Vinnare eller förlorare?

Sorsele kommun har nu ett otroligt bra läge att bli vinnare – att skapa ordentliga intäkter till KOMMUNEN tack vare vindkraftsetableringar! Det genom att:

1. gå och rösta i folkomröstningen

2. rösta nej

3. att våra politiker accepterar ett nejresultat och gör ett omtag i vindkraftsetableringen/kommande vindkraftsetableringar

Våra politiker har lyckats skapa en väldigt otrevlig situation i södra kommunändan. Bland andra har Jonas Forsgren (Folkinitiativet) på många sätt fört fram bra och väl grundade åsikter om mycket i denna etablering. Inte minst hans fotomontage – vilket skiljer sig från det Vattenfall visar upp. Det visar på hur etablerares information kan vilseleda oss. Vattenfalls fotomontage har placerat samtliga verk på baksidan Sandberget från Vindelälven sett samt gjort dem i en grå diskret färg. Vilken färg de kommer att bli har jag ingen aning om men jag har för mig att de i dagsljus är betydligt ljusare än de Vattenfall visar i sin bild. Jonas har utgått ifrån placering och höjdkurvor och på så sätt kommit fram till att flera snurror (220 m höga) kommer att stå på Vindelälvssidan. Och det verkar ju logiskt också. Varför ska man ställa dem enbart på en sida av berget?

Sedan har vi dessa fanatiska ja-sägare och kommunpolitiker som kommer med allt från ljug till ”tro, hopp och kärlek” till dessa verk. Det dessa verk på Sandselehöjderna genererar är en ”piss i Mississippi” för kommunen ekonomiskt sett. Även om det blir några arbetstillfällen och boende under anläggningstiden så skulle det kunna bli mycket, mycket mera OM vi väljare och våra politiker tillsammans tog till vara på möjligheten med Folkomröstningen.

Nu är man från regeringens håll ÄNTLIGEN villig att titta på det här hur ”Hela Sveriga ska leva”. Man har kommit fram till att det är inte bra att centralisera alla statliga verk till storstäderna (läs Sthlm). Skatteverket i Lycksele ska nu bli kvar. Varför blev det så? ”Civilministern Ardalan Shekarabi (S) ser beslutet om Skatteverket som en viktig symbolisk betydelse och ett trendbrott. – Jag ser det här som början på ett trendbrott. Den lokala opinionen har haft stor betydelse, säger Ardalan Shekarabi”. ”Det är också viktigt att understryka att opinionen – alla som har varit aktiva i debatten – har haft stor betydelse för utgången. Jag kan till exempel nämna personer som Malin Ackerman, anställda på skattekontoret och de regionala företrädarna som till exempel Lilly Bäcklund, säger Ardalan Shekarabi”. (vk.se 9 mars)

Glesbygden har ända sedan ”Baggböleriet” (slutet 1800-tal) utnyttjats på ett sätt som genererat väldigt lite tillbaka – på tok för lite! Skogen, malmen, vattenkraften och nu vindkraften vill man ha av oss – vad får vi? Grunna på det innan du går och röstar!

Vansinneskalkylen (V) presenterade i SorseleAktuellt är ju rent ljug! Det Kjell kraftfullt tryckte på i debatten att ”säger vi nej nu så säger vi nej för alltid” är bara ljug – eller hot – om man så vill uttrycka det. Varför agerar våra politiker på detta viset?

Nu finns möjligheten att blåsa av allting och tillsammans med andra glesbygdskommuner sätta ett pris på ”våldtäkten” av vår natur. Ett pris som genererar kommunen en stor summa pengar för intrånget vilket skulle kunna göra drabbade kommuner, Sorsele t.ex., till rika och attraktiva kommuner. Då hamnar vi i ett helt annat läge än där vi nu är! VARFÖR SER INGEN AV VÅRA POLITIKER DENNA MÖJLIGHET? Alla – utom (S) – kan väl inte ha personlig ekonomisk vinning av etableringen!?

