arbetslös = rätttslös

Ser på uppdrag granskning och blir så upprörd att jag måste gå från TV:n

Programmet handlar om Arbetsförmedlingen, oseriösa arbetsgivare och utnyttjandet av lönebidrags anställda.

Arbetsförmedlingen slussar ut personer som av  olika anledning går på lönebidrag. Oseriösa arbetsgivare tar tacksamt emot personen som de då får bidrag för. Tackar och tar emot. Arbetsförmedlingen kontrollerar med facket om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen , finns där inget avtal bryr man sig ändå inte. Detta har  i de fall som visats på tv inneburit att:

Den ene avled och det visade sig då att han jobbat och varit helt oförsäkrad, ingen begravningshjälp eller försäkring föll ut. Den andre har i 9 år gått på lönebidrag och inte en krona har betalats in i pension. Pengar..katching…klirr ,rakt ner i arbetsgivarnas plånbok…..Avtalen omförhandlas varje år, men ingen upptäckte eller kontrollerade att det fungerade utan man litade på arbetsgivarens ord….värt noll

Chefen för arbetsförmedlingen säger att " hennes erfarenhet är att de fackliga organisationerna säger nej till att lönebidrags anställda ska in på arbetsplatser om det inte finns något kollektivavtal"….MEN så konstigt ! Varför säger facken nej ? Jo, just på grund av att då är det djungelns lag som gäller, och i djungeln äts den svaga parten upp. Vi inom fackföreningsrörelsen jobbar för trygghet och schyssta villkor på arbetsplatserna. Ingen ska utnyttjas. Man ska omfattas av försäkringar och pengar till våra pensioner ska betalas in. Därför ska man endast jobba åt arbetsgivare med kollektivavtal.

Hon säger även att hon  inte har blivit kontaktad av enskilda som "klagat". Nä, tror jag det. Det är faktiskt inte så att var och en vet vad man ska fråga efter, säga syn på. Arbetsförmedlingen har till uppgift att kontrollera att försäkringen gäller och att pensionspengar betalas in. Inte den enskilde. Och går  man på lönebidrag gör man det av en anledning. Arbetsförmedlingens chef sa även att , alternativen till de här arbetsplatserna var arbetslöshet.

Ja, det innebär alltså att, om man är arbetslös ska man tydligen riskera att behandlas som rättslös, riskera att bli utnyttjad, riskera hela sin framtid. Allt medans oseriösa arbetsgivare anses göra en god gärning och tjäna mer pengar på de som redan är utan.. Arbetslinjen säger ju att alla ska i arbete, och det verkar få kosta vad det kosta vill….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.