jakten på. den billigaste

Asia Floor Wages..en organisation som försöker organisera bla textilaarbetare och bommulsodare i bland annat Indien…vilket jobb dessa människor gör..Vilka kämpar, vilka inspiratörer, dom offrar sina liv i många fall för att andra ska få det bättre….De som offrar sina liv för rätten till en fackförening, de som offrar sina liv för bättre villkor och som tillsammans försöker kämpa..

Såg ett tv programm på svt 2 i går kväll ..korrespondenterna hette det. Dom föjde med en kvinna som hette Saleena P i hennes arbete med att organisera och stötta textilarbetarna. Få dem att tillsammans kämpa för mänskliga arbetsförhållanden, löner som det går att överleva på, rättvisa m m.

De som syr upp de kläder vi köper för billig penning på rea, för att vi vill tjäna några extra tior, de har knappt pengar till mat för dagen. Alltså hur tänker man egentligen. Ja det kanske inte alls är så att den billiga skjortan, tröjan är sydd av någom med bättre villkor, inte alls. Men om vi köper en tröja för "nästan ingenting" så vet vi att den som sytt detta plagg, tjänat ingenting.

Fabrikerna flyttar till låglöneländer för att vinsten ska bli större, när arbetarna i det landet börjar höja sina röster och kräva mer i lön och bättre förhållanden, ja då flyttas tillverkningen till ett annat ställe…allt detta i jakten på den billigaste arbetaren. Den jakt som även vi på den svenska arbetsmarknaden kan komma / redan utsätts för 

Inom bilindustrin och tillverkningen av bildelar så har personalen varit organiserad i 20-25 år men inom textilindustrin finns det nästan ingen som har fått / kunnat organisera sig…gissa varför !  Jo inom textilindustrin i Indien jobbar flest kvinnor och barn…..

Vad kan vi inom facken göra för att stötta, vad kan vi som medmänniskor göra, vad kan vi som konsumenter göra ?

Se programmet på svt play eller när reprisen går. Se också hur de stackars bommulsodlarna har det. Dom blandar själva sitt bekämpningsmedel och går sedan med sprutan på ryggen och besprutar bomullen. Dom blir sjuka och nästan alla av dem hade utvecklat cancer i någon form. Sen smittades grundvattnet som dom använder dagligen och så fick dom i sig mer av giftet, Reportern från svt bjöds på en kopp te och hon tvekade och kände obehag över att dricka. Ett skakande reportage.

till er alla där ute, kom ihåg att ensam är stark och kan nå långt , men tillsammans är vi starkare och kan nå längre..det gäller i alla lägen..

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.