Vart tar våra skattemedel vägen VK?

Nu VK är det dags att göra en riktigt journalistisk djupdykning i Landstinget! Och nu menar jag DJUP!

Någonstans hände något med de skattemedel Landstinget förfogar över. Nu ska vi förmodligen börja betala för ambulanstransporter också. Vad kommer helikoptertransporter att kosta behövande? Det räcker alltså inte med att glesbygdskommunerna börjat pytsa in kommunala pengar för att behålla sin eventuella akut/sjukvård om den nu kan kallas för det. Dessutom har man ju höjt Landstingsskatten!

Före Region Västerbottens skapande var inte Landstinget lika desperat och hade samma ekonomiska problem som man har i dag. Det är i alla fall min uppfattning. Finns det någon koppling där VK? Kolla även om det ”dubbeljobbas”. Alltså att landstinget förfogar över sådana tjänster som egentligen finns/borde finnas på Region Västerbottens sida.

Jo jag vet att Landstingen skyller på att allt blivit dyrare och att man själva är värdelösa som arbetsgivare. Det senare uttrycker man bara på ett annat sätt – man är tvungen att anlita stafettläkare och det utbildas för få sjuksköterskor så man inte kan ersätta de som inte vill/orkar jobba kvar åt Landstinget.

Hur blev avtalet med Falck Assistans? Blev det dyrare än att ha ambulanserna i egen regi varför man nu måste börja ta ut avgifter för ambulanstransporter? Nu gäller ju tydligen den tänkta avgiften den sjukvård som påbörjas i ambulansen så då blir det väl ingen avgift till mottagningen!? Eller är tanken att man skall betala både och? Den ena kostnaden går till Falck och den andra till Landstinget? Eller är det en effekt av regeringens höjning av skatterna på drivmedel?

Skulle vara mycket intressant att vara journalist och verkligen få möjlighet att börja rota i det här med Landstinget. Och då menar jag på djupet. Varför går det inte att slimma sin egen organisation för att frigöra pengar till verksamheten kan man undra!? Har det att göra med att man värnar förtjänstmöjligheter till sina partivänner eller är verkligen alla poster orubbliga/nödvändiga? Detta måste klargöras VK!

Tänk att dessa politiker trånar efter storregioner. Vad skulle bli bättre om våra Landstingspolitiker skulle styra en storregion när de inte klarar av ett län? ”Det blir mera pengar att fördela” är deras motivering. Hur kan det bli det undrar jag. Utslaget på den stora regionen så blir det väl exakt samma summa som tidigare. ”Jomen med rationaliseringar kan man frigöra mera pengar” är deras nästa motivering. Jag vågar nästan garantera att det blir inga rationaliseringar – tvärtom kommer byråkrati och administration inom storregionen att totalt bli större än vad den är i dag! Och än mindre pengar till verksamheten.

Jag tror på EN storregion för hela Sverige. Det skulle frigöra massvis med pengar till verksamheten! Tyvärr öka trycket på AF i Sverige radikalt!!!

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Bojas

  Finns så mycket man börjar tänka på om våran ”omsorg” Inte alltid du har rätt, men man börjar tänka. Fortsätt med din kritiska tunga, nåt gott kommer säkert fram. Alla som inte vågar svara kanske inte vet vad dom gör. Kritik måste man klara om man har rätt. Tystnad betyder man samtycker, eller hur.

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Bojas. Men vadå inte alltid jag har rätt? Nä jag skoja bara:) Självklart har jag inte rätt…jag har ju mest bara en massa funderingar.

 3. Gunilla Billman

  Hej,
  Klokt tänkt:)
  Inte kan det bli billigare med ändå fler verklighetsfrånvända politiker med åtföljande byråkrater. Jag är också för en enda ”region”i landet. Kanske är det då möjligt att få vård på någorlunda lika villkor även om man bor i inlandet. Att kunna sätta fokus på sjukvård o inte ha tex kultur o nya flyg/busslinjer att konkurrera med… Värt att kämpa för, den nuvarande ordningen ser enbart till kustlandet och dom större städerna.
  Beträffande avgiftsbeläggning av ambulanssjukvården så är jag tveksamt positiv. Efter 8 år i det yrket så vet jag hur det spårat ur till viss del av att den vården varit gratis. Att åka ut på Prio 1- larm – andnöd och mötas av en person som står på bron o röker i väntan på att få gratis skjuts till VC för att lämna blodprover, känns ”måttligt roligt” kan jag säja.
  Om man dessutom möts av läkare direkt vid ankomsten till VC för att man åker ambulans och slipper vänta på sin tur så är det Bingo direkt… Händer då o då och att folk som verkligen behöver akut vård får vänta på Ambulans helt i onödan pga detta.
  Omvänt förhållande finns naturligtvis också, människor som nästan ber om ursäkt för att just dom råkat få en hjärtinfarkt o måste besvära mitt i natten. Den kategorin lär inte klaga på att betala en avgift för den behandling de får.
  Risken med att avgiften ingår i högkostnadsskyddet är ju att när vissa nått taket så ökar nyttjandet ändå mer- för då är det gratis…och vad var då vinsten? Tanken med avgiften är nog trots allt att frigöra resurser så att de som verkligen behöver en ambulans ska få den så fort som möjligt.
  Många använder ambulansen precis som man ska när det är fara för livet andra som gratis taxi, kanske kan avgiften ändra på det senare, vi får se.
  Vi har begränsade resurser dvs en ambulans i varje kommun utom Åsele som blev med Akutbil i stället och Storuman/Tärnaby som har två. Akutbilen ska inte lämna kommunen så då får Vilhelmina eller Dorotea skjutsa deras patienter som skall vidare till Lasarettet och lämnar således sin egen kommun utan beredskap i många timmar.
  Allt detta med antal bilar, ambulanstransporter o logistiken kring detta kan ingen annan styra över än Larmcentralen på direktiv av Landstinget. Så låt nu ingen skugga vila över den personal som sliter alla tider på dygnet hela året, dom gör bara som politikerna /tjänstemännen ytterst bestämt. Dom gör det bra dessutom utifrån de förutsättningar som ges.
  Glad Påsk!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Gunilla och tack för kommentaren.
   ”Så låt nu ingen skugga vila över den personal som sliter alla tider på dygnet hela året, dom gör bara som politikerna /tjänstemännen ytterst bestämt. Dom gör det bra dessutom utifrån de förutsättningar som ges”.

   Det är precis det man är så rädd för. Alltså att personal tar åt sig av allt det negativa som finns att skriva om Landstinget som arbetsgivare och utövare. Men absolut inget skall riktas mot personalen. De gör ett fantastiskt jobb utifrån arbetsgivarens förutsättningar.

   Hörde i dag på lokala nyheter från Västernorrland att nu säger flera inom sjukvården upp sig både i Ö-vik och Sundsvall. Minns inte hur många eller vilka befattningar det var men det säger väl hur illa Landstingen sköter sitt uppdrag. Och det säger sig väl själv att politiker utan både verksamhets- samt företagskunnande skall driva sådana här viktiga samhällsfunktioner!

   Glad Påsk på dig själv:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.