Jag ser det som att vi har en gemensam uppgift nu – väljare och politiker – att sätta ner foten. NU FÅR DET VARA NOG! Om vi tillsammans kunde ena oss att nu tar vi striden med överheten och vi accepterar inte Vattenfalls (statens) mutor i form av några hundra tusen till en ekonomisk tvivelaktigt sammansatt förening som skall fördela pengarna mellan diverse föreningar och näringsliv. Det blir absolut ingen bollhall av detta ”bidrag”. Det blir inte heller några välbehövliga kompletteringar av tjänster inom kommen – vård, omsorg och skola – pengarna får inte användas så. Tänk själv – 850 000 SEK/år är ju ingenting att fördela utifrån de behov som finns. Det räcker till några nya buor årligen i kommunen. Hur långt räcker sådana småpengar för näringslivet och nyetableringar? Det är ju bara löjligt om man ser det till en vinst för kommunen. Nu lär ju Vattenfall (hörsägen iofs – rätta mig om jag har fel) ha sponsrat ett evenemang i Blattnicksele – goodwill eller muta? Men kommer de att göra likadant om de får klartecken till etablering på Sandselehöjderna?

SKA VI SÄLJA OSS SÅ BILLIGT? Det är nu 2016 men vi befinner oss kvar på slutet av 1800-talet – vi tar vad vi får!!! Eftersom våra politiker fortfarande befinner sig där någonstans så anser jag att det måste bli folket som tar tag i detta. Det kan vi göra i samband med omröstningen den 20 mars. Blir det ja så anser jag att det kommer att påskynda avvecklingen av kommunen. Blir det nej och våra politiker accepterar det och tar möjligheten i akt att agera uppåt kan det bli ett jättelyft för kommunen. Och självklart kommer markägare att ändå få sin ersättning!!!

Om vi misslyckas? Ingen fara – tänk att vara en av få kommuner som kan erbjuda en någorlunda vindkraftsfri natur! Vi skulle bli unika och definitivt välbesökta.

Avslutningsvis vill jag bara påpeka en sak för er som inte har fattat nåt av den turism som finns i södra delen av kommunen och bara tror att den finns runt Ammarnäs. Många, eller samma person med olika pseudonymer, menar att turism och vindkraft ryms inom samma område. Kjell uttryckte sig också så under debatten. Upp till bevis! Vilket underlag har ni för detta påstående? Att Juktån fick många fisketurister i sommar finns det en naturlig förklaring till – vattenståndet i Vindelälven var så högt att fiskare hänvisades till Juktån.

Turismen är väl den mest växande näringen vi har i Sverige och Sorsele är inget undantag. Men vi kommer definitivt i det hänseendet att påverkas negativt av snurrorna. Varför har Arvidsjaur kommun satt stopp för vindkraftsetableringar för att de tror mera på turismen och vad den genererar? Enligt Kjell så ”krigar” kommuner om vindkraftsetableringar. Ungefär så uttryckte han sig i Tväråträsk. Värnar man sina privata intressen och till varje pris vill komma till skott snarast, och inte ser utvecklingsmöjligheter för kommunen, så blir det kanske så!?

UPPMANING TILL VALBERÄTTIGADE  I SORSELE KOMMUN: se till att rösta senast den 20 mars!!! DIN röst, utifrån KOMMUNENS bästa, kommer att påverka åt ena eller andra hållet.

16 kommentarer

 1. Urban Isaksson

  Jag kan hålla med dig till viss del. Ersättningen till kommunen skulle ha varit högre.
  Att 850 000/år är ingenting förstår jag inte.
  De är väl ändå 850 000/år mer än 0 kr/år.

  Jag tror att de kan generera en hel del till kommunen. Även om jag förstår att en del blir drabbad negativt. Utsikten blir inte som den varit.

