bäcken i mitt liv

Vilken dag..en vända in till stan för att handla och lämna M på körskolan ( hos världens bästa bilskolemagister Niklas) en cykeltur, en snabbfika med vänner och sen en paddeltur..ingen bäver tyvärr. men kolla här

 paddeln före

 paddeln efter

Hur fasiken ska vi nu kunna paddla till skeppsvik i morgon ?? Jag får väl ta en spade helt enkelt, för paddla ska vi.

I dag kunde folk ringa in till radion och berätta om vilket vattendrag man tycker speciellt mycket om. Jag har ett vattendrag som är speciellt för mej. Det är bäcken som rinner genom Umnäs ( umnäsbäcken alltså)

Umnäs är byn mellan Storuman och Tärnaby där jag är uppvuxen. Där brevid bäcken bodde vi. Där  satt jag ofta och fiskade med varierande resultat men jag fördrev då tid och ställde inte till med "bus".

Jag lärde mej simma i "bassängen". Den bildas av vattnet som kommer direkt från bäcken, tillflödet stängs igen och vips har man en bassäng med inte allt för varmt vatten, Fördelen med kallt fjällbäckvatten  är att man lär sig simma jäkligt fort. När jag var liten så flottade man timmer i bäcken, det var spännande att se.

Jag och Farmor vi brukade plocka "ploppen" vid bäcken. ( ja, ploppen är smörbollar för er andra) Sen finns det "imen" i bäcken, och "imen" är vad ni andra kallar spigg..!. Sen brukade jag och min kompis leka under bron, där ekade det och det dundrade så häftigt när bilarna körde över.

Umnäsbäcken det är mitt vattendrag det.

Sen måste jag bara kommentera lite kring ösregnet som föll i Umeåtrakten i går kväll. På tv visade dom hur vägarna i Umeå svämmade över och då främst under järnvägsviadukten eftr ÖK. Där under bron höll jag och några vänner på att "drunkna" för många år sedan..Jo det är sant. Det tokösregnade den dagen och vI kom körande nerför ÖK med siktet inställt mot kajen och katamarnbåten som enligt plan skulle ta oss till Finland över dagen ( på kvällen skulle vi vidare till s-keå)

. Föraren av bilen tyckte det var mycke vatten nere i svackan, men det tyckte inte vi andra. Kör, kör tyckte vi och han gjorde som vi sa..tyvärr. Bilen fick motorstopp och gick inte att starta eftersom den tog in vatten. Ni ska veta att vattnet var så högt att det började rinna in vid dörrarna. Vattnet steg jättefort och vi försökte få igång bilen. gick

När vi bestämde oss för att stiga ur och putta bilen framåt, gick dörrarna inte att få upp, vad göra, hur göra ? jo ut genom fönsterrutorna…3 av oss ( inte jag) for ut via rutorna och började styra bilen upp mot korsningen vid gamla folkets hus. En lite lätt stressad Carola stod då på knä i baksätet och greppade ratten…!!!! skrattade och skrek om vart annat. När bilen tillslut stod på torr asfalt så var vattnet inne i bilen över/uppe på stolssitsarna.

Upp med dörrarna och ut välde vattnet och jag…..en syn för gudarna och de i huset mittemot sant andra bilister som stannat i tid. Behöver jag säga att vi inte tog oss till Finland. Men sittandes på sopsäckar i en jäkligt fuktig bil tog vi oss flera timmar senare till Skellefteå och konsert med Orup..Bilen ? ja den blev nog aldrig va den varit, den stod länge i ett garage och såldes senare. under rubriken "nytvättad"

Tjohej för nu …

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.