försämra villkoren ..eller som en del kallar det , förenkla

Så då var dagen genomförd. IF Metall Södra Västerbotten har haft sitt repskaps och nominerings möte. Vilket engagemang och vilken kämpaglöd som finns ute på våra arbetsplatser. Och det vill nog till att vi lägger på mer ved så glöden blir varmare och att ångan hålls uppe. Vi kan tillsammans konstatera att arbetsgivarna i dag har en tydlig arbetslinje.

Försämra villkoren för anställda. Säg upp avtal som fack och arbetsgivare tidigare varit överens om. Nu ska absolut lägsta nivå gälla. Anställda ska vara så flexibla att man från dag till dag inte vet vilken tid man börjar eller slutar eller för den delen om man ska jobba. Ju otryggare anställning man har som anställd, desto mer livegen blr du. Löneökningar ska vi inte ha, dessa pengar ska gå till cheflöner och bonusar. Annars flyttar dom. Ja listan kan göras lång. Kommer göra en lista framöver så ni får se.

Lyssnar man på den pågående avtalsrörelsen inom handels så kan man hålla sig för skratt även där när man hör vad arbetsgivarsidan svarar. Bland annat har Handels fack krävt  Jämställda löner, ett h samt trygga jobb.  Några av kraven : 700 kr/månad i löneökning för heltidsanställda. Att lägstalönerna höjs med 700kr/månad och heltidsanställd. Fler heltidstjänster och högre sysselsättningsgrad för de som jobbar deltid.

LO  har tidigare enats om en låglönesatsning för att öka jämställdheten på arbetsmarknaden. De som tjänar under 25 000 i månaden får en högre procentuell ökning. Men Dag KLackenberg VD för Svensk Handel han anser inte att det är en satsning på jämställdhet och att lönerna ändå efter ett tag kommer vara ojämställda. Hans råd till unga kvinnor som anser lönen vara för låg är att…söka sig till industrin.

 Citat ….NEJ. Hur man än utformar avtalen är detaljhandelns lönenivå ändå 87 procent av industrins. En möjlighet för kvinnor som vill ha högre lön är att ta industrijobb. säger Klackenberg……….

Ja, kära nån. Året är 2013 och fortfarande finns stofiler  på höga poster som inte ens kan försöka anstränga sig för att försöka göra sitt i jämställdhetsfrågor. Nä, då ska den som anser sig "missgynnad" själv ta tag i frågan.

 

 

2 kommentarer

  1. Carola Andersson

    Jo visst är det så att ” den som står i skuld är aldrig fri” Men det blir inte lättare om man enkelt kan bli uppsagd pga sjukdom eller annan nedsättning. Vi måste våga stå emot och se till att vi alla anställda har en trygg,säker anställning under schysta villkor. / Carola

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.