Landstingets revisionsberättelser – ja det är två!

Den ena hittar ni HÄR

Den andra hittar ni HÄR

Nu är detta Landstingets egen/interna revision men varför revideras enbart det som har med sjukvård, Vindelns Folkhögskola och några kök att göra? Var är Region Västerbotten med kulturen, infrastrukturen, utveckling och så vidare. Jo jag förstår att det är inte greppbart att revidera alltihopa sammanhängande. Detta innebär att det finns ingen koll på hur Landstingsstyrelsen fördelar pengar – våra skattepengar, statliga pengar, EU-pengar och så vidare mellan alla sina verksamheter.

Skulle man skriva kommentarer och frågor till allt som tas upp negativt från revisionen skulle man nog få sträckskriva minst en vecka.

Men en sak fokuserar jag på:

”Landstingsstyrelsen har brustit i sin budgetberedning i flera år, vilket revisorerna har påpekat i granskningar under 2011, 2012, 2013 och 2014. Vi har nu att bedöma 2014,  bl.a. styrelsens hantering av landstingets största nämnd, Hälso- och Sjukvårdsnämnden som ensamt svarar för c:a 55% av landstingets totala budget. Styrelsen har inför 2014 inte inhämtat synpunkter eller äskanden från HSN (Hälso- och Sjukvårdsnämnden, min kommentar) vid beredningen av budgeten, en brist som rent formellt hänför sig till 2013. Konsekvensen av detta påverkar dock händelserna under 2014″.

Är det så att Landstingsstyrelsen egentligen inte har något med sjukvård att göra. Som jag tyder det som skrivs i revisionsrapporterna så ligger sjukvård (med allt vad det nu innebär i sammanhanget) under Hälso- och Sjukvårdsnämnden. Och det är upp till HSN att äska pengar från Landstingsstyrelsen för sina verksamheter? Vilket de inte verka ha gjort? Snacka om att ”koka soppa på en spik”! Vilken KONKRET funktion har Landstingsfullmäktige i denna soppa?

Är det så att Landstingsstyrelsen hanterar ALLA pengar som kommer in från ALLA håll och fördelar dem? Nää…..så är det väl inte heller! Statliga kulturpengar och andra ”riktade” pengar – inte minst EU-pengar – går väl direkt till Region Västerbotten. Eller…?

Men om nu Landstingsstyrelsen under flera år ”brustit i sin budgetberedning” hur kan då revisorerna ge dem ansvarsfrihet? Jag ställer samma fråga som jag ställt tidigare – VILKEN FUNKTION HAR REVISORERNA?

Ju mera man sätter sig in i Landstingsorganisationen desto mindre fattar man och desto rörigare blir det!

Jag skulle vilja veta vart våra skattepengar riktade mot sjukvård tar vägen! Är det Landstingsstyrelsen som förfogar över dem och delar ut dem till ”höger och vänster” i sin enorma organisation? Jag får känslan av revisionsrapporterna att man från ”sjukvårdshåll” inte äskat de pengar man behöver utan man fått en pengapåse utifrån vad Landstingsstyrelsen ansett skäligt och resterande pengar har gått till………………………..nä jag vågar inte skriva namnet. Men det har med Almedalsveckan och Grand Hotell att göra. Där fick ni nåt att grubbla på:)

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.