oansvarligt

Handels fackförbund varslar nu om storstrejk för 400 av sina medlemmar..go for it säger jag. Byggnads, Pappers och Målarnas förbund varslar om sympatistrejk..go for it säger jag. Annat säger Vice VD för Svenskt Näringsliv Krister Ågren. Han tycker att det är ett "ofog" ..

Att fackförbund sins emellan solidariskt ställer upp för varandra när man kan, är väl inte ett ofog. Men såhär är det ju alltid när arbetarna sätter ner foten och säger ifrån. Står upp för sitt värde och vill ta del av den kaka man bakat. Då är det alltid oansvarlig och osolidariskt eller ett ofog. Men att VD:ar, och chefer varje år höjer sina löner, får generösa bonusar och syr nya bättre fallskärmar åt varandra det, det är aldrig osolidariskt, oansvarligt eller ett ofog. Nej då är man solidarisk med varandra och håller varandra i handen och om ryggen på sin vandring mot champangen och snittarna i de fina rummen.

Läser man rapporten " makteliten – kommer igen" som presenterades vid ett seminarium på LO den 29 februari i år så står det klart vad som är ofog och inte. Det står klart i vilken spegel makteliten speglar sig i. En spegel av guld….läs själva ett utdrag ur rapporten

Efter en tillfällig nedgång under finanskrisen ökar maktelitens inkomster igen. I snitt går det nu 17 industriarbetarlöner på en årsinkomst för en medlem av makteliten. Men för att nå upp i samma inkomstnivå som näringslivets toppchefer krävs ett helt arbetsliv, eller lika mycket som en industriarbetare tjänar ihop under 46 år, från 19 års ålder ända fram till pensionen. Medan makteliten går igenom krisen i stort sett oskadd, tvingas vanligt folk försöka överleva trots krav på sänkningar av både löner och pensioner
I år ingår även en granskning av så kallade mjuka bonusar för toppchefer inom näringslivet. Dit hör bland annat bostadsförmåner och privat sjukvård. För en vanlig löntagare kan det i bästa fall handla om förmåner värda ett par tusenlappar om året i form av subventionerad lunch och friskvårdsbidrag. För de ledande befattningshavarna i landets 50 största bolag motsvarar värdet i snitt 200.000 kronor årligen. Som mest uppgick värdet av de granskade förmånerna till 1,3 miljoner för en verkställande direktör.
 

Kring detta hörs inga höga röster från Svenskt Näringsliv, inte heller några starka ord. Kan ju vara så att jag missat det, och då tar jag tackasamt emot tips på vart jag kan läsa eller höra dessa starka ord eka från Näringslivets alptopp

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.