  Och om de va så enkelt att vi röstade NEJ och sen får bättre ersättning så skulle jag rösta NEJ.
  Men jag tror inte vi får nåt alls om vi säger nej nu.
  Vattenfall kommer inte att komma med nån budgivningshistoria om vi säger Nej.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Urban. Jag tycker att 850 tkr är en struntsumma i sammanhanget. Det kommer att etableras för flera miljarder och kommer även på sikt att plockas ut vinster på massvis av miljarder. Vad är då 850 tkr/år? Jfr vad vi fick av vattenkraft och gruvnäring!

   Självklart skall det inte vara någon budgivning från Vattenfall – det tror inte jag heller på – det måste tas beslut på riksplanet. Det borde finnas beslut på att si och så mycket av producerad el skall gå till kommunen/kommunerna. Samma sak skall gälla ALLA etablerare. Det skulle bli ett vinna/vinna scenario då.

   Självklart kommer dessa snurror att drastiskt förändra landskapsbilden med allt vad det kommer att innebära. Och det vet vi inte – iaf inte jag för jag hittar ingen relevant forskning omkring detta. Påverkar det våra turistföretag på något sätt? Vill folk flytta hit? Kommer någon att flytta härifrån? Hur blir det att bo i t.ex. Sappetavan? Ljud (det lågfrekventa) är ju forskningen inte överens om. Blir det bra om det påskyndar avbefolkningen?

   För mig känns det som att låt dom sätta upp snurrorna så får vi se vad som händer – för 850 tkr/år.

   • Marcus

    Förstår inte vad du vill få ut med att påstå att personer ljuger, men det får stå för dig.

    Behöver bara ett förtydligande. I inlägget skriver du att det att avflyttningen kommer att påskyndas och att turismen kommer att påverkas negativt. I kommentaren till Urban skriver du att du inte vet om det kommer att påverka turistföretagen och att du inte vet om någon kommer flytta därifrån. Vad tycker du egentligen?

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

     Hej Marcus. Jag förstår inte att du hela tiden ska förvränga mina frågor och funderingar till påståenden!?

     • Marcus

      Hej,

      Försöker inte förvränga något. Du får gärna förtydliga vad jag förvrängt.

      Tack på förhand!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej Stefan:) Ja jag kanske uttryckte mig lite klumpigt – brukar ha en förmåga att göra det emellanåt;) Jag menar att JAG tycker det är fel att privatpersoner/markägare ska vara de som delar ut pengar. Visst – kommunen är representerad, men……..min åsikt kvarstår.

 2. Inger Stenlund

  Tack för synpunkten om V:s ”Vansinneskalkyl”… Uträkningarna jag gjort ang. skatteintäkter, är lätta att kontrollera. (månadslön x 12 x kommunens skattesats, (23, 15 kr) x antalet år x antal årsanställda). Skulle VILJA förstå det ni NEJ-sägare propagerar…att inte ETT ENDA ”nytt” arbetstillfälle kommer att skapas i vår kommun, om vindkraftsparken blir av. Även arbetare ”utifrån” behöver någonstans att bo, äta. De behöver/vill kanske ha en meningsfull fritid, de köper kanske gymkort eller tom fiskekort. Det ska byggas, schaktas, avverkas. Betongarbeten/transporter/lokalvård/snöröjning… mm. Jag tänker på våra befintliga företagare som faktiskt kan växa=nyanställa, jag tänker på våra barn/ungdomar/nysvenskar och de som idag är arbetslösa i vår kommun. Tror ni NEJ-sägare verkligen på att INGEN av de ovan nämnda kan få en anställning? Att INTE EN ENDA NYskatteintäkt kan tillfalla vår kommun? Då måste jag få fråga, vilken framtidsvision har NI?
  Jag har även skrivit andra kommentarer om hur ”Hela Sverige ska Leva”, Kommunalförbund, SmåKom och Viek, har uppvaktat riksdag och regering om ändrade regler för ersättning av Vindkraftsetableringar. Dessa organisationer och tom företrädare för Svenskt Näringsliv har ”lobbat”/föreslagit att fastighetsskatten på vindkraftverk och vattenkraftverk SKA tillfalla kommunerna och inte som idag staten. Jag är absolut FÖR att vi politiker i Sorsele OCKSÅ ska påverka vår regering/riksdag ang. införande av riktlinjer, centrala beslut som Näringen/bolagen SKA följa… Men JAG är kanske alldeles för ”orolig”, ”feg”,”räddlive” för att gå miste om denna enorma miljardinvestering i vår kommun, i avvaktan på dessa riksdagsbeslut… Därför röstar jag JA.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Hej inger. Du är jättebra som i egenskap av politiker vill kommunicera med oss. Jag högaktar dig:) Och jag menar det innerligt!

