Intressant diskussion på Tyck till nu inför beslut om folkomröstning

På måndag den 28 september (i rmorgon) skall KF ta beslut om folkomröstning eller ej. Nu diskuteras det flitigt på Tyck till, Sorsele. Tyvärr har man begränsat utrymme där för att framföra vad man tycker.

Till och med politiker ger sig nu till känna. Det är positivt. Bra information av Jan Axelsson och Kristina Bengtsson. Informationen från Lilian Holloway fattar jag inget av! Hon tror att folkomröstningen bottnar i avundsjuka. Politiker som sitter på kammarn och gör sina egna funderingar till offentliga påståenden betackar i alla fall jag mig för.

Kristina Bengtsson ger en saklig förklaring/beskrivning till hur hon upplevde ett av KF-mötena. Jättebra! Ännu bättre tycker jag personligen det är att hon håller med mig om att använda webben för att sända deras möten. Då har alla (nästan) som är intresserade möjlighet att bevittna demokratin och hur våra folkvalda uttrycker sig och agerar i beslutande sammanhang. Vi måste bara komma dit! Många kommuner är redan där!

Jan Axelsson gav en bra info om hur översiktsplanen kom till och att det är den som fortfarande gäller. Men här uppstår problematiken!

Vilken information hade man när man antog översiktsplanen? Axelsson hänvisar till att vi medborgare då hade rätt att komma med synpunkter. Det var 2009-11. Personligen var detta nytt för mig men det är irrelevant. Det är mycket jag missar. Å andra sidan så hade jag nog ingen som helst uppfattning eller insikt om vindkraft då. Kan tänka mig att det gäller många fler. Det är mycket lättare att tycka något nu när vi har dem på Blaiken och när man kört över Åmliden samt börjar ha lite insikt i varför glesbygden skall tvingas på dessa åbäken för att förse Mälardalen, södra delen av Sverige ja även utlandet med ”ren” energi! Det ligger helt i linje med Miljöpartiets, Vänsterpartiets och Centerns hets att stänga ner kärnkraften.

Att vara för- eller emot är en sak. Men vilken information har vi matats med? Vi har enbart försetts med propaganda FÖR. Likadant har nog våra kommunpolitiker fått vindkraften presenterad. En bilförsäljare presenterar väl enbart ”fördelarna” till kunden!?

Vi (kommunen) befinner oss i dag i en helt annan situation än 2009/11. I Sorsele har V och C slagit sig ihop för att tillsammans ”styra upp” kommunen. Jo, med C följde även M och KD = Alliansen i Sorsele. Men de tunga är V och C. Tänk att det slumpar sig så att ledarna av dessa två partier (V+C) har personliga vinningar av vindkraftsetableringar på Sandselehöjderna. Den ene är kommunalråd och den andre är ordförande i KF. Båda har släkt och vänner samt självklart möjlighet att på olika sätt ”påverka” alla andra som sitter med i beslutande organ.

Här kommer folkomröstningen in. Hur många jäv sitter i KF när beslutet skall tas på måndag? Alltså även om Kjell och Roland inte deltar fysiskt. Vart går gränsen för jäv i detta fallet? Har man det klart för sig själva?

Vi vet alla hur omröstningen kommer att sluta. Det kommer inte att bli någon folkomröstning. Det är förutbestämt att Sorsele kommun skall sälja ut sig (prostituera sig) till gagn för Mälardalen, södra Sverige, utlandet, Romson och Sjöstedt. Någon förening är visst redan bildad för att lokalt fördela lite av de pengar som varje snurra ska generera. Tyvärr finns ingen prislapp på denna typ av prostitution. Vattenfall lovar ”guld och gröna skogar” vilket är skrivet i stjärnorna vad det skulle kunna bli. Offentlig upphandling gäller vad det gäller entreprenörer! När jag var uppe vid Blaiken i torsdags pratades det inte mycket svenska bland de jag träffade! Den lilla svenska jag fick använda avslöjade en betydligt sydligare dialekt än den vi har här. Dock träffade jag bara på ett fåtal arbetare så några slutsatser kan jag inte dra av det.

Finns det verkligen inga nackdelar för vår kommun om hela södra delen av den skall drabbas? Hur påverkar det in/utflyttning, turism, naturen och så vidare. Det måste bara finnas någon relevant utredning omkring detta. Sådant MÅSTE ställas mot Vattenfalls (försäljarens) positiva argument! Jag tycker det är beklämmande – ja rent av demokratiskt vidrigt – om vi har folkvalda, beslutande politiker som argumenterar emot en folkomröstning i någon form av ”tro” att den bottnar i avundsjuka. Jag hoppas att övriga politiker är mera insatta i denna stora och viktiga fråga – för allas vår framtid.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.