förvånad ? ..nej inte mycket

Läser i Dagens Arbete att företagshälsovården och företagen runt i landet är dåliga på att nttja möjligheten att få pengar för att rehabilitera sjuka. Samt att hölften av de som är personalansvariga inte känner till att stödet finns….!! Otroligt.

Det är försäkringskassan som sammanställt rapporten. meningen  med stödet är att företagshälsovården ska hjälpa till med att utreda om arbetet går att anpassa till den som är sjuk, om det går att ordna deltid mm. Utredningen är gjord på företag som har mer än 50 sanställda. 180 miljoner kronor i stödpengar finns men endast 12 miljoner har utnyttjats.

Blir man förvånad eller inte…jag svarar inte. På många av dagens arbetsplatser finns inte plats för personer som blivit sjuka, sjuka av jobbet eller på grund av sjukdom. På många av dagens arbetsplatser finns inte plats för personer som inte kan jobba 100% av tiden, inte kan eller orkar jobba 60 sekunder av en minut…Alla ska vara högpresterande och stöpta i samma mall. Tror jag det, att anpassning av arbetsplatser, anpassninga av arbetstid inte är den högsta prioriterade punkten på personalchefernas bord. Inte heller på VD:arnas eller aktieägarnas agendor står väl de sk medarbetarnas hälsa och ohälsa längst upp. Nej passar du inte i kakmåttet så kanske du ska jobba hos någon annan.

Alla arbetsplatser har ju inte tillgång till en företaghälsovård och då är det ju så klart svårt. Antar att problemen med anställda som blir sjuka eller skadade på jobbet kommer att öka eftersom pressen, stressen, brist på inskolninng mm gör att folk genar i kurvorna för att hinna med eller klara av sitt jobb så kommer fler att drabbas.

Sittande regering har dessutom dragit ner på stödet till arbetsmiljöverket. Neddragningarna har lett till att Sverige inte längre når upp till FN-organet ILO:s rekommendation om antalet inspektörer. ILO förespråkar en inspektör per 10.000 arbetstagare. Sverige har i år 0,8, vilket är betydligt lägre än de övriga nordiska länderna som har närmare två inspektörer per 10.000 anställda.  ILO = Iternationella arbetsorganisationen  är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor

Det här bådar inte gott…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.