Måndag 27 juni 2016 blir väldigt avgörande för Sorsele kommun!

Då tas det definitiva beslutet angående vindkraftsparker längs hela södra delen av Sorsele kommun. En sträcka på 5-6 mil med 220 meters höga snurror som kommer att påverka ett gigantiskt område söder om Sorsele! Jag avundas verkligen inte våra Kf-politiker som återigen ska gå till beslut UTAN relevant officiellt underlag.

”Cirkusen” fortsätter!!! Majoriteten i kommunen har sagt NEJ enligt folkomröstningen! Men vissa politiker (tillika några markägare) driver frågan vidare till dess att de får igenom SIN vilja. SWOT-rapporten, vilken riktade sig till turistföretagarna, vilka INTE var speciellt positiva, redovisas inte på kommunens hemsida, Varför då? Det vore väl en självklarhet! Jag var personligen tvungen att beställa den från kommunen för att få info. Märkligt att man inte vill redovisa något överhuvudtaget negativt!?

Vattenfall var så positiva till Fredrika till exempel? Varför fanns inte det med i konsekvensanalysen beställd av Sorsele kommun? Jag tror att jag vet svaret: två inflyttningar varav den ene fortfarande (i februari) var skriven i Mora. Var den andre var skriven visste inte källan. Men inget positivt hade märkts på byn enligt källan. Arbetarna kom utifrån och bodde i den självförsörjande serviceanläggningen.

Min förhoppning angående konsekvensanalysen Sorsele var att man skulle peka på det positiva från t.ex. Fredrika, Åsele kommun. Men icke. En massa påhittesiffror kom bara! Jag hoppas innerligt att våra Kf – politiker förstår hur värdelös rapporten är!

Vindkraftscentrum (part i målet) var inbjudna till KS när man där skulle ta beslut! Om vi till det lägger att Vattenfall erbjuder den ekonomiska föreningen (till största delen bestående av markägare inklusive våra två tyngsta politiker) en miljon extra ifall att de på något sätt lyckas med etableringen så kommer det självklart att slå tillbaka på ett eller annat sätt.

Ett ja i Kommunfullmäktige den 27 juni kommer förmodligen att explodera i anmälningar till  länsstyrelsen och förvaltningsrätten. Jag vet att det finns åsikter angående jävet. Personligen fokuserar jag på det helt missvisande beslutsunderlaget, ignoreringen av folkomröstningen och den där extra miljonen som Vattenfall erbjuder föreningen bara man fixar så att etableringen blir av. REN MUTA – allt vad det nu innebär!

Väldigt tråkigt att det blev så här! Den bästa lösningen är ett örnbo – vilket nu verkar vara dokumenterat. Då är ju saken klar oavsett hur positiv Kjell, Roland, Lilian m.fl. är. Bra tycker jag….

Jag tror mera på om vi kan erbjuda vildmarksupplevelser i stället för ”industriområde”. Vildmark är bristvara och betydligt mera exklusivt – och ökar hela tiden i attraktionsvärde. Industriområden finns det hur många som helst av ute i världen. Är det inte det som många semestrare söker sig ifrån!? Och även inflyttare!?

Beställ SWOT-analysen från kommunen – eller kräv att den läggs ut offentligt – och se vad vår turistnäring lokalt genererar och dessutom befarar i och med snurrorna..

Om fyra dagar tas det slutgiltiga beslutet i KF. Jag hoppas innerligt att Kf-politiker sökt egen info om vindkraft, hur dålig ekonomi det är, vad det genererar, hur boende och turister upplever det och framför allt att man vet inget om ljudet (tänk Sappetavan t.ex.). Det V och Alliansen presenterar är ren och skär propaganda och definitivt INTE NÅGON RELEVANT INFORMATION!  Den oberoende konsekvensanalys man skulle ta fram … den saknas fortfarande! Och nu skall beslut tas.

Att Kjells, Rolands och andra jäviga personers ersättare röstar ja är fullt förståeligt. Men att övriga inom V och Alliansen skulle göra det är för mig en gåta utifrån hur lite Blaiken genererat vår kommun och hur lite man vet hur 220 meters snurror påverkar ljudmässigt, utflyttning/inflyttning och turism.

TREVLIG MIDSOMMAR PÅ ER ALLA…OAVSETT ÅSIKT I VINDKRAFTSFRÅGAN. Vädret verkar ju bli helt underbart:)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.