visst är det märkligt

Den 28 april var det "Workers memorial day".  En dag där tankarna ska gå till de som förlorat sina liv på arbetsplaterna världen över.

Dagen startades av kanadensiska facket under 1980-talet och på årsdagen av en omfattande arbetsmiljölag som stiftades 1914 i Kanada.

I Sverige förloraar varje år minst 1400 människor sina liv i arbetsrelaterade sjukdomar, arbetsplatsolyckor, samt att några väljer avsluta sina liv på arbetsplatsen.( bara inom IF Metalls avtalsområden omkom 54 arbetskamrater under fjolåret)  Ingen ska behöva bli sjuk eller skadad på/av sitt jobb. Så visst är det märkligt att dagen passerade ganska tyst. Inga stora rubriker i tidningarna, inga inslag på tv….Visst är det märkligt att vi 2013 varje dag behöver påminna, påpeka och agera på våra arbetsplatser mot farliga situationer, mot ohälsa , mot dålig arbetsmiljö och mot arbetsupplägg som i slutändan ger förslitningsskador. Visst är det märkligt.

Den sittande regeringen har faktiskt nedprioriterat arbetsmiljön genom att lägga ner Arbetslivsinstitutet och i och med det minskar även forskningen på arbetsmiljö området. Dessutom har man minskat på resurserna till Arbetsmiljöverket som gör inspektioner på arbetsplatserna. Man har  dessutom från regeringen nyligen lagt fram en proposition där brott mot arbetsmiljölagen ska bli "milda"…Visst är det märkligt.

Märkligt är det, och jag har svårt att se hur arbetslinjen harmoniserar med att människor dödas och skadas på arbetet. Dessutom ska vi jobba längre. Nej, nolltolerans mot att människor skadas eller dödas pga jobbet. Nolltolerans mot nedskärningarna i arbetsmiljö och forskning. Nolltolerans mot den fysiska och psykiska ohälsan på våra arbetsplatser.

Visst är det märkligt..?

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.