Hur är folk funtade?

Så mycket skit som jag får på Tyck till, Sorsele, för att jag vill ha information angående vindkraftsetableringen på Sandselehöjderna är rent tragiskt. Man vrider och vänder på mina ord och förvränger innehållet i det jag skriver. Till exempel trots att jag i klartext skriver att jag inte har något med Folkinitiativet att göra så kopplar man mig dit. Vilket är syftet kan man undra?

Det saknas mycket forskning angående vindkraft. Alternativt får den ”negativa forskningen” inte redovisas. Det finns dock diverse utredningar som belyser hur viktigt det är att populationen involveras i vindkraftsplaner. Och det i ett initialt skede för att göra etableringar accepterade. Detta verkar inte gälla för Sorsele – både vad politiker och vissa under Tyck till anser. Jag tycker det är skrämmande hur både politiker och anonyma tyckare ser på saken. Sorseles politiker är tysta och skickar fram Vattenfall – säljaren – för att ge info. Och de anonyma tyckarna (markägare/politiker eller vilka de nu är) gör allt för att tysta oss som ifrågasätter etableringen och vill ha information av våra kommunpolitiker/markägare. Ingen mera info behövs av Vattenfall.

En av mina många frågor går direkt till Kjell Öjeryd, kommunalråd, som själv driver jordbruk med kreaturlantbruk i anslutning till vindkraftsparken – ett par km ifrån. Hur påverkas kreaturen av ljudet från snurrorna? Hur kommer ni själva att uppleva det? Går det överhuvudtaget att driva verksamheten vidare och överhuvudtaget bo kvar? Kommer det att funka för Sandsjögården?

Läste Fredrik Grensmans blogg – han jobbar åt Blaikenvind med bl.a. fågelinventering. ”Jag har inte sett några örnar de senaste åren, det kan förhoppningsvis ha att göra med att myr och fjällskog är biotoper som i alla fall kungsörnar inte föredrar att jaga i, så från den synvinkeln är Blaikenvinds vindkraftverk rätt placerade. Så enkelt kan man förklara den stora förändringen i naturen utan att nämna den mänskliga påverkan som skett!

Vet ni att det fanns en person som anlitats att inventera Sandberget inför en eventuell vindkraftsetablering. Han fick sparken efter första dagen!!! Jag har hört hans version – mycket intressant – men det skulle vara intressant att även höra markägarens version. Jo jag vet vem markägaren är och hen känner säkert igen detta men jag vill inte sätta ut namn.

Hur är det med fastighetsaffärerna/tänkta fastighetsaffärer inom berört område? Jag har full förståelse att våra ledande politiker ”kryper under sängen” och skickar fram Vattenfall att informera!

Det här med folkomröstningen är ju helt vansinnigt! Lägga ner ett par hundra tusen av kommunala medel till ingen nytta där Folkinitiativet får bära hundhuvudet. Men det är ju en situation som våra tysta politiker själva skapat och som de själva helt och hållet råder över. Jag förstår ingenting! Hur ska man rösta? Ja eller nej till vindkraftsetablering i kommunen är frågan. Jaha!?!? Hur röstar man i denna fråga? Och utfallet har absolut ingen betydelse för det är ändå politikerna som avgör. Personligen hoppas jag på ett 100% deltagande och att 98% är NEJ. Inte för att det blir nej för kommande etableringar – det kan politikerna ändå styra över – utan en reaktion på hur illa våra politiker skött information angående etableringen av Sandselehöjderna!

 

 

 

 

 

 

9 kommentarer

 1. Nina

  Hejsan!
  Jag förstår din frustration och jag tycker tt du är duktig! Själv VÅGAR jag faktiskt inte skriva ngt, och det är skamligt. jag har just gått med i politiken, för att vara med och diskutera. Inte sitta hemma vid köksbordet och bara tycka en massa. Men allt är nytt för mig, och jag vill inte framstå som korkad, för det är faktiskt så att jag känner att man måste vara någon typ av expert för att ge sig in i denna diskussionen. I min värld känns det som om det är missunnsamhet som är den största biten här. Jag anser att en vindkraftspark inte är någon styggelse, jag litar på de experter som har anlitats för detta projekt. I min värld är det också så att jag är glad att vi kan ta tillvara vinden för att göra något positivt. Jag trodde också att alla partier var FÖR att hitta alternativa resurser i strävan att få energi. Stå på dig och gör din grej! Ju fler som diskuterar och vill gå åt samma håll (Sorsele ska leva!) borde vi kunna göra något fantastiskt tillsammans!

 2. Martin

  Jag tycker att det är bra att ni inte ger upp, trots att det finns motstånd.
  Det finns ju all anledning att tvivla på Vattenfall, det har ju historien bevisat. Hur många arbetstillfällen finns kvar sen vattenkraften blev utbyggd?

