Förslag på en primärvårdskommission inom vården

Både Maria Kristoffersson (C) och Nicklas Sandström (M) – den senare dessutom oppositionslandstingsråd i VLL för (M) – tar i sina respektive bloggar upp ett förslag om en kommission i vården. Förslaget bygger tydligen på (enligt Nicklas Sandströms blogg) att ”Moderaterna föreslår att primärvårdskommissionen ska bestå av några politiker, primärvårdschefen, några verksamma distriktsläkare och distriktssjuksköterskor. Syftet med kommissionen är att brett politiskt ta tag i den rådande situationen”.

Jag tycker det är underbart med politiker som berättar för oss väljare i sina bloggar vad som händer utanför det som media presenterar. Lite intressant är det dock att Maria Kristoffersson i sin blogg skriver att det är ett gemensamt tag av (C) och (M). Nicklas Sandström nämner bara (M) bakom förslaget. Kanske det är petitesser men det blir lite oklart för mig som läsare vem som står bakom förslaget. Förslaget är dock lysande, anser i alla fall jag.

Men jag tvivlar på att några S/Mp/V – politiker är intresserade av att sitta ner och diskutera med personal på olika nivåer samt oppositionspolitiker. Det torde vara jobbigt för ”gärningsmannen att tvingas möta offret”. Gör gärna ett försök men ha inga förhoppningar.

Jag tror inte på privatisering av sjukvård i våra minsta kommuner! Eventuellt skulle man kunna tänka sig privatisering om samma företag hittade en bra ekonomisk lösning, bra arbetsförutsättningar för anställda – alltifrån läkare och neråt – och framför allt en god vård för patienterna om man kunde serva flera kommuner. Men det är stora avstånd mellan sjukstugorna. Jag ser inte den möjligheten. Men den kanske finns!? Min önskan är att vård, skola och omsorg skall förstatligas! Självklart skall det utifrån det finnas möjlighet för privat verksamhet. Men staten skall ha huvudansvaret. Så tycker jag.

Vi alla skattebetalare i länet betalar samma landstingsskatt. Höjningen blev densamma för oss i glesbygden som för dem inom tätorterna. För dessa pengar har vi väl rätt att kräva en relevant sjuk/primärvård. Men tendensen i glesbygden är väl nu att VLL tränger sig in i de kommunala inrättningarna – i de kommuner där man har partikamrater man kan köra över – och inkräktar på kommunernas egna utrymmen/platser för kommunens åläggande från staten angående vård och omsorg i kommunal regi!?

Dessutom stängs väl avdelningar successivt på NUS på grund av ”besparingar/rationaliseringar” och framför allt på grund av inkompetenta politiker/arbetsgivare. Skattehöjningar, överföring av kostnader till kommunerna och mindre personal – vart tar pengarna vägen? Till Region Västerbotten? Till den gigantiska byråkratin inom Landstinget? Till andra Landsting man måste köpa tjänster ifrån för att man själv inte är kapabel att driva en relevant sjukvård? Visst, stafettläkare och semestervikarier kostar en väldans massa pengar, men det är ju självförvållat! Som jag ser det på grund av inkompetens från de styrande politikernas sida..

Ja nog skulle det behövas en kommission, kanske två i Västerbotten – ett nytänk – för att alla vi som betalar skatt för sjukvård också skall få tillgång till den med fast och tillfreds personal. Jag hoppas innerligt att (C) och (M) vinner framgångar med kommissionsförslaget. Tyvärr har jag inga personliga förhoppningar – det är de i dag mest glesbygdsfientliga partierna de hoppas på – (S), (Mp) och (V).

Här är länkar till bloggarna angående en primärvårdskommission:

Nicklas Sandström

Maria Kristoffersson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.