schyssta villkor

tjohoo..då var det helt plötsligt onsdag igen..Nu är man på hemmaplan sedan ett par dagar tillbaka. Vi har varit på äventyr i Göteborg och Stockholm, det är precis en vecka sen vi for..känns märkligt att tiden ska gå fort även på semestern. Då ska den stå stilla.

Väder och allt var helt perfekt i södern. Vi hade lite planer på vad vi skulle "hinna med" och tänk, utan jäkt så hann vi allt och lite till.

Universeum, liseberg, räkfrossa, casinot, ostindienfararen göteborg, areoseum ( ett militärflygplans museum i underjorden ) spårvagn, avenyn, en öl på barken viking och bara storsa runt. Här kommer lite bilder

När man är borta på vift så besöker man ju en rad restauranger och sånt. I går kväll såg jag ett inslag på tv om just restauranger och ämnet driks. Vi ger sällan driks här hemma i Sverige. Ja kanske grinigt och snålt, det får man gärna tycka. Men jag tycker det är bättre att man äter och dricker på restauranger där personalen har shyssta villkor genom att ägaren/krögaren har tecknat kollektivavtal för sina anställda. På drikspengar får de anställda inga försäkringar betalda, inga pensionspengar insatta, ingen föräldrapeng baseras på driks, ingen sjuklön eller semesterersättning heller.

Det är bättre om man kan höja lönerna och ha bra arbetsvillkor. En från resturangakademin var med i programmet och hon sa " att hårddrar man det så betalar gästen delar av våra löner "…men vänta nu ? Jag som gäst betalar ju allas löner, städerskans, kockens och serveringspersonalens löner. ( vilket han från hotell o rest facket senare påpekade)

Hon från akademin sa också att driksen kunde vara halva personalens lön…det tycker jag låter väldigt tråkigt och då har man nog valt fel arbetsgivare, troligen en utan avtal. Snittlönen för resturanganställda var visst 19500 och det är för lågt, ingen tvekan om det men en del arbetsgivare vill ju inte höja lönerna för att "gätsterna ger ju driks" till hans anställda.

Nä, både Du och jag kan se till att vi äter, dricker och roar oss på de resturanger som har avtal och de brukar de märka ut på dörren med ett klistermärke " schyssta villkor 2010".. sen kan vi gott uppskatta den service vi får när vi är ute,  bära bort disken efter oss där man kan osv..,och vara lite trevliga med de som jobbar. Det kostar inget.

Sen ska jag visa er att vi på landet wischan har rondellhundar vi också…ha en bra dag och vi hörs sen.

 

En kommentar

  1. Conny Forsström

    Håller helt med dig. Kan en restaurang inte skriva på kollektivavtal och därmed betala schyssta löner, så ska den stängas. Nu sa du inte att den ska stängas, men jag går steget längre 🙂 i den frågan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.