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Ber om ursäkt Nina och Martin att jag inte publicerat era kommentarer tidigare. Har inte haft koll på ett par dagar.

   Till Nina: jättebra att du vill engagera dig i politiken – ju fler desto bättre både för demokratin och våra utvecklingsmöjligheter.

   Min erfarenhet utifrån mig själv och de jag pratat med handlar det inte om avund angående vindkraften. Nu kan jag bara svara för mig personligen och jag upplever situationen som väldigt komplex eftersom markägare och de två starkaste politikerna är samma personer. Som privatpersoner unnar jag dem absolut den ekonomiska kompensation de får för sin ”förlorade mark”. Å andra sidan ska de i egenskap av folkvalda politiker se till kommunens bästa. Här finns självklart en kollision mellan det privata och det offentliga!

   Ett tips: var inte rädd för att uttrycka vad du anser. Det är din rättighet och ingen kan komma och påstå att du har fel – det handlar ju om vad DU tycker, eller hur;) Lycka till!

   Till Martin: Ja frågorna kvarstår efter svaren från Vattenfall. Men det är ju självklart att Vattenfall gör allt utifrån de bidrag de nu får för att etablera vindkraft. Utan elcertifikaten/bidragen skulle varken nationella eller utländska företag satsa på vindkraft i Sverige. Det är ju i dagsläget inte lönsamt! Och speciellt inte i norra Sverige med allt vad det innebär. Men ”motståndet är minst i glesbygden ” som någon från de ledande etableringsföretagen uttryckte sig!

 3. Christian Emilsson

  Tja C-A kan säga så här att 5år före blaikenvind kontra 5år efter så har det närmaste Kungsörns revir haft en negativ trend sen om blaikenvind har med det att göra eller att det är naturligt låter jag vara osagt

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Christian och tack för din kommentar. Vad jag syftade på var att Grensman är anställd av Blaikenvind och i hans uppdrag ingår att offentligt ge en positiv bild av vindkraften?! Absolut inget emot honom som person – han har ett bra jobb som han trivs med kan jag tänka vilket han är rädd om. Om han uttrycker sig fel kan han förlora det. Det är iaf min uppfattning.

   Du är betydligt mera insatt i hur djur/örnar påverkas av vindkraft än vad jag är. Vad säger forskningen? Vet du nåt om detta?

   • Christian Emilsson

    Det finns ju en orsak varför vindkraftsbolagen måste ta hänsyn mot framför allt kungsörn och det beror ju på att dom vill åt samma områden.

 4. Jocke

  Hej Carl-axel!
  Jag läste här att du har funderingar över hur vindkraft på Sandberget skulle kunna påverka våra mjölkkor på Öjeryds lantbruk.
  Jag förstår att du kanske hellre ville ha svar av ägarna men jag kan ju berätta vad jag själv upplevt med kor på bete under mina 14 år på gården.

  Kor är vanedjur och vänjer sig ganska snabbt med miljöombyten av olika slag.
  När vi på våren släpper ut våra kor på betet blir det ett miljöombyte och korna är observanta på allt nytt utanför, två dagar senare är betet inte något nytt längre och kon är helt trygg i sin tillvaro både ute och inne.

  Det som kan påverka kon är mest förändringar i fodret, det är något som de flesta bönder nog upplever varje år vid betesläppet.

  Korna på gården är vana vid ljud både tillfälliga och konstanta. Jag har sett stridsplan flyga förbi på låg höjd och en del kor gjorde inte ens ett avbrott i betandet. Vi har e 45:an 150 m från lagården och inte heller den trafiken eller gårdens egna maskiner är något som korna reagerar på.

  Det jag istället ser som en risk för kreatur är nedskräpningen utmed våra vägar. Glas, aluminiumburkar och petflaskor blir vassa små föremål som är svåra att upptäcka efter att de har passerat genom slåtterkross , balpress och foderblandare.
  Det är något att ha i bakhuvudet innan man vevar ner rutan i färd med att kasta ut skräp längs vägarna.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Jocke och tack för denna kommentar. All info emottages tacksamt:) Jag är själv uppvuxen på lantbruk och känner igen det du beskriver. Men om man mer eller mindre konstant har ett ljud på under 20-30 Hz (infraljud) i örat hur påverkas man då? Kan man vänja sig vid det? Som människa liksom djur? Läste på Fb Vindkraft Sorsele att en nämnde 20 Hz (frekvens/ultraljud) och svaret från ”sakvetenskapen” nämnde 20 dB (ljudstyrka). Hur kan man föra en saklig diskussion utifrån det resonemanget?

   Forskningen verkar veta väldigt lite om detta. Om man som människa har tinnitus – ofta högre/höga frekvenser som bara finns i huvudet – är det anledning till sjukskrivning. Så min fundering kvarstår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.