Tack Sorsele kommun och våra politiker…

…för att vi medborgare får vara med i skapandet av Översiktsplanen. Och ett speciellt stort TACK till Elin Bergarp, Ann-Christin Vinka och Keith Sivenbring. Ni gjorde ett kanonjobb:)

Ifall att någon undrar vad jag syftar på så är det helgens workshop i Blattnicksele där kommunen bjöd in oss medborgare att under två dagar vara med från scratch när ny Översiktsplan ska skapas för Sorsele kommun. Ammarnäs och Gargnäs har gjort detta tidigare. I Sorsele blev det inställt p.g.a. för få anmälda men nytt tillfälle verkar ska ges. Och på något sätt vill man även ge möjligheten till Tväråträsk. Bra! Tyvärr är detta en tidpunkt när folk har fullt upp med älgjakt, bärplockning, fiske och allt annat höstbestyr som ligger på så det kan vara en förklaring till varför det kan vara svårt att få deltagare.

Hur som helst – till helgen i Blattnicksele. I lördags var vi sju personer – fyra från Blattnicksele, en från Sandsjön och två från Råstrand. En fantastisk härlig blandning av personer som ser möjligheten med att vara med och påverka Sorsele kommuns framtid. Som parentes kan sägas att här möttes personer med helt olika uppfattningar om vindkraftens vara eller icke vara och vi var (tycker jag) väldigt kreativa och hade jättetrevligt. Med det vill jag säga att oavsett åsikter om vindkraften – eller olika åsikter överhuvudtaget – så är det jätteviktigt att kunna umgås och samarbeta! VI MÅSTE SAMARBETA OCH SE FRAMÅT – oavsett olika åsikter! Självklart är det så att 220 – meters snurror kommer att påverka/förändra landskapsbilden samt ”upplevelse” för de närboende samt för besökare i södra kommundelen. Dessutom kan intresset för inflyttning svalna. Och intresse för utflyttning öka! Det måste absolut tas hänsyn till i Översiktsplanen eftersom inget sådant finns med i vindkraftsplanen! Eller överlämnar vi det till våra politiker som i sin vilja att få hit snurrorna säger att ”vi tar ansvar”!? Jag lämnar vindkraften där och återgår till vad vi gjorde i helgen.

”Beskriv Blattnicksele som en person”. Där började vi. Du som läser detta – försök att beskriva din egen hemort som en person. Det var en jätteintressant öppning:)  Och så rullade det på. Hur intressant som helst. Och vilka bra diskussioner utifrån olika infallsvinklar som blev av. Dag två (söndag) hade vi demokratiskt enats om TRE saker som vi kraftfullast ville få med i Översiktsplanen.

Hur går man vidare? Kanske det var den allra bästa frågan från kommunrepresentanterna! Om man inte ”går vidare” är det totalt meningslöst det vi gjort under denna helg. Vi kom gemensamt fram till att representerade Bya/Intresseföreningarna kommer att få en sammanställning av helgens arbete för att sedan ta det i respektive styrelser. Nästa steg lokalt blir information till byinvånarna. Är intresset stort från dem kan man tänka sig att vi går ihop några byar och bjuder ner kommunrepresentanterna. De är PÅ:)

Men hur som helst – alla bybor som har kopplingar till ”byaföreningarna” i Blattnicksele, Sandsjön och Råstrand kommer att kallas till ett möte där information om vad vi i Blattnicksele kom fram till. Ta tillfället i akt och ge dig själv möjlighet att vara med och påverka Sorsele kommuns framtid.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.