Bra jobbat Jonas, Caisa och Ulrik

Även en eloge till Kjell som visar sig vara en bra debattör. Men vad sa Kjell egentligen? Känns som att det här med vindkraft, där vi står i dag, är det sista halmstrået kommunen har för överlevnad. Det känns bråttom för honom att komma till skott. Varför då? Jag känner att han mera representerade sig själv som markägare (ekonomisk vinnare av etableringen) än att vara folkvald politiker, tillika kommunalråd.

Kjell anser att en revidering av översiktsplanen (sagt tidigare) inte är nödvändig trots allt vad som hänt inom branschen sedan 2010. Han vill inte heller TRO att det ska påverka turismen trots statistik och de undersökningar som gjorts. ”Vi har inte gjort någon analys och JAG är helt övertygad om att det inte kommer att bli någon påverkan” säger Kjell. Jag hoppas att Ulrik Turesson och Håkan Stenlund på även t.ex. Tyck till presenterar lite siffror angående turism/fisketurism innan omröstningen.

Caisa förklarade (S) ståndpunkt: etableringen ger inget till kommunen (till oss alla). Kjell svarade med att han TROR på lokala arbetstillfällen. Alla som följt sociala medier den senaste tiden har väl, liksom jag, upplevt en kommun som aldrig tidigare varit så ”troende” som nu. Tänk att vindkraft är det som skapar ”tro!!

Både Jonas och Caisa förde fram kanske den tyngsta ståndpunkten: VAD GENERERAR DETTA KOMMUNEN OCH ALLA DESS INVÅNARE? Det finns i dag inga riktlinjer från regeringshåll och man får inte muta kommunen med pengar. Därför den ekonomiska föreningen med futtiga 10 000 SEK/snurra och år. Men inte ett öre till kommunen! Kjell är nöjd med det. Jag fattar ingenting! Eller…jo det gör jag:)

Det är absolut våra politikers ansvar att tillsammans med andra glesbygdskommuner (jag har skrivit det förr) framföra till regeringen att det blir inga fler etableringar förrän ett ordentligt ekonomiskt utfall även utgår till kommunerna. När/om det blir så blir det här med vindkraftsetableringar något helt annat.

HUR SKA VI RÖSTA? Ja det allra viktigaste är väl att ALLA röstberättigade röstar. Nu kommer det självklart inte att bli så. Men jag hoppas iaf att det blir minst 50% deltagande.

VAD HÄNDER OM JAG RÖSTAR JA?

Ja då ansluter du till den troende skaran som TROR (liksom Kjell) att det blir massvis med lokala jobb och stora skatteintäkter till kommunen samt TROR (liksom Kjell) på inflyttning. Du TROR (liksom Kjell) även att de i svenska mått mätt underbetalda utländska gästarbetarna som ska sätta upp snurrorna ska leverera massvis med pengar till våra affärer. Du TROR (liksom Kjell) att det på intet sätt  kommer att påverka turismen i södra delen av kommunen. Du TROR (liksom Kjell) att detta är ett definitivt nej (därför röstar man ja) för framtida vindkraftsetableringar i kommunen vilket är helt fel. De vindförhållanden som finns på Sandselehöjderna finns väl kvar även om det blir ett nej nu!? Förundersökningarna är klara så det är ju bara att avvakta Regeringens beslut huruvida kommuner ska få ersättning eller inte för det sista de tar av oss. Såklart ska Länsstyrelsen också vara beslutande men där står vi i samma läge som i dag.

VAD HÄNDER OM JAG RÖSTAR NEJ?

Ingenting – eller rättare sagt blir det ändå ja från politikerna. Personligen anser jag att omröstningen handlar om misstroende till våra folkvalda på grund av hur dåligt de informerat oss och gett oss möjlighet att vara delaktiga i processen. Omröstningen är på intet sätt beslutande för framtiden utan den är bara en fingervisning vad väljarna tycker. Politikerna bestämmer ändå i slutändan – oavsett resultat.

Detta var/är min uppfattning. Om du själv missade debatten kan du se den HÄR och skapa en egen uppfattning. Kommentera gärna om du har åsikter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.