känner att jag surnar till

Kallt i morse..vintern är långt ifrån slut. Jag facineras av hur en del klär sig när det är som i morse, -18 ( i alla fall i umeå när jag åkte till jobbet). Har sett det förr och såg det igen i morse.

Stora bylsiga dunjackor ( hoppas att dunet inte är rykt från levande flygfä) stora halsdukar, mössor och vantar, och långt där inne ser man människan som tror sig frysa ihjäl. Ja så långt är väl klädseln okey, men vad har en del påbylsade på fötterna !? Jo, tygskor, typ Converse…! Men, hur varma kan dom vara ? tunna tygskor ! är inte det en sommarsko ?..Ja ja, det ser i alla fall ganska roligt ut, å kallt.

Nu till något som fått mej att surna till.( jo, det händer ..haha) Hörde och läste i går om hon Johanna som är döv och på grund av detta inte fick lämna blod på blodcentralen i Falun. Alltså det där fattar jag inte.

Hon är helt frisk, hon kan läsa, hon förstår osv, det enda som är fel är att hon inte kan höra. Hon hade med sig en auktoriserad teckenspråkstolk som hade tystnadsplikt.      Vad är problemet??? Jo enligt blodcentralen så är själva intervjun problemet, eftersom där måste tolken vara med. Ja, och vad är problemet ???

En teckenspråkstolk används ju i andra sammanhang där man pratar "privata" saker, på sjukhus, hos polisen, man har tolk om man inte pratat språket osv.

Hur gör kvinnor som är döva när/om dom går till det mest privata, en gynekolog, hur gör döva när dom måste uppsöka doktorn i andra ärenden ? Får dom inte hjälp då ? För att där sitter en tolk

Här kommer några citat som är hämtad ur en tidiningsintervjuv med henne i går, citat som får mej att häpna ännu mer.

En sköterska hade sagt till henne att " –  vad gör jag om du svimmar och inte hör vad jag säger ?…….ja vad gör dom med andra som svimmar ????

-" vi har egentligen inget emot dövas blod, utan det är själva intervjun som …" …Egentligen inget emot dövas blod, egentligen ? känns som det ligger något annat bakom de orden.

Sen krävde blodcentralens rutiner att det måste finnas en teckenspråkstolk med som är specialist , specalist på vad ? Det räcker väl med att tolken är specialist på teckenspråk och har tystnadsplikt.

Eller är det så att alla tolkar som följer med till sjuhusen måste vara sjuvårdsutbildade ???? så kan det väl inte vara heller ?

Ja, man kan aldrig sluta förvånas, men det är bra att hon anmält detta till diskrimineringsombudsmannen…Heja Johanna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.