75 %

Just nu är debatten kring privatägda äldreboenden het, men reaktionerna hos ministrarna är svalare. Såg  nyss på tv att Folkhälsoministern var glad och nöjd över att hela 75 % ansåg att äldreomsorgen fungerar bra.

Ja, gör den verkligen det ? På en del ställen är det säkert toppenbra, på en del andra ställen mindre bra och sen finns väl ställen där det är rent åt skogen.

På grund av personalbrist får de gamla gå i säng tidigt på eftermiddagen, kanske redan äta middag på sängen. Man får ligga alldeles för länge i blöta blöjor: Man låses in ensamma på kvällarna,för att personalen har flera avdelningar att sköta. Gå ut i friska luften eller få miljöombyte sker sällan eller aldrig. Har man svårt för att äta och behöver näringsdryck eller annat, så kan det dröja för det ska beslutas av "någon annan" än den som är närmast. Ja listan kan nog göras längre.

Folkhälsoministern såg de återstående 25 % som sin utmaning, men jag tror nog att den procentsatsen är högre. Vad hade man egentligen väntat sig när man öppnade upp privatägda dagis, äldreboenden och andra typer av vårdinrättningar. Om det var för dyrt att ha i statlig ägo, det var för dyrt för staten att äga.  Vad trodde/tror man då att privata ägare ska göra. De startar väl inte upp ett boende för att det tycker att det är roligt, som en idell verksamhet. Klart att de vill tjäna de stora pengarna på gamla, sjuka. Därför vägs blöjorna för att få ut maximal nytta av den, därför sparas det in på personal och mat. Det är ju en självklarhet, i alla fall för mej.

Till sist så säger man att personalen ska ha mer "civilkurage" och anmäla missförhållanden. Detta trots att man riskerar att få sparken för att man inte ställer upp på arbetsgivarens policy, att man inte lojla med sin arbetsgivare osv…Hur går den ekvationen ihop med arbetslinjen, där alla ska vara i jobb, till vilket pris och under vilka förhållanden som helst.

Återigen skickar jag en stor hälsning till mitt gamla jobb på sjukstuugan i Storuman, för jag tror mej veta att ni fortfarande står upp för de gamla och sjuka, och det känns tryggt när man har sina föräldrar på orten.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.