Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Kvantitativt mål för den Svenska Högskolan?
Mona Sahlin skriver på dagens DN-debatt om att Socialdemokraterna har omprövat sin politik och kommit fram till 4st nya mål. Inte mycket om HUR de skall genomföras, men det lär väll presenteras ”I god tid innan valet” precis som resten av politiken inför nästa mandatperiod.

Framför allt ett utav målen fastnar jag för:

”Mer utbildning. Inget är så viktigt för individens möjlighet att utvecklas och för samhällets konkurrenskraft som god tillgång på utbildning”

Mona Sahlin inser alltså vikten av utbildning och kunskap för ett land som vill satsa på framtiden, mycket bra! Men hon glömmer helt att nämna alla kvalitetshöjande reformer som Utbildningsminister Jan Björklund och Högskoleminister Tobias Krantz genomfört under mandatperioden. Som sossarna i mångt och mycket säger sig hålla med om.

Målet konkretiseras sen:

”Vårt mål är att hälften av varje årskull ska ha påbörjat högre studier innan de fyller 25 år.”

Man vill alltså återinföra ett kvantitativt mål för den Svenska högskolan där det är hur många som utbildas som är det viktiga, inte kvalitén på utbildningen som ges. För det första så är detta inget nytt, Göran Persson drev detta som utbildningsminister och ledde till den gymnasieform som har gjort allt annat än att lyckas.

Ett kvantitativt mål om det implementeras som det gjorde förra gången innebär att alla gymnasieutbildningar kommer att ge högskolebehörighet. Något som tvingar elever som inte är intresserade av en akademisk utbildning att läsa in behörigheten, vilket ledder till att de tappar motivation och i vissa fall hoppar av. Men också att kvalitén för de som faktiskt vill ha en god kunskap från gymnasiet inför högskolan sänks när alla läser ”lika lite”.

Vad Mona Sahlin måste inse är att makten om man skall läsa på högskola och universitet skall ligga hos individen själv och inte hos det socialdemokratiska partiet. Det enda som skall garanteras är att de som faktiskt väljer att läsa vidare får en kvalitativ utbildning i världsklass. Ett kvantitativt mål är mycket problematiskt då det är omöjligt att veta om hälften av alla gymnasiestudenter faktiskt vill ha en akademisk utbildning eller inte. Sossarna visar här ytterligare ett paternalistiskt drag som jag trodde att de skulle skrota i sin förnyelse under Sahlins ledning, min icke.

Kontrasterna blir allt tydligare, Alliansen vill att individen skall få välja själv och de som väljer högre utbildning skall få hög kvalité. Oppositionen med sossarna i spetsen vill att det överordnade målet skall vara antalet platser inte vad de faktiskt lär sig.

Andra som bloggar om artikeln: Rasmus Jonlund tycker att det är samma gamla mål som dyker upp igen, Hans Åberg tycker att det samma värderingar som de flesta har utan att berätta hur, Seved Monke tycker att det liknar en Kejsare utan kläder, Runo Johansson tycker att det inte är mycket skillnad mot den politik som Göran Persson bedrev, Per Altenberg, Maria Byström och Amanda Brihed.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.