Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Ungdomsarbetslöshet




Muad Olofsson och Maria Wetterstrand debatterar jobb och företagspolitik i dagens Debatt på SVT. Muad nämnde bland annat Regeringen har halverat arbetsgivaravgiften för ungdomar från 30% till 15%. Maria kontrade då med att det är väldigt ineffektivt att sänka arbetsgivaravgiften för ungdomar som redan har jobb och hon istället tycker att det är bättre att rikta sänkningen av arbetsgivaravgiften för de som är arbetslösa.

Jag ser personligen två fel med detta resonemang:

1)      När man räknar på hur många jobb som har tillkommit som en följd av denna sänkning så ser det väldigt dyrt ut då de jobb som skulle ha försvunnit som en följd av den ekonomiska lågkonjunkturen inte räknas med. Med sådana här undersökningar så bygger det på att allt annat skall vara lika, problemet är att allt annat väldigt sällan är lika.

2)      NYSTARTSJOBB! Regeringen har faktiskt gjort det som Maria Wetterstrand förespråkar, från den 1 januari 2007 finns det som kallas för nystartsjobb. Åtgärden fungerar på så sätt, att om en arbetsgivare anställer en långtidsarbetslös person får arbetsgivaren en nedsatt arbetsgivaravgift motsvarande tiden som den anställde varit arbetslös. Nystartsjobben gäller endast för personer som varit arbetslösa i över ett år, med undantag för ungdomar där tiden istället är sex månader, eller personer som fått sjukpenning, rehabiliteringspenning, sjuk- och aktivitetsersättning eller varit anställda hos Samhall.

 

Maria Wetterstrand vill alltså först göra det dyra att anställa ungdomar genom att höja arbetsgivaravgiften med 11 miljarder, sen vill hon genomföra en reform som har funnits sedan 2007. Logiskt? Nej! Blir det fler jobb åt ungdomar? Nej!

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. hans åberg

    Rätt argumenterat. Sen kan man undra hur mp:s idé funkar i praktiken. Vid en viss tidpunkt övergår man från att vara nyanställd till anställd och fördubblar därmed plötsligt sin arbetsgivaravgift. Vad händer då med den personen?

  2. Krister Klermalm

    Då har den anställde haft tid att visa vad hon/han går för i företaget och arbetsgivaren finner sig att arbetsgivaravgiften inte ska vara något hinder om den dubblades då. Vid arbetsmarknadsåtgärder behöver inte arbetsgivare inte heller kosta på en anställd så mycket ifrån början. ingångslönnerna har inte heller varit något större besvär att behålla den anställde.
    Det är bara skrämsel fasoner som florera om MPs arbetar och företagar politik.

  3. Carl Larsson

    Svar till Krister Klermalm (2010-04-21 15:59)
    Säkert rimligt, men måste det stå i motsats till en generell nedsättning av arbetsgivaravgiften för ungdomar?

    På vilket sätt hjälper de ungdomar att arbetsgivaravgiften för unga kommer att öka med 11 miljarder om ni får bestämma?

  4. Krister Klermalm

    Bakom dessa siffror finns en annan sida av myntet och en företagarpolitik som ni inte tittar på utan framhäver siffror som egentligen inte säger någonting om innehållet ur vår politik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.