60% + 60%+ 40% = 100%

Ja den matematiken fungerar bara inom Landstinget/Region Västerbotten. Inte konstigt att man inte får ekonomin för sjukvården att gå ihop. Man kan ju för fasiken inte räkna! Om Landstinget äger 60% av Norrlandsoperan och nu kommer Region Västerbotten och påstår att de äger 60% av densamma samtidigt som Umeå kommun äger 40%.

Det är DETTA jag reagerar på.

Min kommentar till artikeln kan ni läsa nedan.

 

Men så bra att ni förklarar för oss ovetande, och många av oss är dessutom vårdbehövande, hur viktig kulturen är och att den inte skall ställas MOT sjukvård. Det blir alla friskare av att få höra.

– mera pengar till Norrlandsoperan skulle kanske minska kötiderna till operationer
– mera pengar till Norrlandsoperan skulle kanske öppna några stängda avdelningar på NUS
– mera pengar till Norrlandsoperan kanske till och med kan bidra till en ambulans i Åsele i stället för akutbilen
– mera pengar till Norrlandsoperan kanske skulle lösa sjukvårdsproblemen i Dorotea
– mera pengar till Norrlandsoperan kanske skulle kunna bidra till att minska sjuksköterskeflykten från Landstinget.

– ja exemplen kan bli otaliga.

 

Men denna artikel klargör för mig (det finns nog fler som ser likadant på saken) det som kallas för politikerförakt ganska tydligt. Vi skattebetalare skall numera finansiera två organisationer vilka mer eller mindre har samma syfte!
För ett par dagar sedan framgick det i vk.se att Landstinget äger 60% och Umeå kommun 40% av Norrlandsoperan. Nu börjar sanningen äntligen komma fram!!!

Landstinget äger 60%, Region Västerbotten äger 60% och Umeå kommun äger 40% av Norrlandsoperan! Det finns alltså ett 160% ägande i Norrlandsoperan? Inte undra på att våra skattepengar inte räcker till sjukvården!!!

Det är exakt det här VK borde kolla upp – vad är Landstinget och vad är Region Västerbotten? Och hur fördelas vår Landstingsskatt. Ännu ett tips till VK – varför slutade det finnas pengar till en fungerande sjukvård i och med bildandet av Region Västerbotten!

P.s. jag är personligen FÖR kultur – men inte till vilket pris som helst!

7 kommentarer

 1. Vanja Nordin

  Mina skattepengar till landstinget ska till 75% gå till vård, en viss del till kultur men fasiken inte till
  någon flygrutt till Norge eller andra toktigheter som inte hör under landstingets tak….
  Tandläkarvård borde ingå i högkostnadskyddet, tänder är en del av kroppen…

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Vanja. Finns det någon regel/lag att våra skattepengar till landstingen till 75% skall gå till vård och övriga 25% får landstingen fördela fritt till kultur, infrastruktur, utveckling, turism och så vidare? Jag håller fullständigt med dig angående tandvården:)

 3. TorA

  Hej

  Jag har följt dina skriverier ett tag och måste nog säga att du verkar ha problem både med landstinget och Region Västerbotten. Det är bara det att många av dina problem tycks komma från okunskap eller att du helt enkelt inte håller med. Samtidigt drar du dig inte från att kalla exempelvis landstingspolitiker för inkompetenta. Jag tror du skulle vinna mer på att sluta med sånt språkbruk. Mig imponerar det inte på i alla fall.-

  När det gäller detta exempel du tar upp så har det framgått i artiklar vad som är korrekt så några 160 procent är det inte frågan om. Ändå drar du ner dig själv genom att försöka argumentera som om landstinget inte kan räkna. Den som inte läst är uppenbarligen du själv.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej TorA. Vi kan absolut tycka olika. Jag tycker Landstinget sköter sjukvården bedrövligt dåligt och det kan inte bottna i annat än inkompetens när man som arbetsgivare inte kan behålla personal. Och situationen eskalerar. Jag tolkar det som att du är rätt nöjd med att avdelningar stängs, personal slutar och så vidare. Eller…..?

   Vem äger dessa 60% i Norrlandsoperan – Landstinget eller Region Västerbotten?

   • TorA

    Det är som jag förstår det Region Västerbotten som gör detta på uppdrag av landstinget. Detta framgår i artikeln du hänvisar till. Så när du pratar om räknekunskap och klandrar landstinget kanske du själv ska börja med att sätta dig med miniräknaren.

    Vi behöver kultursatsningar och försöken att ställa sjukvård mot kultur görs av människor som inte ser hur saker hänger ihop. Kulturarbetare betalar skatt och bidrar till sjukvården också i inlandet. Institutionerna gör det lättare att rekrytera människor till länet. Ingen vill bo i ett samhälle utan kultur.

    Det man kan tycka är att det borde satsas ännu mer så att vi kan få ännu mer kultursatsningar i hela länet och i skolan. Det är sådant som är vår framtid.

    Jag kan dock hålla med om att sjukvården behöver organisaeras bättre. Att tro att det blir bättre bara för att man skjuter till pengar hela tiden är rätt insiktslöst.

    Landstingen har jobbat med regional utveckling som kultur, utbildning, infrastruktur sedan slutet på 1800 talet och det finns ingen anledning att minska på detta snarare tvärtom. De som tror att länet skulle må bra av att landstinget bara jobbade med sjukvård behöver tänka till lite till. Sjukvård och kultur hör ihop.

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

     Hej igen TorA. I samband med att renoveringsbehovet av operahuset lyftes i media så framgick det där att VLL ägde 60% och Umeå 40%. Ett par dagar senare i en artikel så var det Region Västerbotten som ägde 60%.

     Jag håller fullständigt med dig att kultur, utveckling, indrastruktur och så vidare är jätteviktigt. Vad jag ifrågasätter är bildandet av Region Västerbotten som det är i dag. Alltså att det skall styras av Landstingspolitiker. Jag skulle vilja se en annan styrning av RV och Landstinget (sjukvård) skall drivas av de som kan det.

     God fortsättning på det sista av helgen:)

     • TorA

      Om det skrevs fel i den första VK artikeln så är det knappast landstingspolitikernas fel. Märkligt att du inte riktade dina synpunkter mot VK den gången som faktiskt skrev fel. Nej istället slog väl reptilhjärnan till och så klandrade du direkt dina kompisar i landstinget. Det är sånt där som gör att man som läsare av inlägg undrar hur det står till. Du har ju bättre vetande och kunnande.

      Sambanden är enkla för den som vill förstå. Landstingen är den enda regionala nivån som kan ta in skatt i dagsläget. Landstingen har sedan bildandet haft ansvar för sjukvård, utbildning, infrastruktur, kommunikationer, kultur. Alltså inte enbart sjukvård. Samtididigt finns de dom som försöker snedvrida allt till att landsting endast ska jobba med sjukvård. Det vore nog döden för sjukvården och för vår landsända.

      När Region Västerbotten bildades blev de inom många områden utförare för landstinget och tog över flera sysslor men det innebär ju inte att landstinget inte har ansvar för de resurser man skickar över och det som utförs. Att klaga på att landstingspolitiker är med och påverkar ”sina” egna resurser är rätt bakvänt. Om de däremot inte vore det vore det rätt märkligt. Så den rådande ordningen är rätt bra på det sättet. Dock satsas det för lite på regional utveckling och kultur. Många vill nog gå ännu längre och göra en direktvald region för att lösa detta. Men det är en annan diskussion.

      Ha en bra vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.