Vindkraft igen

Det är en bra kommunikation på Tyck till, Sorsele. Någon ”Positiv till vindkraft” för fram bra argument utifrån reklambladen som Vattenfall skickat ut. Hen pekar på att Vattenfall lovar 15 arbetstillfällen (servicetekniker) och 10 000:- per verk (årsbasis antar jag) som en bygdepeng.

Jomen det är gott…men hur många sorselebor skattande i kommunen kommer att finnas bland dessa 15 arbetstillfällen? Ingen vet, men jag misstänker att om det överhuvudtaget blir någon så blir det väldigt få. Är det två sorselebor som i dag har anställning vid Blaikenvind AB?

Och så är det dom där pengarna som ska ramla in över närbelägna ”drabbade” byar – 10 000:- per snurra och år. Är det en fast summa? Eller utbetalas det en summa utifrån vad snurrorna genererar? Hur och vem fördelar dessa pengar. Om jag förstått saken rätt så har det redan bildats en förening – Sandselehöjderna ekonomisk förening – som ska sköta och fördela dessa pengar. Undrar vilka som sitter i den? Och varför bilda föreningen innan något överhuvudtaget är klart? Är det verkligen klart att Vattenfall får grönt kort för att upprätta snurrorna?  Ja man undrar ju.

Jag fick en kommentar till ett av mina Tyck till att Luleå, Boden, Piteå med flera kommer att behöva mera ström. Facebookservern i Luleå är ju rätt energikrävande och därför krävs mera energi. Men varför i herrans namn sätta upp vindsnurror i Sorsele kommun för att täcka upp ett eventuellt behov av energi längs kusten – i detta fall Norrbottenskusten. Piteå har redan en vindkraftspark – modell större. Luleå skärgård vore väl ypperlig att nyttja för vindsnurror för att förse Facebookservern med el! Känns lite långsökt att vi i en del av ”Europas sista vildmark” ska behöva offra den för Facebook i Luleå!

Hur påverkar dessa snurror turism – den snabbast växande näringen – och inflyttning? Ingen verkar veta eller bry sig! Jag har varit i kontakt med en Malåpolitiker och fått lite info från den kommunen. Där har man satt stopp nu! Man ser från kommunen inga vinster ”på sikt”. Att Malå blev så utbyggt som det blev motiverades med att ”man hann inte med”. Dessutom så hade inte kommunen något veto vid tidpunkten för besluten. Det var Länsstyrelsen som då var beslutande. Det är ju ändrat nu ner på kommunnivå.

Vid viss väderlek så är ljudet från snurrorna i Malå störande på åtminstone sju kilometers avstånd! Det tror jag inte Vattenfall har med i sina reklambroschyrer. Inte heller att en Malåentreprenör har förlorat många mellaneuropeiska turistkunder efter snurrornas uppförande. Sådant framgår inte vid Vattenfalls reklamjippon eller utskick.

Arvidsjaurs kommun har också sagt stopp nu. I Norge har norska kraftjätten Statkraft lagt ner alla vindkraftprojekt i Norden. De låga priserna gör att byggena inte beräknas bli lönsamma.

Varför behöver vi i Sorsele överhuvudtaget hamna i denna situation?

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.