obegripligt

Representanter för Svenskt Näringsliv tycker att facken inom industrins nej till medlarnas avtalsbud är obegripligt och oansvarligt. Att facken inte verkar förstå verkligheten och att facken ska ta av de svarta ögonbindlarna och se i vilken situation företagen befinner sig i.

Man tycker även att fackens argumentation känns udda och avviker från det man är vana vid.

Japp, det är kanske det som är det jobbiga för Svenskt Näringsliv just nu. Att facken inte uppträder som man är van vid. Att vi faktiskt vågar sätta ner foten och säga nej. Nej till 2,6 % löneökning för att vi tycker det är för lite. Man säger att det är dålig tajming och att vi är på väg mot en lågkonjunktur. Ja, kanske det, men oavsett om vi i denna avtalsrörelse sagt att vi vill ha 0 % i löneökning så fylls ju inte orderböckerna på, visstidsanställningarna upphör ändå. Man säger faktiskt inte upp personal pga vårt löneläge utan för att man har mindre att tillverka. Dålig tajming…ja kanske det, men när är tajmingen rätt för löneökning för era  medarbetare och våra medlemmar ??? När tycker arbetsgivarna att vi är värda extra ? När säger de att "nu facket, nu löneförhandlar vi för nu går det sååå bra "! Nä, det händer aldrig.

För överskottet som blir det ska delas ut till aktieägare, som bonusar till chefer, Vd:ar och tjänstemän. Vi på golven vi ska istället med kort (liveget) varsel ställa upp på mer övertid, mindre arbetsinnehåll, sämre arbetsmiljö, mindre varierat arbete, stående vid löpande band eller styras av röster i hörlurar. Som tack för det anser arbetsgivarna inom industrin att vi helst inte ska ha några löneökningar alls, för som de brukar säga, om det inte passar kanske ni ska byta jobb, det finns andra som vill ha.

Nej, nu är det dags att vi får ta del av vinser och överskott, för inte tänker väl VD:arna och cheferna vara ansvarsfulla och verklighetsanknutna just i år, och säga nej tack, vi vill inte ha någon bonus eller fler aktier och absolut ingen löneökning, för just nu är vi på väg mot en lågkonjunktur så vi , vi står över.

Vi på golven inom industrin ( i alla fall inom IF Metalls avtalsområden) vi tog en jäkla smäll 2008/09 när vi gick ner i arbetstider och löner, många av våra medlemmar blev arbetslösa och fick ta del av den kassa a-kassan som dagens regering med stöd av Svenskt Näringsliv har ordnat. Vi ska inte ta smällen igen. Nej tack till budet var ett mycket klokt beslut och nu har vi satt ner foten och sagt nej och vi kan stå för det.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.