Känner att jag måste förklara mig

Det har emellanåt varit bra diskussioner på Tyck till Sorsele angående vindkraften men ibland har den blivit lite ”tuff” och vissa har dumgjort sig. Jag fråntar inte eget ansvar för viss delaktighet där:) Men man blir så …så…så…frustrerad av hur vissa till exempel sitter och räknar hem pengar till kommunen utifrån något som man inte har en aning om..

Vi få som var på FH i kväll fick ett bra svar av Vindkraftcentrum. De visade på hur många miljarder som investerades i vindkraftsparker – beroende på storlek förstås – samt hur många och vilka företag som är involverade. Men de kan inte garantera några jobb och antal pengar till kommunen. De pratar i perspektivet regioner, Sverige, utlandet, utifrån erfarenheter av Jämtland/Västernorrland.

Vad som verkar positivt är att de skapat sig kunskap och kontaktnät för att om möjligt hjälpa kommuner och företag med kontakter och vägar fram för att stödja det lokala näringslivet i samband med vindkraftsetableringar. BRA!

Men mina funderingar är fortfarande obesvarade! Det finns ingen forskning hur det påverkar turistföretagandet och inflyttning/avbefolkning. Det enda som finns är forskning angående turism gjord på Gotland vilket bekräftades av Vindkraftcentrum. Den går inte att jämföra med hur det är här.

Varför hakar jag upp mig på just dessa frågor? Jo, runt Sandselehöjderna finns det några drivande utlänningar som driver turistföretag. Hur kommer deras mellan/sydeuropeiska kunder att uppleva ”vildmarken” med vindsnurror i omgivningen? Jag vet inte – och det går inte heller att ta reda på eftersom det inte finns forskning omkring detta. En mycket bra sak som kom fram under kvällen var dock att det är jätteviktigt att man är tydlig i sin marknadsföring. De få turistföretagare jag talat med TROR INTE att det kommer att påverka något. Från Malå, där man nu har erfarenhet, låter det annorlunda. Men detta är andrahandsuppgifter och jag skall kolla upp det mera noggrant.

Hur påverkas vi OM turistnäringen drabbas negativt? Man kanske flyttar sin verksamhet till annan kommun och då förlorar vi både invånare, turister, konsumtion och kommunala skattemedel.

Hur påverkas vi OM inflyttningen stannar upp? Avbefolkningen påskyndas så klart!

Märk väl att det är OM det handlar om. Men INGEN vet! Inte ens den som anonymt sitter förhoppningsfull någonstans och räknar på hur mycket pengar kommunen kommer att tjäna på vindkraftsetableringar. Därför är det jättedumt att överhuvudtaget publicera sådana påhittade siffror!

Hur många Sorseleföretag kommer överhuvudtaget att vinna upphandlingen om snöröjning, städ, husrum, mat och så vidare? INGEN VET!

Hur många Sorselebor kommer att utbilda sig till vindkraftstekniker? INGEN VET!

Jag anar att från politikerhåll är det klart att det skall etableras vindkraft på Sandselehöjderna – oavsett folkomröstning eller inte. Så jag hoppas väldigt mycket på kommunen, företagarna och presumtiva lokala vindkraftstekniker nu. Kan Sandselehöjderna generera bra med lokala jobb och pengar till kommunen, inte drabba våra turistföretagare negativt och att folk fortfarande vill flytta hit….ja men då är det ju kanonbra! Svaret får vi inte förrän några år efter etableringen. Inget nytt Blaikenscenario tror jag accepteras av kommuninvånarna.

Vår Tillväxtenhet i kommunen har ett jättejobb framför sig och jag misstänker att de med Elin i spetsen har viss möjlighet att påverka utfallet till något positivt. Men som sagt var – INGEN VET!

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.