till helheten är vi så få så varför dela upp det i ännu mindre delar? Vi som finns i glesbygden är dock helt ointressanta i sammanhanget. Det märks både från riksplanet och det regionala planet. Vi uppfattas mest som en belastning om man ser till hur dessa två agerar mot oss.

Vi berörda ser jättemycket fram emot att lämna ”storregion-delstatsvisionerna” och få hamna i en homogen nation vilket Norge verkar vara. Jag kan visst som blivande norrman stå och vifta med er/vår flagga när Nortug, Björgen eller någon annan går först i mål. Min gissning är att i Sverige kommer varje region på sikt att ha en egen flagga att vifta med. Det politiska storhetsvansinnet vet inga gränser här!

En annan mycket positiv sak med Norge är att slippa EU:s direktiv och lagar. Tänk vad kloka ni norrmän ändå är som valde att stå utanför EU. Men det säger ju också en hel del om hur ni värnar om er nation. Tänk om bara en gnutta av ert tänk fanns hos våra svenska politiker. Ni inser verkligheten och tar till vara på den medans våra svenska politiker försöker att skapa en verklighet utifrån dem själva och deras maktbegär.

Innan jag skickar över detta mail till norska statsministern så vill jag offentliggöra det så att i alla fall ni som läser detta har möjlighet att reagera. Det är så här långt enbart mina egna åsikter som vilar i texten. Men någonstans måste man börja. Jag är helt seriös, vid mina sinnens fulla bruk samt nykter och står så klart för det jag skriver ovan. Så fruktansvärt besviken som jag är på hur våra politiker behandlar oss i glesbygden går inte att beskriva. Jag skulle med glädje lämna det Sverige som är i dag och hellre tillhöra Norge. Dock utan att flytta!

Vad har ni för åsikter?

7 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Hej

  Jag tror Erna kommer tycka att du missat en hel del.

  Detta med storregioner är inte för att konkurrera med varandra, tvärtom. Du får chans till bättre sjukvård bla därför att ditt lilla landsting inte behöver betala till ett annat landsting för specialistsjukvård t ex. I dagens läge vill landstingen ha tillbaka sina patienter så fort som möjligt.

  Norge planerar större kommunsammanslagningar.

  Sen måste Norge också följa de flesta EU regler, genom sitt ESS avtal.

  Sen en fråga, vill du att skolbarnen ska vara tvungna ta med sig mat till skolan? Vill du betala 20000:- i registreringsavgifter för din nya bil? Vill du betala om du åker på en riksväg och det kommer en tunnel eller en vägfärja trots du betalar vägskatt?

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Lars.

  Vi är inte så många i vårt land. Varför inte göra EN STORREGION av skola, vård och omsorg – förstatliga allt! Då skulle vi spara in på en massa byråkrati, administration och ”chefer” – både inom politik och i verksamhet.

  Vad ESS avtalet innebär har jag ingen aning om. Menar du forskningsanläggningen i Lund? Ifall du menar EES avtalet så är väl det ett handelsavtal?

  Det här med skatter är svårt att ta ställning till. Vilka skatter kommer vi att ha vid utgången av denna mandatperiod. Vi ser nog bara början nu. Vi har trängselskatt och broavgifter.

 3. Lars Gidløf

  hej
  Ja, ett handelsavtal med førpliktelser. på ett antal få stællen har vi trængselavgift, och knappast dær du bor. Och du svarade inte om du tycker barnen skall komma till skolan med matsæck, istællet før att få en lunch i skolan, vad ær bættre tror du? Du svarade inte heller om du vill betala 20000:- i registreringsavgift før din nya bil, som dessutom kostar c:a 50% mer æn i Sverige?

  Men varfør flyttar du inte till Norge, jo,kanske før att de vill ha utbildad arbetskraft hær, inte outbildad eller?

  Och du, de har mer skatter i Norge æn i Sverige, dyrare bensin dessutom.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej igen. Jag har ingen aning om jag vill betala 20 000:- i registreringsavgift för en ny bil. Allt är väl dyrare i Norge men det är även högre löner. Eller? Det där med matsäck till skolan låter väldigt primitivt i dagens samhälle. Är det verkligen så?

   Jag får en känsla av dig att det inte var någon bra idé det där med Norge:) Får väl tänka ut något nytt i stället:)

  • Elena

   Du sitter der og skiter i eget reir, Lars. 20000 for å registrere en bil, hva er for bil du kjører? Høres ut som du har det ganske bra økonomisk. Dessuten vet vel du som klager så kraftig på avgifter, at det finnes ingenting som heter gratis lunch ? Det er ikke bare norske barn av vestlige land som bruker ”matsekk”. Vi har en annen matkultur i Norge, uten at den dermed er primitiv. Ett varmt måltid om dagen rekker, det andre blir man trøtt og overvektig av.
   Angående veier i Sverige kontra Norge; Det er svindyrt å bygge veier gjennom fjell og over fjorder. Du må begripe at rake veier gjennom tallskogen ikke koster mer enn at staten betaler mesteparten.
   Du slenger dessuten fra deg utsagn om at nordmenn betaler mer i skatt enn svensker uten å utdype det. Du svamlar, Lars!

 4. Martin

  Hej!
  Jag tycker nog att du kan skicka mejlet. Det skulle vara intressant att få ett svar.
  Norge har ju en förmåga att vara en stolt nation som värnar om HELA landet så några goda ideer kanske vi kan använda oss av.

 5. Oscar

  I Norge har man lägre skatt på arbete, i form av något som heter differentierad arbetsgivaravgift, vilket i korthet innebär att en egenföretagare betalar lägre arbetsgivaravgift (egen avgift) på sitt löneuttag, ju längre norrut i landet företaget verkar. Detta har fått till följd att småjordbruk som fårskötsel, mjölkproduktion och fiskeriverksamhet, kan bedrivas med lönsamhet även i de allra nordligaste delarna av Norge.

  I Sverige har införts avgift på akuta ambulanstranspoprter, inom flera landsting. (även Landstinget i Västerbotten diskuterar frågan) Norge har inga avgifter på ambulanstransporter, vad jag känner till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.