Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Skatt på lön och pension

Regeringens jobbskatteavdrag har gett svenska löntagare en extra månadslön om året. Detta har genomförts successivt i 4 steg i den mån som statsfinanserna har tillåtit. Detta är en klok politik då tillväxteffekterna av en skattesänkning är som störst när sänkningen inriktar sig på att det skall löna sig mer att arbeta. Även om det även finns positiva tillväxteffekter då även de som inte arbetar för ökad disponibel inkomst, så är de inte lika stora och därför är det rimligt att man börjar med att sänka skatten för de som arbetar för att sen gå vidare och sänka skatten för övriga grupper.

Olika pensionärsorganisationer har skrikit sig hesa över den så kallade pensionärsskatten. Vad är då detta? För inte betalar pensionärer en annan skatt för att de är pensionärer, utan att det är så att de som jobbar kan göra ett avdrag. Jobbskatteavdraget.

Det finns en tro att regeringen har höjt skatten för pensionärer, detta är inte sant. De har sänkt skatten för pensionärer, men de har sänkt skatten för de som arbetar mera. Men vad spelar det för roll? Får pensionärer det sämre för att löntagare får det bättre? Nej, tvärt om. Pensionärer har allt att tjäna på att fler arbetar då det innebär att pensionerna ökar snabbare. Alliansregeringen har sänkt skatten för pensionärer i 2 steg redan och har lovat ett tredje om de vinner valet, totalt ca 11 miljarder kronor. Så även om löntagare betalar mindre skatt nu än 2006, så gör också pensionärer det. De har alltså fått det bättre med regeringens politik än vad de fick under sossarnas 12år vid makten då de inte sänkte skatten på pension en enda gång.

Så när oppositionen säger att lön och pension skall beskattas lika så låter de bra, men om man tittar på vad de har föreslagit hittills så vill de minska gapet mest genom att höja skatten för löntagare. Vem tjänar på detta? Pensionärer? Nej. Löntagare? Nej, absolut inte.

Skillnaden i beskattning kan även försvaras genom att vi i Sverige hade olika former av avdrag som var förknippade med inkomst av tjänst. Dessa är nu i stort sett borttagna, så då är det rimligt att löntagare får ett jobbavdrag så att de inte behöver skatta för pengarna som har gått åt till kostnader som är förknippade med arbetet.

Men betalar verkligen pensionärer mera i skatt? Läser i gårdagens DN att löntagare betalar en allmän löneavgift på arbetsgivarsidan som inte har med någon av socialförsäkringar att göra utan som går rätt in i statskassan. Alltså en skatt! Denna skatt betalar inte pensionärer. Alltså betalar löntagare en skatt på arbete som inte pensionärer betalar. Därför så inte gapet mellan skatt på lön och pension så stort som många vill få det att låta.

Ett annat argument så många lyfter fram i debatten är att pension är uppskjuten lön och inte bidrag och därför borde beskattas likadant som lön. Detta är dock en sanning med modifikation, dels för att när dagens pensionärer förvärvsarbetade så kunde de göra mycket mer generösa avdrag för inkomst av tjänst än vad dagens löntagare kan. Därför så är det rimligt att löntagarna idag får ett jobbavdrag. Dels också för att all pension inte är uppskjuten lön, privat pensionssparande och tjänstepension är det. Men inte den statliga inkomstpensionen, för där finns det både ett tak och ett golv för hur mycket man får. Så de som tjänar över ca 400 000 per år och då slår i taket betalar in till garantipensionärernas pension, jag säger inte att det är fel men det är ett bidrag.

Mer bloggat om skatt och pension av Annika Beijbom, Seved Monke, Hans Åberg, Niklas Frykman, Christer Sörliden, Mark Klamberg, Niklas Odelberg och Carina Boberg

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.