Tänka kort- eller långsiktigt?

Det är en intressant diskussion på Tyck till (vk.se/sorsele) nu. Synbarhetsanalysen som är gjord av Vattenkraft – i alla fall presenterar de den – är ju mycket intressant. Nu är det dock bara en faktor i hela denna process.

– vi i södra kommunen verkar ska ha drygt 200 snurror inom synhåll som det ser ut just i dag. Visst…det kan vi säkert överleva!

– markägarna och närliggande byar gör ekonomiska vinster – ja det är jättepositivt…för stunden!

Kommunpolitikerna tog inte möjligheten att i sin vindkraftsplan skriva in att ett kraftfullt bidrag direkt till kommunen krävs om någon vill etablera vindkraft i kommunen. Man nöjde sig med att ”vara positiv”! Att i efterhand förhandla fram direkt ersättning till kommunen tror jag inte på.

Alltså är det endast markägare och närliggande byar som får något positivt ut av dessa snurror. Ja i bästa fall under en väldigt kort period även någon åkare, anläggningsarbetare, elektriker eller annan som kan få viss inkomst vid själva anläggningen. Det var tyskar som byggde upp de två första faserna – nu är det kineser på Blaiken!

Frågan är i dag – hur påverkar dessa snurror ”utvecklingen” i kommunen på sikt? Kommer tyskar, schweizare, holländare, italienare och en och annan svensk som söker ”vildmark” att flytta hit. Jag tror att svaret är nej. ”Vildmarken” är egentligen det enda vi i dagsläget har att marknadsföra!

Ponera att ingen vill flytta hit på grund av att ”vildmarken” är förstörd. Vilka har då glädje av alla de buor eller vad det kan vara som finansierats av vindkraften när byarna har dött ut? Tänk bara 10-15 år framåt i tiden utan någon inflyttning!

Nu satsar man på utveckling med Vindelälven samtidigt som den satsningen motverkas av ett kortsiktigt vinstintresse för vissa tack vare dessa snurror. Att till exempel fiska vid Vindelälvens bästa laxfiskesträcka med drygt 200 vindsnurror i blickfånget tror jag förtar mycket av den upplevelse man är ute efter.

Om man ser det ur det perspektivet (mitt perspektiv) så har det ju egentligen ingen betydelse om kommunen skulle få några årliga miljoner för att man ”säljer ut sig” till profitsökande företag. Visst skulle man få mera pengar till vård, omsorg och skola bland annat men är inte kommunen attraktiv så att folk vill flytta hit så kommer ju underlaget att försvinna! Min rädsla är att fler vindsnurror än de vi har på Blaiken kommer att påskynda avvecklingen av kommunen! Och nu tänker jag inte bara på Sandberget utan rent generellt.

Som ja-sägare skulle jag direkt efterfråga källa till ett sådant tänk. Tyvärr kan jag inte redovisa någon sådan för det finns baske mig inte! Jag hittar i alla fall inget. Någon som är intresserad av den positiva vinklingen av vindkraftverken kan man bland annat läsa denna LÄNK. Håll koll på vad som står och vem som är uppgiftslämnare.

Måste bara kopiera in från en ”Tyck till” i Blattnicksele:

”226 verk?

Vad säger ni kommer man att (teoretiskt sett) kunna se 226 verk från Blattnicksele?
Herregud det här är annat Tjernobylolyckan! Någon ring flyttbilen direkt”!

Hur seriöst detta är menat vet ingen av oss. Men jag förstår andemeningen. Jag är själv helt öppen för att flytta den dag jag drabbas av vindkraftverk i min horisont. Då är det förstört det jag flyttade TILL och trodde på!

Vill avslutningsvis ge ett exempel från Tyck till på det jag anser vara ett väldigt kortsiktigt och kanske inte helt genomtänkt/alternativt partsinlägg:

”Ett dyrt misstroende!

