inte acceptabelt

 I dag kl 1200 hölls en tyst minut runt om i arbetarsverige, en tyst minut  för alla de som fått sätta livet till på våra arbetsplatser runt om i Sverige.

Inom LO förbundens avtalsområden så dog 61 arbetare i arbetsplatsolyckor under 2011,  Redan i år har 14 personer dött…..Inga större rubriker om detta har vi sett , eller hur ? Vanliga arbetare som råkar illa ut ger inga rubriker. Tänk om det vore 14 politiker eller andra typ poliser, läkare eller journalister som pga sitt arbete dog. Jag tror att det skulle ge betydligt större frubriker och skulle aldrig accepteras. Vi inom LO förbunden accepterar inte heller att våra arbetskamrater dör på våra arbetsplatser. Ingen, ska dö pga sitt jobb. Ingen oavsett vilket jobb man har, men man kan konstatera att fokuset och uppmärksamheten på problemet skiljer sig åt.

På våra arbetsplatser så har det sedan 100 år tillbaka funnits skyddsombud som har till uppgift att bevaka vår arbetsmiljö. Ute på våra arbetsplatser så ser man nu att arbetsmiljön stegvis försämras, stressen ökar, pressen på produktionsmål stiger och bemanningen blir lägre och lägre. Man tvingas "gena i kurvorna" för att hinna med, hinner inte tänka på säkerheten och säger man till kan man få sparken. Den sittande regeringen har samtidigt minskat på resurserna till Arbetsmiljöverket, lagt ner Arbetslivsinstitutet och minskar kravet på arbetsgivarna att ha en bra och säker arbetsmiljö. Alltså aktivteter och beslut åt helt fel håll. Nä ner med klackarna och säg stopp , Ingen ska riskera eller behöva dö på sitt jobb.

Själv genomförde jag min tysta minut tillsammans med 40 av mina IF Metallordförande kollegor. För inom vårt förbund IF Metall dog i fjol 8 av våra medlemmar och hittils i år har 2 förolyckats.

Appropå arbetarnas villkor så är det första maj på tisdag, det innebär att vi är lediga och har all tid i världen att gå ut och demonstrera, demonstrera mot alla försämringar som faktiskt drabbat oss arbetare de senaste åren, nu måste det till andra åtgärder och beslut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.