   Jomen jag anser att ni har en ”vansinneskalkyl”. Tror säker att du räknat rätt – har inte kollat det. Det är antagandena jag ifrågasätter. Er kalkyl utgår i från ett ”drömscenario” vad arbetstillfällen beträffar. Jag saknar fakta! Kom med bra konkreta exempel på kommuner som upplevt ett ekonomiskt uppsving och inflyttning – inte bara under uppbyggnadsfasen utan även under drift.

   Det finns otroligt mycket forskning publicerad angående påverkan av djurlivet – men väldigt lite om påverkan på människan. Påverkar en etablering turismen i södra delen av kommunen? Påverkar den inflyttning negativt och därmed påskyndar avveckling av byarna? Inga gissningar eller ”tro” utan har du/ni underlag för att INTE räkna in sådant i er budget? Om så är fallet måste du lägga det på minuskontot i din/er kalkyl.

   Storrotliden nämns ju som ett föredöme av Vattenfall. Men det finns tydligen boenden i anslutning som inte är lika positiva. Du har säkert läst det själv på FB. Har du koll på hur stor inflyttning som skett i Fredrika som kan kopplas till vindkraft? Jag har sökt men inte hittat något om det. Som jag förstått det är det flyktingmottagningen som skapat pluset för Fredrika. Men jag kan ha fel.

   Lobbying är en sak – att gå till handling är något helt annat. OM 8-kommungruppen (till att börja med) gemensamt säger stopp för all vindkraftsetablering till dess att man från riksdag och regering bestämt ett visst utfall till kommunerna så skulle det säkert komma ett beslut ganska snart. Och ett sådant beslut förändrar ju ingenting till något negativt. Markägarna måste ju få sin ersättning och jobbmöjligheterna finns kvar samt anläggningsarbetarna kommer att måsta finnas här. Och då kanske man kan räkna mera realistiskt – 4-6 årsjobb till Sorselebor och ändå blir det en bra affär för kommunen. Kan tänka mig att cheferna för de olika nämnderna skulle jubla ifall kommunen årligen fick in 5/10/15 miljoner årligen tack vare vindkraften.

   Jag är INTE nejsägare till vindkraft!!! Jag är nejsägare till hur detta går till! Ska de placeras här i glesbygden SKA vi ha en rejäl ersättning (kommunal) för dem. Om inte – ställ dem någon annanstans då.

