Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Parboendegaranti – Borde vara en rättighet

Läser en artikel i Aftonbladet om Arne 94 år och Gunnel 86 år som levt tillsammans i 63 år och nu vill flytta in på ett älderboende. Men kommunen vill inte låta dem bo tillsammans utan erbjuder dem var sitt boende. Att inte efter 63 år tillsammans ha rätt att bo ihop tycker jag är riktigt dåligt.

Detta är ett jättetydligt exempel på när byråkratin sätter sig över individen och bestämmer hur och var man skall leva sitt liv. Om Arne och Gunnel vill bo tillsammans så skall de få det. Inte heller när den ena parten är för frisk för att på egen hand ha rätt till plats på älderboende tycker att kommunen skall ha rätt att neka par att bo ihop.

Detta är inte värdigt ett välfärdssamhälle som Sverige år 2010. Det är inte heller första gången det händer. Vissa kommuner är jättebra på detta, medans andra är riktigt dåliga. Därför föreslår Folkpartiet Liberalerna en lagstiftad parboendegaranti som gäller i hela landet och ger alla par rätt att bo ihop, även på älderboendet.

"Gunnel brukar gråta när jag går hem ensam från boendet. Efter 63 fina år tillsammans svider det i mitt hjärta, säger Arne" – Aftonbladet

Andra bloggar om ämnet: Hans Åberg, Mattias Lönnqvist, Niklas Frykman, Carina Boberg, Linnéa Darell och Rasmus Jonlund.

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. undrande

    Först, tack för en intressant och välskriven blogg! Undrar ändå lite, detta med garanti. Ska det komma pengar till det här också? FÖr det kanske inte finns pengar i kommunen, ska man hellre ge ett par två platser på ett äldreboende och låta någon annan som är själv och verkligen inte kan bo med hemtjänst få vara utan? Då måste kanske kommunerna skaffa många fler platser, och det finns ju inga pengar i kommunerna

  2. Carl Larsson

    Svar till undrande (2010-04-07 21:34)
    Hej och tack för frågan

    Väljer att svara på den i ett nytt blogginlägg då utrymmet att skriva i kommentarsfunktionen är begräsad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.