Carl Larsson (fp)

Liberal student i Umeå

Grattis Estland

Ecofinrådet (EU-ländernas finansministrar) beslutade igår att bevilja Estlands ansökan om att införa euron som valuta från och med 1 januari 2011 och eftersom även Europeiska Centralbanken och EU-kommissionen gjort det samma så blir detta verklighet.

Estland har så gott som hela tiden sedan de blev en självständig nation i början på 90-talet haft en fast växelkurs mot först D-Marken och sedan mot Euron. Så i realiteten så innebär det inga skillnader eftersom en Estnisk kroon har varit värd 15,6466 kroon/euro väldigt länge i och med den fast växelkursen, det är även till denna kursen som valutan kommer att lösas in mot euro i samband med att Estlands Kroona försvinner.

Vad som verkligen blir en real förändring är att Estland:s finansminister nu får närvara när Ecofin har sitt eurogruppsmöte samt att Estland är representerad i Europeiska Centralbanken och får vara med att bestämma om penningpolitiken och räntan. Innan har Estland varit tvungen att slaviskt följa ECB:s penningpolitik för att kunna upprätthålla den fasta växelkursen utan att ha en chans att påverka den.

Det glädjer mig nu att Estland nu har lyckat få så god ordning på sin ekonomi att nu uppfyller konvergenskriterierna och får lov att formellt införa euron som landets valuta, samt att de också får vara med och påverka där besluten fattas. Något som bör nämnas är att när Ecofin skall diskutera Eurofrågor så måste Sveriges finansminister Andes Borg lämna rummet, något som inte direkt stärker Sveriges roll i EU-sammarbetet.

Att Estland (men också de övriga Baltiska länderna) har varit så fokuserade på att införa euron som valuta, men också att så tidigt som möjligt få en fast växelkurs beror helt enkelt på att länderna är så små. Eurozonen brukar ofta beskrivas vara för stort för ett optimalt valutaområde, med samma resonoemang kan man då hävda att de baltiska staterna är för små. Små öppna ekonomier som de Baltiska staterna (men även Sverige) blir väldigt handelsberoende och behöver se till att det finns goda förutsättningar för utrikeshandel.

Om den Estniska kroonan skulle vara flytande så skulle den bete sig ungefär som den Svenska kronan fast mycket värre. När rädsla sprids på de finansiella marknaderna så är det väldigt riskabelt att äga små valutor, placerare flyr då till säkrare tillgångar så som Amerikanska dollar, Japanska yen samt guld. Oavsett vad de underliggande ekonomiska fundamenta säger. Precis det motsatta sker när riskaptiten ökar, detta leder till en enormt svängig växelkurs vilket inte alls är bra för utrikeshandel där kontrakt ofta skrivs på lång tid och man inte vill veta hur mycket det är värt idag utan hur mycket det är värt i framtiden när betalningen sker.

För om den Svenska kronan brukar kallas för en skvalpvaluta så är det inget mot vad en flytande Estniska Kroona skulle ha varit. Därför är det inte konstigt att Estland valde en fastväxelkurs eller att de vill tillhöra eurosamarbetet. Därför är det också glädjande att de nu får lov att delta.

Etiketter: , , ,

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.