 3. Inger Stenlund

  Tack för att du uppskattar mina inlägg. Du undrar över varifrån Vänsterns siffror kommer? Jag har Googlat MYCKE, innan jag skrev inlägget i Sorsele Aktuellt. En referenskommun som idag har ett 40- tal snurror är Nordmaling, Gabrielsberget. En utvärdering är gjord efter 5 års drift och den har jag tittat på.
  Ex. under uppförandet av de första 20 vindkraftverken genererade det i 16 årsarbeten, (bygg, mark, skog etc). Nu under driften, 40 snurror finns ett lokalt servicekontor med 8 anställda, boende på orten, samt att en lokal entreprenör sköter snöröjning etc.
  Nordmalings kommunföreträdare verkar positiv och hävdar att det är viktigt att lokala enterprenörer ”håller sig framme”. Kommunen har inte någon intäkt utan en ersättning med 12, 0 tkr per verk betalas ut till en ekonomisk förening.
  Jag tänker så här… låt oss göra parallela saker, JA till denna etablering innebär INTE att vi politiker ska luta oss tillbaka i soffan. Det som har diskuterats i de organisationer jag nämnde i tidigare inlägg ÄR ju faktiskt ersättningar när driften är startad, dvs om 4-5 år. Förslagen är dessa 0, 5 % av bruttoproduktionen på privata marker, 1 % av bruttoproduktionen på bolagsmarker och en återföring av fastighetsskatten 0, 2 % per verk från stat till kommun. Eftersom dessa förslag redan ”stöts å blöts”, känns det som det är den ersättning som Vi kommuner/ekonomiska föreningar kan räkna med i en framtid, (Om 4-5 år kanske ;)…). För övrigt kan jag förstå att några personer finner vindkraftverken oestetiska, men det finns även motsatta åsikter! Några tycker att det är vackert med dessa ”vita stortalla”. Vi är olika, vi måste få tycka olika etc. Men för mig som kommunpolitiker med ett förtroende jag fått av er kommunmedborgare, ingår att göra det klokaste, möjligaste valet som kan gynna vår lilla kommun… därför är jag positiv till denna etablering. Jag måste även ”tro” på att regering/riksdag kommer med riktlinjer och centrala beslut inom några år och vi i Vänsterpartiet Sorsele kommer att göra allt vad vi kan i frågan, ( genom Region 8, genom våra goda riksdagskontakter, genom andra organisationer). Pga ovanstående tycker jag att även många andra ska rösta JA! Tack för ordet/ Inger Stenlund, Vänsterpartist Sorsele

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   ”under uppförandet av de första 20 vindkraftverken genererade det i 16 årsarbeten…” Dessa 16 årsarbeten får man väl fram om man slår ihop alla strötimmar som gjorts. Har jag uppfattat det rätt? Och visst…man kan räkna så men för gemene man kan det se ut som att det är 16 helårsarbeten för 16 personer. Det är väldigt viktigt att ni är tydliga i er info.

   Om regeringen om några år kommer med ett beslut att vindkraftsetableringar t.ex. skall generera något till kommunen tror du att det kommer att gälla retroaktivt. Jag tvivlar! Blir ju svårt att ändra ingångna avtal. Och hur långt tillbaka i tiden ska man gå? Det logiska är väl att det kommer att gälla från något fastställt datum efter beslutet. Isf står vi där med svansen mellan benen – igen.

   Jag hade fler funderingar i min föregående kommentar till dig men de undviker du visst att svara på;)

 4. Inger Stenlund

  Carl-Axel, jag undviker inte dina andra funderingar, men jag har nu under helgen INTE fått kontakt med någon Fredrikabo. Får se om jag klarar av det under veckan som kommer. Angående de förslagen som ”stöts å blöts” av de olika intresseorganisationer kontra regering/riksdag, vet jag lika lite som du ang. ev. retroaktivitet. Det enda som kommer att falla ut direkt till kommunen är fastighetsskatten.
  Visst ja, Nordmaling…16 årsarbeten, (jag rundade av) var 4, 5 årstjänster med uppbyggnad + även kringpersonal, men den siffran stod inte så den tog jag inte med. Detta var alltså för 20 verk, så min slutsats blev i vår information i Sorsele Aktuellt , en uträkning både grundad på Nordmalings och Vindkraftscentrums siffror. Får jag fram siffror om inflyttning maa vindkraftsetableringen i Fredrika så hör jag av mig. / Inger Stenlund

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Tack för denna info. Nu är det nära till hands att du får en personröst av mig 2018;) Inte för att vi alltid tycker lika – men ditt engagemang gillar jag verkligen. Kolla Fredrika du – jag tänker kolla med Åsele kommun i morgon (har inga kontakter i Fredrika) och så samstämmer vi.

   Din ”avrundning” av årsarbetena i Nordmaling kan ju tolkas väldigt positivt för de som bara ser positiva siffror och inte själva tänker efter, eller hur?