Ja Jonas, Sorsele kommun har dålig ekonomi! Och du som initiativtagare till folkomröstningen har sett till att den blir ännu sämre!! Du har med näbbar och klor gjort allt i din makt för att få bort vindkraften för att du inte tål dom, sen är de många som inte tål att någon annan privat person får inkomst av dom, Din ide om folkomröstning kommer kosta kommunen hundra tusentalskronor! Vart tar vi dom pengarna från? Skulle de sedan bli ett nej kommer vi gå miste om betydligt större summor! Arbetstillfällen och boende inkomster för under många år! De skattepengar till kommunen på stora siffror”!!

Oj vad jag skulle vilja höra vilken framtidstro ovanstående – ”Ett dyrt misstroende” – har angående vår hitintills vackra kommun!

Som vanligt är det helt öppet och välkommet för er som ser annorlunda på situationen än vad jag gör att kommentera. Men jag betackar mig för kommentarer som att ”det kommer att generera en massa jobb till kommunen”. DET VET INGEN FÖRRÄN UPPHANDLINGAR ÄR GJORDA OM DET NU BLIR AKTUELLT!

Har fått tips om var man kan få tag på utvärderingen från Blaiken (det som är gjort hitintills) och det är ju en offentlig handling så den ska vi väl kunna få tillgång till.

 

 

 

 

4 kommentarer

 1. Lilian Holloway

  Planen för vindkraftsutbyggnad arbetades igenom under mer än ett år i samarbete med Storumans kommun..
  Den var ute på samråd, olika möten med berörda och inte minst ute på remiss för synpunkter i våra större byar.. Det ordnades lokala möten i byarna för diskussion och synpunkter.
  Jag deltog på ett välbesökt möte i Ammarnäs, som är en by i Vindelfjällens Naturreservat. Ca 65-70% av vår kommun är redan reserverat för framtidens örörda natur. Prislappen för det ligger i våra reservatsboendes ekonomiska ryggsäck.
  Det var allt jag ville säga ifråga om ansvar, och inte minst politiskt ansvar. Vaŕ finns sakligheten kontra vår kommuns verklighet? Vi lär få ta upp löftena från besparingen av Vindelälvens utbyggnad som inte blev av, och istället stöta och blöta, om den här frågan ska få ett värdigt avslut.Där ligger framtiden. Med eller utan vindkraft.å

 2. Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

  Hej Lilian. Bra att du ger dig till känna här när du inte publicerar min kommentar på din blogg.

  Du nämner en jätteviktig sak ”Var finns sakligheten kontra vår kommuns verklighet”? Vad menar du med sakligheten? Kommunen har absolut inte redogjort den minsta saklighet i denna stora fråga som på ett eller annat sätt kommer att påverka och förmodligen förändra kommunen åt ett eller annat håll! Vi är många som väntar på ”sakligheten” från kommunen!

  Visst kommer det ”bygdemedelspengar” från Vattenfall? Ja det kan ha ett annat namn men haka inte upp dig på namnet i så fall.

  P.S. Kan du hänvisa till hur man hittar igen utvärderingen som kommunen gjort angående Blaiken D.s.

 3. Lilian Holloway

  Så länge du angriper VLL, är du på topp. I den här frågan har du målat in dig i ett hörn som inte representerar dig.
  Jag kan bara upprepa vad jag sagt tidigare. Fullmäktige i måndags. När politiken har sitt offentliga möte, där du kan tycka, ventilera och framföra åsikter, så är det tomt på besöksstolarna från din sida.
  Jag kan tycka att det är enkelt att via blogg och insändarsidor föra fram åsikter. MEN ansvaret för det som uttrycks, är alltid avsändarens.
  Med detta vill jag säga att, naturreservat i kommunen, mer vindkraft och framtidsperspektiv kan gå hand i hand om vi som medborgare kastar ut Jante. Är det fel att några markägare i södra delen av kommunen får en slant för att ställa sin mark till förfogande för energi? Belöningen går också in i en byakassa, där man tydligt sagt att hela kommunen blir delägare.Här påstår ni saker som ni inte vet något om. Kortsiktigt? Nej.
  Tiĺl sist: var och varannan gång i inläggen kräver ni att få en redovisning av vår kommun på den ekonomiska vinsten. Kommunens vinst? Menar du kommun, eller olika företag? Nej, fattar jag rätt, så är det kommunkassan du menar. Och då får du här veta att kommunen har ett avtal beträffande Blaiken. Summan är hemlig, men den är fullgod ersättning. Förra kommunalrådet skrev under, men summan är under sekretess. Respektera, och ta bort 0 kr i debatten.
  Hälsar Lilian

