En dag med tåg i huvudet.

Jag hade inte mer än vaknat så låg tågrutten mig närmast om själahinnan. Botniabanan är på väg, i all ära, jamenvisst. Dock så har det ju gått klassiska tuff-tuff-tåg (cirkus ett per dygn) ned mot Sthlm-GBG så länge jag kan minnas. Jag har rentav varit resenär ombord detta. Dock kan jag inte komma ihåg hur rutten söderut går? Detta blev som ett pussel som jag kände mig tvingad att lösa. The obstacle? Umeälven!

Rutten norrut går som jag har förstått det först västerut (då centralstationen/banan i stan är ställd "på tvären"), för att sedan vika norrut. Således borde den södergående rutten gå österut, i riktning mot Holmsund. Jag gav mig ut på hitta.se, som har en kartvy som inbegriper järnvägsnätet. Mycket riktigt. Där låg vek spåret ut i skogen, ungefär mellan Strömpilen och Homlsund, för att sedan gå över älven.

Jag har ju läst om brobygget inför Botniabanan. Men, den "gamla" persontrafiken måste ju ha hittat över nånstans. Detta bygge var naturligtvis i själva verket en slags upprustning, någon slags bro måste ha legat där redan från början. Hur såg den ut? Jag gick smått dagdrömmande, hela förmiddagen. Jag tänkte på scenerna från den klassiska filmen Stand By Me, hur pojkarna vandrar längst över en maffig järnvägsbro. Ungefär den bilden fick jag upp i huvudet.

En väl undanskymd, ståtlig, järnvägsbro. Ja, jag var förvirrad på förmiddagen. Jag såg inte hela bilden. Jag fann denna sida, en slags "rundtur" hos kommunen, där man kan läsa lite om dess olika broinrättningar. Varför fanns inte denna bro med? Järnvägsbron till Storsandskär. Men ack, det står att denna aldrig ens färdigställdes. Hur har då trafik kunnat gå där? Jag var fortfarande virrig, och fick inte ihop pusselbitarna.

Så slutligen kom jag att minnas att jag hört snacket om att Umeå C har varit en slags "omväg" för tåg 91, som tvingas göra en rak "tur och retur-avstickare" från Vännäs, endast i avsikt att släppa av och på passagerare vid Umeå C. Tåget kommer kort och gott in från nord-väst, för att "åter-tuffa" i samma spår.

Så, hur hade detta undgått mig? Jo, jag hade kunnat svära på att jag har i mitt minne att jag vid ett flertal tillfällen, i synnerhet på förmiddagarna, sett passagerartåg rulla öster om Umeå C, typ närmare Östra Gymnasium. Och jml. teorin ovan borde ju tågen inte rulla mer i ostlig riktning än just till stationsplattformen, annars spricker den ju, inte sant? Nåväl. Jag har väl inbillat mig.

Nåväl. Inom blott ett halvår borde väl bilden av rullande personvagnar öster om järnvägsstationen ha blivit verklighet, under förutsättning att Crew Botnia håller ord.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.