   Visst är det lite konstigt att vi ska måsta söka så här för att hitta ”goda exempel”? Om de funnits så skulle Vattenfall bara kunna hänvisa till olika kommuner exakt vad det genererat kommunerna. Ett telefonsamtal och man fått allt det positiva bekräftat.

   Nu är det en knapp vecka kvar till omröstningen och vi får jobba på utifrån olika infallsvinklar:) Vi vill båda kommunens bästa och jag tror att nu har kommunen/politikerna en jättemöjlighet att agera mot regering/riksdag TACK VARE FOLKOMRÖSTNINGEN. Den kan bli något väldigt positivt för kommunen ifall att utslaget blir nej och ifall att ni politiker lyfter folkets röst uppåt! Blir det ja så kommer Vattenfall att i sin fortsatta marknadsföring i nya projekt lyfta Sorsele som ett gott exempel – även om ni politiker med facit i hand inte är lika positiva. Det kan mycket väl bli så!

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Var lite för tidig att publicera min kommentar. Hade ju fler funderingar. Ert (V) underlag till er kalkyl i SorseleAktuellt känns nu ännu mera svajig. Hur ni presenterar årsarbeten utifrån Nordmaling kommun och Vindkraftscentrum blir ju inte trovärdigt! Det är det jag menar med ”ljug”. Ni har inte relevant underlag för er kalkyl dessutom slår ni ihop deltimmar och presenterar det som årsarbeten. Om det funnits skulle ni självklart ha hänvisat till positiva exempel. Men finns det några sådana? Och hur kan ni kalkylera med 3-4 inflyttande barnfamiljer på grund av vindkraftsetableringen? Gissningar och förhoppningar (delvis personliga) från politiker ska inte framföras för att påverka oss som ska rösta. Vi vill ha relevant info! Många har redan stirrat sig blinda på era positiva, icke trovärdiga siffror, och kommer att gå och rösta ja utifrån dem. Känns det bra?

 5. inger stenlund

  Jag/Vänstern har räknat så neutralt/reellt det är möjligt. Genom att jämföra olika siffror etc. Våra beräkningar ligger under de uppgifter VC har gällande årsarbeten både vid uppbyggnad och drift. När det gäller driftsbiten torde ändå V-falls siffror vara trovärdiga, det är deras produktion det handlar om. Att vi dessutom nämner att en inflyttning av några familjer ytterligare ökar kommunintäkterna är inte heller utopi. Det behövs kompetenser i projektet som idag troligen inte finns bland befintlig befolkning, så varför skulle det inte gå att rekrytera från annan kommun? Det jag har saknat hela tiden debatten pågått är siffror från Nej sägarna. Besöksnäringen har ökat x antal procent sägs det. Från vilket ursprungsläge frågar jag mig? Hur många årsarbeten motsvarar den ökningen? Om du har några uppgifter är jag intresserad av dessa. Ja du Carl-Axel… att beräkna in i detalj är en grannlaga uppgift, särskilt som fritidspolitiker. Jag/Vänstern har lämnat VÅR ståndpunkt och den står vi för. Att sedan den kritiseras och granskas är en självklarhet och bra. Det viktigaste framgent är självfallet att vi kommuner, stora som små, påverkar på riksplanet för att riktlinjer och centrala beslut fattas. Och så att nya ägardirektiv för våra gemensamt ägda statliga bolag också kommer till stånd.
  Jag kommer inte att skriva något mer i din blogg i denna fråga,( förutom ev. information från Fredrika förstås). Men kanske andra frågor kommer upp i vår kommun framöver som Vi kan diskutera ”här” eller via flera byaträffar etc.
  Tack för inspirerande inlägg och synpunkter! Som förtroendevald är detta viktigt att få ta del av.

  • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

   Tack för att du visat intresse och försökt förklara för mig/oss hur ni tänkt. ALL HEDER TILL DIG INGER:)

   Ang. Fredrika har jag fått info att det är två ”inflyttare”. En med adress Fredrika den andre är skriven i Mora. Får du fram något annat så hör gärna av dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.