Har legat lågt ett tag

Medvetet. Det har funnits en hel del, framför allt regionalt och mest angående Landstinget att reflektera över. Men ibland känner man att ”nä jag orkar inte”. Men nu kan jag bara inte vara tyst längre. Det handlar om konstiga rykten som florerar angående vår fantastiske musiklärare contra arbetsgivaren/kommunen.

Att ”konvertera” till Jehovas vittne mitt under en anställning skapar självklart problem om man är lärare. Både för personen själv och för arbetsgivaren. Kommunen har ett uppdrag av Skolverket/staten vilket till syvendes och sist pedagogerna och övrig personal skall utföra. Om man som arbetstagare på grund av sin tro inte kan utföra sitt arbete fullt ut blir det självklart problem. Hur ska arbetsgivaren lösa det? Ska man strunta i det statliga uppdraget och låta pedagogerna forma sin undervisning utifrån sin tro? Hur blir det om man som elev i olika ämnen har en kristen (vanliga svenska värderingar), en muslim och en pedagog från Jehovas vittne? Bara som exempel. Det finns många fler trosläror.

Nu fokuserar jag på Jehovas vittne för det är problemet just nu. Där firar man ju inte högtidsdagar – ”religiösa” eller inte. Om en elev fyller år får man inte sjunga ”Ja må han leva…” i klassrummet i fall att det sitter ett barn till Jehovas vittne där. Om läraren är Jehovas sjunger man det inte i någon klass alls. Att ha Luciatåg och sjunga julsånger är bara att glömma. Man röstar inte i demokratiska val med allt vad det innebär för undervisning i allmänhet och sjunger inte heller Nationalsången. Vilka låtar som får framföras på skolavslutningar styrs av Jehovas vittne om något av deras barn medverkar i någon grupp eller som solist! Att vara i kyrkan är bara att glömma. Jag högaktar de muslimer som trots sin tro är med på avslutningarna i kyrkan – ETT SVENSKT KULTURARV!. Inte tappar de sin tro för det!

Ni som nu utifrån rykten ondgjort er över skolans agerande i frågan hoppas jag att detta ger en tankeställare. Om inte så googla lite på Jehovas vittne eller läs DETTA. Ganska naiv inställning från en blivande lärare och tänkt förhållande till elever/föräldrar men skrivet med en ganska bra ton i mina öron.

Jag tycker mest synd om barnen i Jehovasfamiljer. Som vuxen är man ju kapabel att ta egna beslut och konsekvenser som följer med dem. Men som barn är man helt och hållet i klorna på denna manligt USA-styrda företeelse. Min erfarenhet är att barnen i de allra flesta fall vill ”vara med” men får inte för sina föräldrar.

Jag vill innerligt tacka vår musiklärare för det fantastiska jobb hen gjort för barn/ungdomar i kommunen. Det har varit underbart att följa utvecklingen som hen medverkat till mellan kommunen och studieförbundet Sensus. Tråkigt bara att det skulle sluta så här.

.

 

2 kommentarer

  1. Malin

    Tack för upplysningen! Jag som förälder till ett barn som är med i en av musikgrupperna har såklart undrat varför det blev såhär. Det har väckts ett stort musikintresse hos våra barn och de har verkligen sett upp till sin lärare. Barnen tycker det är otroligt tråkigt att denna person ska sluta????

    • Carl-Axel Otterhall (inläggsförfattare)

      Hej Malin. Jo jag kände att info var tvunget att gå ut utifrån de spekulationer som cirkulerat och spridits. Läraren har gjort ett kanonjobb både åt kommunen och Sensus och självklart är hen väldigt omtyckt av eleverna. Och även av föräldrar:) Även om jag avslutade mitt inlägg med orden ”Tråkigt bara att det skulle sluta så här” så hoppas jag självklart att man hittar en bra lösning för alla parter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.