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Lilian. Jag har inga problem med det jag skriver här. Det är personligt och jag står för allt:)

   Jag förstår inte ditt resonemang angående jantelagen. Jag tycks inte ha sett någon uttryckt något negativt att privatpersoner får ersättning för markintrång och så vidare. Men jag kan ju ha missat nåt. För mig är det inte det frågan handlar om!

   Problemet är den jävsituation som uppstått, vilket inte på något sätt är någons fel, men gör att hela situationen blir oerhört komplex. För att inte säga ”infekterad”. Nu vet jag inte om det är Ks eller Kf som skall ta det slutgiltiga beslutet men har ni totalkoll på hur det ser ut med jävet där? Hur ser det ut med fastighetsaffärer i det påtänkta området? Släktskap, bekanta/kompisar och så vidare.

   Jag redovisar en negativ inställning så länge ingen på sakliga grunder kan påvisa det positiva och man känner att det positiva blir det som överväger. Jag köper inte att ”det blir så många jobb”. Det bör absolut finnas en utvärdering gjord av kommunen utifrån Blaikenanläggningen! Men den kanske också är hemlig? Berätta mera om den där ”byakassan”. Hur är det tänkt där och hur administreras den och av vilka?

   Jag tycker så här Lilian – kommunen har ju tagit ett generellt positivt beslut angående vindkraftsanläggningar. I och med det anser jag att kommunen skall förse oss väljare med relevant information. Det vore väl ganska naturligt, eller hur? Du påstår att kommunen har nåt hemligt avtal med Blaikenvind AB. Jasså!!! Bara det var då helt nytt för mig. Du kanske kan förklara för oss VARFÖR ert avtal är hemligt. Det kan vi väl kräva.

   Som privatperson kan jag då inte ta ställning till om jag tycker det är bra eller inte. Ifall det handlar om att kommunen får rabatterad ström för några hundra tusen tycker jag inte det är bra. Är det en årlig utbetalning på kanske 5 miljoner per år då tycker jag det är intressant och skulle nog på grund av det se med helt andra ögon på dessa snurror. Till detta kommer ju också en del skatteintäkter – inte minst från markägare – vilket också är positivt.

   Inse att frågan är oerhört komplex och ”infekterad” och engagerar oerhört många i kommunen. I södra delen i alla fall. Det finns de som är för, de som är emot och de som befinner sig någonstans mitt emellan. Gemensamt för alla är att det finns inget opartiskt underlag! Hur påverkar dessa snurror turism och inflyttning till exempel? Jag har sökt men hittar ingen relevant info. Är det sant att Arvidsjaur och Malå stoppar nya vindkraftsetableringar? varför i så fall. Sådan info skulle ni kunna gå ut med så att det kom till allas kännedom.

   Jag har tidigare skrivit att jag tagit ställning för en folkomröstning – just på grund av att komma runt det olyckliga jävförhållande som finns bland de beslutande. Kanske Vattenfall kan vara med och finansiera den? Oavsett om utgången blir ja eller nej så behöver inte folk titta snett på varandra! Förstår du min tanke? Och så länge ingen relevant info presenteras så kommer jag att vara negativt inställd. Oavsett folkomröstning eller ej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.