Men vad händer?

Västerbottens läns Landsting äger Norrlandsoperan i Umeå till 60% (varför?) och Umeå kommun äger 40%.

”En ingående utredning är gjord. Prislappen på åtgärderna är drygt 40 miljoner kronor.

Fastigheten ägs av Umeå kommun, vilket är en del av det gällande avtalet. Fastighetsavdelningen begär nu inför det kommande budgetarbetet i kommunen ett extra tillskott på 13 miljoner kronor för de ombyggnationer som behöver göras.

Resterande investeringar – drygt 27 miljoner kronor – läggs enligt förslaget ut som framtida hyreshöjning, cirka 3,5 miljoner per år.

För att klara detta behöver Norrlandsoperan ett höjt anslag från sina ägare.

Där står landstinget för 60 procent och Umeå kommun för 40 procent – men i grundavtalet ingår också att kommunen bidragit med själva fastigheten”. (vk.se)

Det är mycket bra att det börjar komma i dager lite konkreta saker av Landstingets uppdrag/åtaganden. KAN NÅGON GE EN RIMLIG FÖRKLARING TILL VARFÖR LANDSTINGET ÄGER 60% AV UMEÅS NORRLANDSOPERA?

Kom inte med förklaringen att den skall gynna hela länet för jag har aldrig sett att sponsrade bussar av Landstinget gått från Kittelfjäll, Saxnäs, Tärnaby eller Ammarnäs till någon av föreställningarna!

Visserligen verkar Landstinget och Umeå kommun officiellt ha sagt nej till de åtgärder för 40 miljoner kronor som omgående krävs om verksamheten ska kunna fortsätta som tidigare. Men jag tvivlar på att de i praktiken inte kommer att fixa det på något sätt. Ingen vet ändå vart deras pengar tar vägen så det är väl enkelt att skära ner på något mera ovidkommande som skola, omsorg och sjukvård till förmån för Umeåelitens operabesök. Och tänk om det kommer en italienare på någon föreställning….ja då har man ju helt plötsligt internationell publik! Även hens biljett sponsrad av oss skattebetalare! Är det 1 200:- för varje sittplats vid varje föreställning som vi skattebetalare bjuder på? En siffra jag bara hört men tyvärr inte kan bekräfta. Någon mera insatt som kan tydliggöra det.

Nu låter jag negativ mot kulturen – vilket jag absolut inte är – tvärtom. Och Norrlandsoperan är otroligt värdefull, speciellt nu när den är öppen för flera olika kulturyttringar. Den är ur ett kulturellt perspektiv jätteviktig för Umeå med omnejd!!! Men jag ifrågasätter Landstingets 60%-ägande i Norrlandsoperan sett ur hela länets skattebetalares perspektiv. Tänk om Landstinget gick in med 60% ägande i alla kommuners specifika kulturverksamheter! Musikskolorna skulle kunna vara ett exempel.

Nu har jag googlat utifrån ”landstingets kultursatsningar i Västerbotten”. När resultatet kom fram exploderar man ju bara! Men det är inget nytt. Nu är det inte längre Landstinget, utan dess VÄNSTRA skattefinansierade förlängda arm, Region Västerbotten som bland annat presenterar hur fantastiskt Kulturumeå 2014 varit för hela Norrland! (Nu är det spypaus!!! Men jag återkommer)

Såja. Nu känns det lite bättre. Vem fasiken har en aning om Umeå som kulturstad om ett par år. Inte bara lokalt, utan även internationellt, måste man väl ha genomskådat den felaktiga samiska vinkling och den felaktiga bild man gav av Umeå. Jag tvivlar på att någon eftersläntande besökare kommer att få uppleva renar och samer på Rådhustorget. Men så där fungerar politik i dag! Ljug och lurendrejeri! 200 miljoner/400 miljoner/ 600 miljoner (ingen kan veta den exakta summan) kronor till egentligen ingenting! Jo till allt för många personers försörjning under några år. Men förutom det?

Men tillbaka till Landstinget och Norrlandsoperan. För mig är Landstinget sjukvård! Punkt slut. På kvittot eller faktura från sjukan står det Landstinget med logo till och med. Det står det inte på operabiljetterna. Inte heller på buss- eller tågbiljetterna. Och så vidare.

I morgon (i dag) blir det att kontakta Landstinget och få kopia på originalet från revisorernas två olika uppfattningar om Landstingets ekonomiska skötsel.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.